SĂRBĂTORI POPULARE – VINEREA (VENERA) MARE. NUNTA OILOR

Sărbătoarea populară din Vinerea Mare este dedicată reprezentării mitice cu acelaşi nume, Sfânta Vineri, identificată în Panteonul roman cu Zeiţa Venera, iniţial protectoare a vegetaţiei şi fertilităţii.

La latitudinea geografică a României ciclul de reproducere al ovinelor şi caprinelor poate debuta primăvara sau toamna. Din motive economice, ciobanii vărează turmele de oi separat de berbeci până la Vinerea Mare, uneori până la Arhangheli (8 noiembrie). Aceste zile de slobozire a berbecilor în turmele de oi pentru împerechere se numesc Nunta Oilor sau Năpustitul Berbecilor (Arieţilor). Astfel, mieii şi iezii fătaţi primăvara prind sezonul călduros şi abundent în hrană pentru a se pregăti de iarnă.

De la Vinerea Mare, după o perioadă de gestaţie de aproximativ 21 de săptămâni, mieii şi iezii sunt fătaţi în luna martie, când timpul dă vizibile semne de încălzire. Înţărcatul, separarea mieilor şi a iezilor de oi şi capre pentru a se hrăni singuri, avea loc la Sângiorz.

Reproducţia ovinelor şi caprinelor împarte anul pastoral în două anotimpuri perfect egale: un sezon fertil (împerecherea, gestaţia, fătatul şi înţărcatul puilor), între Sâmedru şi Sângiorz, şi un sezon steril, când animalele se hrănesc bine pentru a supravieţui capriciilor iernii, între Sângiorz şi Sâmedru.

Biserica de rit oriental a suprapus peste ziua de celebrare a Zeiţei Venera prăznuirea personajului creştin Cuvioasa Parascheva. După modelul Fecioarei Maria, care este numită în Calendarul popular Sântămăria Mare, Zeiţa Venera devine şi ea Vinerea (Venera) Mare.

Sunt argumente etnologice că marele pelerinaj la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi cu hramul Cuvioasei Parascheva (14 octombrie), care adună astăzi zeci de mii de credincioşi, reprezintă o replică târzie a cultului creştin la cel închinat Zeiţei Mumă de origine preistorică, prezentă în Calendarul popular sub diferite nume (Maica Precista, Dochia, Zâna Bătrână, Muma-Pădurii, Vinerea Mare). Aceasta este invocată pentru tămăduirea bolilor, căsătoria fetelor, naşterea copiilor. Vinerea Mare este o sărbătoare cu dată fixă şi poate cădea în oricare altă zi a săptămânii.