Miercuri, 10 iulie 2024, Consiliul Județean Neamț, sala „Calistrat Hogaș”, ora 19:00
Solist: EMMY DUMITRU (acordeon)
Invitati:
BIANCA-ADELINA PODOSU (vioara I)
COSMIN SIPOŞ (vioara a II-a):
IOANA MARDARE (violă)
GEORGE BOSNEA (violoncel)
MARCO-GABRIEL BĂLĂU (contrabas)
Program:
- Aliaksandr Yasinski: MIP – Mír – Peace – premieră în România
(acordeon și cvartet de coarde)
- Sergey Voytenko – Revelation
- Franck Angelis – Interieur
- Piotr Ilici Ceaikovski – Op. 39, no. 21, Sweet Reveries
- Eric Satie – Gnossiene No. 1
- Bela Bartok – Dansuri populare românești
- Franck Angelis – Fantasie on Astor Piazzola’s „Chiquilin de Bachin”
(acordeon și cvintet de coarde)
EMMY-CONSTANTIN DUMITRU
Ambițios, motivat și pasionat, dorește să ofere publicului nu doar un spectacol, ci și o experiență muzicală. Este încântat să facă parte din această lume minunată, lumea muzicală.
Absorbit de ritmurile sincere ale muzicii Tango și dornic să descopere toate motivele proaspete cu care muzica contemporana vine la pachet, Emmy Constantin Dumitru se consideră norocos a fi proaspăt absolvent al Academiei Regale de muzică din Londra.
Provine dintr-o familie de muzicieni tradiționali fără nicio educație muzicală. Este născut la Piatra-Neamț (România), unde acordeonul este perceput ca un instrument popular, fapt care l-a determinat să fie un interpret sârguincios care își dorește să treacă granițele care mai demult limitau acest instrument. A finalizat studiile liceale în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, unde a studiat acordeonul cu profesorul Isidor Rusu. O importantă reuşită din acea perioadă a fost participarea la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală, vocală și Studii teoretice, în anul 2017, la Timișoara, de unde s-a întors cu Premiul I, obținând punctajul maxim.
Odată cu terminarea clasei a XII-a, Emmy Dumitru a decis să aprofundeze muzica clasică, mergând la Londra, unde i s-a oferit un loc ca student bursier al Academiei Regale, sub îndrumarea lui Owen Murray, profesor de acordeon supranumit în Marea Britanie și Ambasadorul Acordeonului clasic. Acolo, Emmy Dumitru a avut onoarea să colaboreze și să fie înconjurat de nume mari ale muzicii clasice, precum Ksenija Sidorova, Mario Stefano Pietrodarchi, Renzo Ruggieri, Romano Viazzani, Franko Bozac, Alfred Melichar.
După patru ani de studiu intens și de dezvoltare personală ca artist, Emmy Dumitru și-a finalizat studiile cu brio, obținând titlul de „Classical Accordion Performer”. Este, de asemenea, licențiat ca Profesor Internațional cu drept la folosirea literelor post-nominale LRAM.
Emmy Dumitru a fost onorat să fie ales în cadrul celebrării a două sute de ani de existență a Academiei Regale, pentru a interpreta, ca premiera mondială: „Cheryl Frances-Hoad-29 Rue d’Astorg”.
Ca ultimă răsplată după finalizarea studiilor, Emmy Dumitru a primit o recompensă din partea Academiei pentru cea mai mare nota oferită la masa juriului în cadrul examenelor finale de acordeon din anul 2023.
În prezent, are ca obiectiv dezvoltarea sa ca artist, fiind într-o întrecere continuă cu propria persoană, dorind de asemenea să împărtășească cu publicul secretele muzicale descoperite pe parcursul carierei.
BIANCA-ADELINA PODOSU
A fost elevă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, la clasa de vioară a prof. Maricica Gheorghieș. A participat luat la diferite olimpiade și concursuri.
Și-a continuat studiile în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, secțiunea Interpretare Vioară, la clasa prof. Mugurel-Emanuel Iacob. A absolvit masteratul la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Titus Flueraș
În prezent, este profesor suplinitor de vioară în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.
COSMIN SIPOŞ
Cosmin Sipoș s-a născut în Bacău. Are 28 de ani și este pasionat de muzică de la vârsta de 6 ani, când a început studiul viorii la Colegiul Național de Arte „George Apostu”, continuând studiile de licență la Universitatea Națională de Arte „George Enescu’ din Iași și studiile masterale la Universitatea Națională de Muzică din București, în prezent fiind instrumentist în cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
IOANA MARDARE
Născută la Piatra-Neamț, Ioana Mardare a început să studieze viola la vârsta de nouă ani, la Liceul de Artă „Victor Brauner”, sub Îndrumarea profesoarei Mariana Zan, ulterior a profesoarei Mioara Prisada. Pe parcursul anilor de gimnaziu și liceu a susținut recitaluri și concerte de violă cu pian sau orchestra filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. A participat la concursuri și olimpiade zonale și naționale, obținând premii importante.
Și-a continuat studiile de licență și master la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea profesorului Constantin Stanciu, primind burse de merit și de studii.
În 2012, a obținut o bursă de studii ERASMUS la „Universität für Music und Darstellende Kunst”, Viena, în cadrul căreia a studiat viola, cu profesorii Wolfgang Klos și Ulrich Schönauer, și muzică de cameră, cu profesorii Peter Schuhmayer și Johannes Meissl. Aici a susținut recitaluri de violă și muzică de cameră și concerte de orchestră alături de Webern Symphonie Orchester, la Schlosstheater Schönbrunn și la Musikverein – Goldensaal.
A colaborat cu Filarmonicile din Botoșani, Iași, cu Opera Națională Română Iași, Orchestra Română de Tineret și EUYO – Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.
În 2016, a susținut un recital de lansare a compoziției personale, „Zbucium”, pentru violă solo (piesă scrisă în memoria profesoarei Mariana Zan) apărută pe albumul „Heritage” semnat Luiza Zan, în cadrul Vacanțelor Muzicale Piatra-Neamț, ediția a 43-a.
Din 2015 până în prezent este profesor de violă la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, iar din 2017 până în prezent, este artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, unde a interpretat, în calitate de solistă, Trei concerte scrise pentru violă și orchestră de William Walton, Bela Bartok și Carl Stamitz.
GEORGE BOSNEA
Este absolvent, din 2005, al Universității Naționale de Muzică din București, cu diplomă de licență specializare în interpretare instrumentală, violoncel. Trei ani mai târziu a obținut Diploma de Master în interpretare instrumentală, violoncel, la „Southeastern Louisiana University”, Statele Unite ale Americii.
Este implicat în diverse proiecte de jazz, tango și alte genuri muzicale. A susținut recitaluri sau concerte, ca solist acompaniat de orchestră, pe scene din America de Nord și din Europa.
A colaborat cu diverse filarmonici și instituții de operă din Romania, efectuând mai multe turnee în Italia, Spania, Germania, Franța, Austria, Emiratele Arabe, China. În Statele Unite ale Americii a avut colaborări cu „Baton Rouge Symphony Orchestra”, Louisiana; „Gulf Coast Symphony Orchestra”, Mississippi; „Jefferson Performing Arts Society”, Louisiana; „Rapides Symphony Orchestra”, Louisiana; „Ohio Light Opera”, Ohio.
În prezent, este șef partidă violoncel, la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.
MARCO GABRIEL BĂLĂU
Născut pe 18 octombrie 2001, în Italia, localitatea Grossetto, Marco Gabriel Bălău a început studiile muzicale în anul 2009, la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, la clasa de chitară clasică, urmând cursurile profesorului Iulian Stoica.
A participat pe parcursul anilor de studiu la concursuri și olimpiade naţionale și internaţionale, obţinând distincții, premii și trofee. Cu ajutorul profesorului său, a descoperit chitara bass. urmând studiul contrabasului.
În anul 2015, a inceput studiile la contrabass, fiind coordonat de profesorul Ștefan Pojoga. În anul 2018, a început studiile la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău, cu profesorul Stelian Resmeriță-Dima. Acesta l-a introdus în tainele muzicii clasice, începând apoi colaborarea cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
În 2020, începe studiile la Universitatea „George Eneseu” din Iaşi, profesor îndrumător fiindu-i Virgil Prisacariu. Pe parcursul învațământului universitar, colaborează cu diferite orchestre simfonice: Opera Naţională Iaşi, Filarmonica „George Eneseu” Botoşani, Orchestra Universităţii „George Eneseu” Iaşi, diferite ansambluri camerale.
În 2021, ia parte la audiţii pentru a fi admis în cadrul Orchestrei Romăne de Tineret, unde obţine postul de contrabasist rezervă.
De-a lungul anilor obţine premii la concursuri, precum: „Eduard Caudella” ori „Cantis”, la Iaşi.