SÂMBĂTĂ, LA TÂRGUL DE CRĂCIUN CÂNTĂ VALI CRĂCIUNESCU ŞI FORMAŢIA DE MUZICĂ FOLK „EU CRED”

Al treilea week-end aduce pe scena Târgului de Crăiun la Neamţ două nume îndrăgite de publicul pietrean. Sâmbătă, 28 decembrie, pe platoul Curţii Domneşti, începând cu ora 18:00, va evolua trupa de folk a Asociaţiei Culturale „Eu cred” de la Taşca, urmată de cunoscutul showman al acordeonului, Vali Crăciunescu.

Organizatorul evenimentului este Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

***

ASOCIAŢIA CULTURALĂ „EU CRED” 

A fost înființată în anul 2014, la Taşca (Neamţ), președinte fondator fiind Marius Coșerariu. Scopul înființării acestei asociații a fost acela de a promova actul cultural pe Valea Bicazului, asociaţia propunându-și organizarea de cursuri gratuite de chitară care să se adreseze copiilor din comunele Tașca, Dămuc, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei.

În prezent, asociația reunește peste şaizeci de copii și tineri, cuprinși în trei grupuri, respectiv: „Florile Ceahlăului” Bicazu Ardelean, „Flori de munte” Tașca și „Floare de colț” Dămuc, grupuri care participă la diferite activități culturale locale, dar și de interes național, spectacole, festivaluri, în special de muzică folk.

De-a lungul anilor, grupurile asociației au fost răsplătite cu numeroase premii naționale la festivalurile organizate în țară (Brașov, Satu Mare, Iași, Harghita). De asemenea, Asociația Culturală „Eu cred” este inițiatoarea Festivalului Național de Creație și Interpretare „Dăm Folk”, organizat la Centrul Cultural Tașca, aflat la ediția a V-a, manifestare care reunește anual, în luna iulie, copii și tineri din toată țara şi Festivalul Național „Copiii-florile inimii”, aflat la ediţia a VI-a.

Începând cu anul 2019, asociația s-a extins și la Piatra-Neamț, unde a fost înfiinţat un grup de doisprezece copii, care învață să cânte la chitară, urmând a participa ulterior la evenimentele de gen.

La Târgul de Crăciun 2019, Asociaţia Culturală „Eu cred” va fi reprezentată de douăzeci de copii, atât de pe Valea Bicazului, membri mai vechi ai grupului, cât și de cei mai mici și mai noi, de la Piatra Neamț. Coordonatorul grupului de colindători este Marius Coșerariu, sprijinit de cele două doamne preotese, Cristina Marin și Elena Ropotoaia.

VALI CRĂCIUNESCU

S-a născut pe 13 februarie 1973, la Giurgiu. De la 13 ani cântă la acordeon. Asta, după ce în prealabil, pe când era în clasa a patra, şi-a încercat talentul şi la trompetă.

Începand de pe la 16 ani, Vali Crăciunescu a învăţat să cânte şi la pian. Experienţa muzicală din adolescenţă este strans legată de Şcoala Populară de Artă din Giurgiu, pe care a urmat-o în paralel cu studiile gimnaziale

În perioada liceului, în clasa a X-a, era membru al unei formaţii pop-rock, „Aspect”, cu care a colaborat până în 1992.

Apoi, a treecut la „Floare Albastră”, o trupă de rock progresiv. Activitatea artistică o îmbină cu cea de profesor la Şcoala de Muzică din Giurgiu. În 1994, grupul lansează, împreuna cu „Quo Vadis”, discul „Coming Out Of The Maze”, care este şi primul album pe care figurează numele lui Vali Crăciunescu. În acea perioadă a avut şi o apariţie, surprinzătoare pentru acea vreme, pe canalul muzical de televiziune MCM, care a difuzat un interviu cu componenţii trupei „Floare Albastră”, precum şi videoclipul piesei „Acasa la contele Dracula”. Cu această ocazie, Vali şi-a demonstrat virtuozitatea, jucându-se puţin cu acordeonul pe nişte piese franţuzeşti.

În 1998 l-a cunoscut pe Dan Helciug, solistul viitoarei sale formaţii, „Spitalul de Urgenţă”, trupă care s-a pus repede pe picioare şi, în anul 2000, a lansat primul album, intiulat „Trăiască berea!”. Au urmat „Spitaliomania”, în 2002, şi „Stupefiant”, doi ani mai târziu. Imediat dupa apariţia acestui album, Vali Crăciunescu părăseşte „Spitalul de Urgenţă”, pentru a urma o cariera solistică.
În aceasta ipostază, a lansat în 2005 albumul „Şoc”.