SĂRBĂTORI, CREDINŢE POPULARE – POSTUL SÂNTEIMĂRII

Sântămăria Mare este prefaţată de unul dintre marile posturi de peste an,care începea la 1 august (împuiatul Urşilor) şi se încheia la 15 august (Sântămăria Mare). La Probejenie (6 august), cea mai însemnată sărbătoare din timpul acestui post, este dezlegare de peşte. Abundenţa fructelor, legumelor şi zarzavaturilor de la sfârşitul verii şi începutul toamnei uşurează ţinerea postului Sântămăriei. Se spune, de altfel, că acesta ar fi fost rupt din Postul Paştelui.

În afara celor patru posturi de peste an (Crăciun, Paşti, Sânpetru şi Sântămărie), se ţineau, pentru căsătoria fetelor, vindecarea unor boli grele posturi şi mai severe, aşa-numitele posturi negre.

Un post negru, cu suprimarea totală a alimentaţiei timp de şapte zile, câte o zi în şapte săptămâni la rând, se ţinea pentru dovedirea şi pedepsirea răufăcătorilor: hoţi, tâlhari.

Persoana care ţinea postul negru, de obicei o femeie iertată, se autoizola şi petrecea timpul în deplină curăţenie trupească şi sufletească (Moldova de Nord, Bucovina).

Post negru se ţinea, uneori, şi în zilele de vineri şi miercuri pentru sănătatea şi prosperitatea familiei (Muntenia, Oltenia).