TURNEUL NAŢIONAL „ARMONII PASCALE” POPOSEŞTE LA PIATRA-NEAMŢ

În întâmpinarea sfintelor sărbători pascale, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, vine cu un spectacol încărcat de emoţie şi trăire creştinească. Astfel, marţi, 31 martie, de la ora 18,oo, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean, va avea loc spectacolul ARMONII PASCALE. Invitaţi vor fi actriţa Daniela Nane şi muzicienii Ioana Maria Lupaşcu (pian) şi Costin Soare (chitară şi lăută), care, aflaţi în căutarea unei apropieri emoţionante de Dumnezeu, de credinţă, prin intermediul artei, vor să ofere, din preaplinul emoţiei şi trăirii fiinţei lor, un regal sonor de poezie şi muzică. Versurile poeţilor Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic, Benone Burtescu, Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu, Paul Constantinescu sau Johann Sebastian Bach.
ARMONII PASCALE este un proiect mai vechi al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, prin care organizatorii îşi propun, ca, prin crearea unei atmosfere de mare încărcătură spirituală, sărbătorile care se apropie să poată fi simţite şi trăite cât mai aproape de spiritul lor. Primul spectacol a avut loc în aprilie 2009.
Anul acesta, printr-o fericită coincidenţă, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” primeşte de la Bucureşti o propunere de parteneriat la un proiect omonim.
La iniţiativa lui Sebastian Crăciun, redactor în cadrul Radio România Cultural (R.R.C.) şi a actriţei Daniela Nane, duminică, 22 martie, la salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea, a demarat Turneul Naţional „Armonii Pascale”.
Acest spectacol se vrea a fi un mod al afirmării valorilor ţării noastre şi, de ce nu, un reper al vieţii culturale româneşti. Sebastian Crăciun, promotorul acestui turneu naţional, declară că „artiştii, în periplu lor de dinaintea Sărbătorilor Pascale, vor ajunge în locuri încărcate de frumuseţe, de istorie, care pot servi în mod unic la punerea în valoare a creaţiei poetico – muzicale.”
După debutul de la salina Ocnele Mari, turneul “Armonii Pascale” parcurge un traseu care va cuprinde încă şase localităţi – Sinaia, cu al său Castel Peleş (28 martie 2015), Chişinău (Teatrul Naţional, 29 martie), Iaşi (Palatul Unirii, 30 martie), Piatra-Neamţ (31 martie), Slatina (Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, 3 aprilie) şi Palatul Mogoşoaia (4 aprilie).

Daniela NaneDaniela Nane este actriţă la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, de când a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (1995), la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin (1995) şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală UNESCO (2012). A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Sâciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după înmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, româneşti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în Bucureşti, la Ateneul Român, cât şi oraşe de pe întreg cuprinsul ţării. În luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului „Armonii poetice”.
Actriţa Daniela Nane, o artistă cu o prezenţă scenică fermecătoare, vă invită să pătrundeţi în universul poeziei creştine. Ea a declarat: “Mă bucur mult să aduc în faţa iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace şi dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoţie şi încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea şi nobleţea din suflete.”
Spectacolele vor fi întregite de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupaşcu, în alternanţă cu chitaristul Costin Soare.

Ioana Maria LupascuPianista Ioana Maria Lupaşcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Intre 2001 şi 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia şi Turcia. Este o prezenţă constantă pe scene din Italia, România, Elveţia, Belgia, Turcia şi Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanţi: Jean François Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Păutza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu instrumentişti precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph şi Florin Paul. În Italia, a fost corespondent al cotidianului „Monitorul”, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic–„Prinţul Baghetei”. In 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”. În 2012 aduce ca inovaţie scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu şi tot în 2014 ia naştere proiectul „Piano Tangou”. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalităţi ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Costin SoareCostin Soare este unul dintre cei mai activi şi mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale „Kitharalogos”, organizator al „Serilor de chitară” din stagiunea Fundaţiei ACCUMM de la Palatul Suţu, Bucureşti. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“Teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014 a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: J.S Bach, B. Britten şi T. Takemitsu.

ARMONIILE PASCALE de la Piatra-Neamţ. în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ va avea loc marţi, 31 martie 2015, la sala „Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ, ora 18,oo.
Intrarea se va face pe bază de invitaţie emisă de către organizatori. Cei interesaţi sunt rugaţi să se adreseze la secretariatul instituţiei din strada Ştefan cel Mare, nr. 3A, telefon 0233.21.40.26 sau la adresa de www.facebook.com/CulturaNeamt.