SCURTE PREZENTĂRI ALE PROTAGONIŞTILOR ZILEI CULTURII NAŢIONALE 2020

Pentru că de Ziua Culturii Naţionale, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ va lansa importanta lucrare a profesorului Vasile Vasile apărută recent la Editura „Nona”, „GAVRIIL GALINESCU – CÂNTECE POPULARE DIN MOLDOVA”, eveniment la care o contribuţie deosebită a va avea şi Corala „Bazil Anastasescu”, vă propunem în cele ce urmează scurte biografii ale protagoniştilor.

Eveniment realizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț.

***

GAVRIIL GALINESCU (1883 – 1960)

Gavriil Galinescu, dirijor, profesor, folclorist, muzicolog şi compozitor s-a născut în anul 1883, la Hangu, judeţul Neamţ.
După absolvirea Seminarului Teologic „Veniamin Costache” din Iaşi (1903), a studiat la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti (1905-1909) cu Dumitru G. Kiriac (teorie-solfegiu), Alfonso Castaldi (armonie, contrapunct, compoziţie) şi la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Drept, 1905-1909). S-a perfecţionat la Konservatorium din Leipzig (1910-1913) cu Max Reger (compoziţie), H. Sitt (dirijat coral) şi Arnold Schering (istoria muzicii), paralel urmând cursurile Universităţii (1910-1912) cu Hugo Riemann (istoria muzicii). A urmat şi cursurile Universităţii Musikwissenschaft din Viena (1930-1931) cu Egon Wellesz (muzică psaltică).
Între anii 1906-1910 este dirijor la Societatea corală „Doina” din Bucureşti, profesor de muzică vocală la Şcoala normală „Spiru Haret” din Buzău (1913-1914), la Gimnaziul de băieţi din Hangu şi Liceul „Alexandru cel Bun” din Iaşi (1925-1929), profesor de teorie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cemăuţi (1931-1935), profesor de dirijat coral la Academia de Muzică şi Artă Dramatică „George Enescu” (1935-1941) şi la Conservatorul „George Enescu” (1946-1948) din Iaşi.
Este licenţiat în drept în 1909.
Din 1929 este membru al Societăţii Compozitorilor Români.
A fost ultimul primar al Hangului înainte de 23 august 1944. Nu a fost membrul niciunui partid politic.
A compus creaţii simfonice, corale, de scenă, camerale, vocal-simfonice. Este autorul a numeroase manuale didactice de muzică pentru elevi. Compozitorul a trecut în eternitate în ziua de 10 iulie 1960, la Durău, locuinţa sa din Hangu fiind acoperită de lacul de acumulare.

VASILE VASILE

Profesorul universitar Vasile Vasile este descendent al plaiurilor nemţene, aici văzând lumina zilei, dar şi lumina cărţii (ca elev al Seminarului teologic de la Mănăstirea Neamţ). Cunoaşte bine viaţa culturală a vetrei nemţene, funcţionând aici în domeniul învăţământului peste treizeci de ani, vreme în care a investigat trecutul cultural al Moldovei. După îndelungate cercetări în teren, soldate cu depistarea unei valoroase colecţii de folclor de pe Valea Bistriţei, scrie o lucrare de doctorat la Academia Naţioanlă de Muzică din Cluj-Napoca în care îşi propune conturarea personalităţii lui Gavriil Galinescu. Această colecţie face obiectul volumul care urmează a fi lansat în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2020, la Bicaz, Târgu Neamţ şi Piatra-Neamţ, volum care scoate la iveală valori spirituale inestimabile, necesare tuturor celor dornici să cunoască tradiţiile locului.  

CORALA „BAZIL ANASTASESCU”

Corala „Bazil Anastasescu” a luat naştere în anul 1997, la Târgu Neamţ, sub conducerea profesorilor Eugenia şi George Tiugea, în cadrul Fundației Culturale „Ion Creangă”.   Formaţia are în componenţă profesori, studenti, elevi, medici, ingineri, preoţi, funcţionari.Repertoriul corului cuprinde creaţii ale compozitorilor români, laice şi religioase, dar şi lucrări din literatura muzicală universală din perioada Renaşterii, Preclasicismului, Romantismului.
Corala „Bazil Anastasescu” este prezentă în viaţa muzicală a oraşului de pe malurile Ozanei, la manifestări cu caracter tradiţional „Zilele Oraşului”, „Zilele Cetaţii Neamţului”- transformate în festival medieval, „Zilele Francofoniei”, „Zilele „Ion Creangă”, „Eminesciana”, dar şi la alte manifestări la care sunt invitaţi.
Concertele Coralei, prezentate atât în ţară (Piatra-Neamţ, Paşcani, Iaşi), cât şi în străinătate (Saint Just-Saint Rambert, Ambierle – Franţa, Jyvaskyla şi Kuopio – Finlanda, precum şi Copenhaga şi Henne Strand – Danemarca), au facut cunoscut si respectat orasul Târgu Neamţ in lume.
Un moment de excepţie l-a constituit Concertul desfăşurat în cadrul Vacanţelor Muzicale, 2003, împreună cu Corala „Cantores Amicitiae” a Universităţii de Muzică „George Enescu” Iaşi şi în ediţia din anul 2012,la Piatra Neamţ.
In noiembrie 2015, corala a aniversat 18 ani de existenta, moment marcat prin concertul ” Armonii de toamna”.
In iulie 2016 corala a prezentat, in parteneriat cu Corul orasului Saint Just- Saint Rambert, un concert de succes in localitatea din Franta.