PROPUNERE DE LECTURĂ DE LA „NONA”: VIOLETA LĂCĂTUŞU – „DARIA”

Violeta Lăcătuşu, pictoriţă, poetă, romancieră, este cunoscută, de generații întregi de romașcani care i-au fost elevi, în primul rând ca profesor.

În anul 2016, la Editura pietreană Crigarux, Violeta Lăcătuşu a lansat romanul “Daria”. Despre carte, criticul literar Cristian Livescu afirmă: „Bine elaborat, bine scris, «Daria» este realmente o reuşită în cariera literară a autoarei. Dorinţa de a construi personaje feminine de paletă densă o aseamănă cu Hortensia Papadat Bengescu, dar şi cu Gabriela Adameşteanu, scriitoare de înalt rafinament, cărora alăturarea Violetei Lăcătuşu cu noul său roman nu reprezintă nici o exagerare”.

***

VIOLETA LĂCĂTUŞU s-a născut pe 2 februarie 1944, în comuna băcăuană Asău. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1967. A predat, până la pensionare, limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman.

Și-a început activitatea publicistică în 1970, prin câteva eseuri despre opera lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu și Ion Barbu în analele științifice ale universității ieșene.

Primul roman, intitulat „Simurgul”, a apărut în 1999, la Editura Junimea din Iași, apoi a publicat volumul de poezii „Inițieri astrale” (2003, Editura Crigarux) și romanele „Imprevizibilă este săgeata destinului” (2004), „Să crezi în imposibil” (2008), „Prin universul holografic” (2010), „Daria” (2016).

A publicat eseuri în revistele „Cronica”, „Ateneu”, „Antiteze” și „România literară”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și o prezență nelipsită de la anualele moldave ale artiștilor plastici din Roman, de la expozițiile de pictură și lansări de carte.

„A vorbi despre tehnica poetică la Violeta Lăcătuşu ar fi banal deoarece ne aflăm în faţa unei poete autentice, a unei creatoare cerebrale care, ca toţi marii creatori de arta, rămâne uimită în faţa complexitatii şi imensităţii universului, surprinsă de multitudinea de forme în care este prezentată şi se manifesta materia, uimire şi surprindere convertită fără complexe în poezie.“ (Constantin TOMŞA)

Surse de documentare:

Constantin Tomşa – Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”;

Mellidonium (https://melidoniumm.wordpress.com)