PROIECTUL CULTURAL „DRUMUL CĂTRE RĂDĂCINI” – PROIECT FINANȚAT DE DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

În perioada 19-23 iunie 2024, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț va derula în localitatea Rignano Flaminio, regiunea Lazio (Roma, Italia), proiectul cultural „Drumul către rădăcini”. Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu „Asociația pentru Identitatea Românească” din regiunea Lazio și „ACR – Associazone Culturale Roma-nia”, beneficiind de finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Proiectul „Drumul către rădăcini” are ca obiectiv general păstrarea și afirmarea identității culturale românești pentru românii din diaspora, dar și întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării. Vom organiza ateliere tradiționale meșteșugărești pentru 40 de copii români și un spectacol cultural românesc de muzică și dans în orașul Rignano Flaminio.

În cadrul acestui proiect vor fi organizate patru ateliere tradiționale de meșteșugărit: olărit, pictură naivă, încrustarea lemnului/metaloplastie și împletituri din fibre vegetale. Aceste ateliere se vor desfășura pe parcursul a patru zile și vor fi susținute de patru meșteri populari din județul Neamț. Scopul este de a oferi copiilor oportunitatea de a învăța și practica tradițiile meșteșugărești românești, contribuind astfel la păstrarea și transmiterea identității culturale în rândul tinerelor generații.

Vom organiza un spectacol de muzică și dans tradițional românesc, destinat românilor din Rignano Flaminio și regiunea Lazio. Spectacolul va oferi publicului o experiență culturală autentică, aducând pe scenă artiști români și promovând cultura românească. Estimăm participarea a aproximativ 400 de români care vor putea astfel să se bucure de frumusețea și diversitatea tradițiilor noastre.

Un alt punct important al proiectului este expoziția de obiecte tradiționale românești, care va avea loc pe 22-23 iunie 2024. Această expoziție va prezenta lucrările artiștilor care au susținut atelierele și va oferi comunității românești și publicului italian o imagine asupra bogăției și diversității culturii românești. Expoziția va juca un rol crucial în conservarea și transmiterea meșteșugurilor tradiționale către generațiile viitoare.

Prin proiectul „Drumul către rădăcini” dorim să sprijinim românii din străinătate să redescopere tradițiile și obiceiurile românești, să informăm copiii născuți în diaspora despre tradițiile și datinile noastre și să creăm un climat de dialog și comunicare permanentă între autoritățile române, laice și bisericești, artistice și culturale, și românii din diaspora. Ne propunem să încurajăm românii din diaspora să fie mândri de tradițiile, obiceiurile și sărbătorile lor și să le popularizeze în comunitățile țărilor în care trăiesc.

Acest proiect este foarte important pentru românii de peste hotare, deoarece vor fi parte activă în dialogul despre tradiții, sărbători și obiceiuri. Vom sprijini comunitățile românești din străinătate în perpetuarea și popularizarea tradițiilor românești, asigurând opțiunea transmiterii acestor valori către noile generații.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Director,
Carmen-Elena Nastasă

Website:
culturaneamt.ro

*ACEST PROIECT ESTE FINANȚAT DE DEPARTAMENTUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI.*