Evenimentul care va avea loc la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, pe 19 mai 2023, ora 17:00, reprezintă o colaborare interdisciplinară a cântului, artei pianistice, dramaturgiei și literaturii între România și Norvegia.
Programul include un recital oratoric cu selecții din opere literare de Mihai Eminescu și Henrik Ibsen, intercalate cu lucrări muzicale de George Enescu, Constantin Silvestri, Edvard Grieg și Eyvind Alnæs.
Un scurt tribut artistic va fi adus patrimoniului cultural al Ucrainei, prin interpretarea a două opus-uri aparținând „părinților” muzicii clasice ucrainene, Mykhailo Verykivsky și Mykola Lysenko.
Protagoniștii acestui eveniment aflat al granița dintre muzică și teatru vor fi actrița Cezara Fantu, soprana Olena Androsiuk, alături de pianistul Dragoș Cantea și încă un invitat surpriză din Coreea de Sud.
Recitalul este conceput artistic de DAC Music Performance, companie norvegiană cu sediul la Oslo, în parteneriat cu Asociația Industrii Creative și Ateneul Național din Iași, în cadrul rezidențelor artistice ca inițiative bilaterale în programul RO-Cultura 2014-2021.
Evenimentul este organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cuj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, și este parte a Stagiunii muzicale 2022-2023.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Cezara Fantu este actor la Ateneul Național din Iași, studiază psihologia, este doctorandă, aprofundează terapia prin artă. Prin teatru, prin cărți, călătorii, prin labirinturile ce miros a hârtie veche, prin pietre, prin hărțile copacilor, prin ferestre, prin întâlnirea cu celălalt, Cezara este un păstrător de povești.
Pentru ea, teatrul reprezintă „o meditație socială asupra condiției umane și asupra întâmplărilor din timpurile noastre care ne ating cel mai mult”. Crede în sistemul cultural aflat în mișcare, în progres, în libertate, în generația BOBO (bourgeois – bohemians), în cei care-și îngrijesc marile bulevarde ale minții, în oameni pasionați și responsabili, în baletul spiritului și în magia curiozității. „Vinde-ți deșteptăciunea și cumpără mirare”, este motto-ul ei. Orice îți bucură inima și sufletul și orice te face să te simți viu.
Soprana ucraineană Olena Androsiuk s-a născut la Lvov . A urmat studiile la Academia Națională de Muzică „Mykola Lysenko” (2005-2009), Academia de Muzică din Cracovia (2011-2014) și Academia Norvegiană de Muzică din Oslo (2016-2019). Olena Androsiuk și-a perfecționat tehnica de canto, precum și abilitățile de interpretare artistică într-un număr mare de cursuri de măiestrie și în colaborări cu Mirella Freni, Monica Groop, Bo Skovhus, Eva Randová și Ivan Konsulov.
A debutat la Opera Națională din Lviv în rolul Zemfirei din opera Aleko a lui Rahmaninov. În 2009, Olena a fost invitată în urma unei selecții să susțină un recital la Gala Operei „Nuit Blanche” dirijată de Francisco Araiza la Zurich în Elveția. În același an, Olena a primit o bursă de la Asociația Wagner și a avut șansa de a se prezenta la Festivalul Bayreuth. În 2013, Olena Androsiuk a fost invitată de Academia de Muzică din Cracovia la concertul tinerelor talente din Varșovia, iar în 2014 ea a câștigat premiul al treilea la Concursul Jan Kiepura de la Krynica-Zdrój din Polonia.
Din 2019, Olena colaborează cu Summer Music Academy din Teplice și apare constant alături de North Czech Philharmonic.
Dragoș Andrei Cantea activează astăzi ca pianist concertist, director artistic, antreprenor cultural și cadru universitar, având rezidența permanentă în Capitala Norvegiei.
Dragoș a susținut recitaluri solo sau camerale, precum și concerte simfonice în Scandinavia, Singapore, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și Canada, colaborând cu dirijori de renume mondial precum Pawel Kapuła, Cristian Mandeal sau Fergus MacAlpine.
Este triplu absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” (U.N.A.G.E.) din Iași, la nivelurile licență, masterat și doctorat, sub îndrumarea Ioanei Stănescu și a lui Dan Prelipcean.
Este de asemenea artist alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, cu proiectul „Naționalismul în muzică – un instrument artistic-diplomatic de înțelegere a valorilor comune”.
Din 2019, este lector invitat la Universitatea de Științe Aplicate din Vaasa, Finlanda activând interdisciplinar, iar din 2020, devine co-fondator și director artistic al Classix Festival, astăzi cel mai amplu eveniment independent dedicat muzicii clasice din România.
Dragoș este de asemenea beneficiar al unor programe de mentorat și burse precum „Roche Continents” – 2018, „Act in Art” – 2019, sau programul „Rising Leaders” al Ambasadei S.U.A., în Norvegia.