UN NOU RECITAL CAMERAL ÎN CADRUL STAGIUNII 2018-2019

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, aduce în atenţia publicului meloman un nou eveniment muzical din cadrul stagiunii artistice 2018-2019, recitalul cameral sus ţinut de două instrumentiste apreciate pe scene din întreaga Europă: violonista Luminiţa Anca Macavei, care vine din Grecia, şi pianista ieşeană Tatiana Laura Pocinoc. Programul muzical va cuprinde Sonata pentru vioară şi pian, opus 45, de Edvard Grieg, şi Sonata pentru vioară şi pian compusă de César Franck.

Întâlnirea cu cele două muziciene este programată pentru ziua de miercuri, 17 aprilie 2019, ora 18:00, la sala studio „Theodor Macarie” a Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Violonista Luminita Anca Macavei s-a născut la Galaţi. La varsta de zece ani debutează pe scena Filarmonicii din localitatea natală, alături de maestrul Mihai Constantinescu, în interpretarea Dublului Concert de Bach.

Din 1977, continuă studiul viorii la București, cu profesorul George Manoliu, iar apoi la Conservatorul „George Enescu” Iași, cu profesorul Leonid Popovici.

Începând  din anul 1991, se stabilește în Atena, devenind  membră, și un an mai tarziu,  lider al Orchestrei de cameră „La Camerata”.

Împreună cu acest ansamblu a susținut o bogată activitate solistică în Grecia, precum și în Germania, Franţa, Suedia, Finlanda, Spania, Anglia, Turcia, Irlanda.

A colaborat cu solişti celebri, precum Mstislav Rostropovich, Heinrich Schiff, Radu Lupu, Augustin Dumay, Maria Joao Pires, Martha Argerich, Leonidas Kavakos.

Este membru fondator al cvartetului de coarde „Arcadea”, înființat în anul 1992 – grup instrumental care abordează un repertoriu variat, cu care a înregistrat mai multe albume și a susținut concerte în Gtrecia și în multe ţări din Europa.

De-a lungul timpului a fost și Concert Maestru al Orchestrei Mobile din Berlin și membră a Trio-ului „Austruck”.

Activitatea concertistică a fost dublată, din anul 1992, de una pedagogică, în calitate de profesor de vioară  și  muzică de cameră, la Conservatorul de Stat din Atena.

Pianista Tatiana  Laura  Pocinoc este profesor universitar doctor abilitat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

A urmat cursurile preuniversitare la Liceul de Muzică Bacău, Conservatorul de Muzică din Alger (Algeria) şi Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti. În 1986 a absolvit Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi. Și-a desăvârșit arta pianistică sub îndrumarea unor personalități ale vieții muzicale românești și internaționale: Gabriel Amiraş, Ioan Welt, Ovidiu Bălan  – Romania; Jean-Julien Galinier (Franţa), Michel Coletti (Canada), Hans Leygraf (Austria). A beneficiat de o bursă de studii la Accademia Chigiana din Siena (Italia) unde a lucrat cu Paul Badura-Skoda şi Michelle Campanella.

Din anul 1990, este cadru didactic al Universității de Arte „George Enescu” Iaşi, la Catedra de pian a Facultăţii de Interpretare Muzicală – în fruntea căreia s-a aflat în calitate de Secretar științific și Decan (2006 – 2012 şi 2016 – 2020, FICSMT).

În 2004 a obținut titlul de  Doctor în muzică – Magna cum laude, la Universitatea Națională de Muzică București, iar din anul 2017 a dobândit, prin examenul de abilitare, statutul de îndrumător de doctorate în cadrul Școlii doctorale aparținând aceleiași universități. Între anii 1999-2001 a fost profesor de pian la Institutul Superior de Muzică de la Sfax (Tunisia).

A susţinut numeroase concerte în compania unor orchestre simfonice de prestigiu și recitaluri în calitate de solist și în formații camerale – în România și peste hotare: Algeria, Bulgaria, Elveția, Germania, Israel, Italia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania, Tunisia. A participat la concursuri de pian şi muzică de cameră, unde a obţinut premii și diplome, în calitate de pianist solist şi de acompaniator, realizând înregistrări Radio şi Tv, în România şi peste hotare, precum și un număr însemnat de CD-uri și DVD-uri.

În domeniul cercetării muzicale a susţinut comunicări ştiinţifice şi a publicat, la Editura „Artes” Iaşi, volumele: „Ornamentaţia în interpretarea pianistică” (2005), „Tradiție și înnoire în interpretarea muzicală” (2009), „Confluențe W.A. Mozart – Fr. Schubert” (2009), „Universul pianistic enescian” (2009).

 Printre distincțiile obținute de-a lungul timpului menționăm: Medalia „Ionel Perlea” pentru cariera artistică (1997), Ordinul cultural în grad de Ofițer, Medalia de bronz la Euro Invent – Salonul internațional al cărții, „Donna di Malta – Sovereign Order of Sant John of Jerusalem – Knights of Malta”, Diploma de onoare pentru promovarea valorilor științei în lume, Diploma de onoare a Fundației „Remember Enescu”, includere în „Who”s who România”. Este președinte al Fundației „Ars universalis” România și vice președinte „Ars universalis e.V.” Germania, membru al Asociației „Ed. Grieg” Germania.