Vacanțe muzicale – Vineri, 6 iulie 2018, ora 19:00, Teatrul Tineretului

Vineri, 6 iulie 2018, ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA CURSULUI DE MĂIESTRIE

RECITALUL CLASEI DE CLARINET

În program, lucrări susţinute de studenţii cursului de măiestrie coordonat de:

DORU ALBU (România)

ANTONIO TINELLI (Italia)

LUIGI MAGISTRELLI (Italia)

La pian, CIPRIAN CIOTLOȘ

Doru Albu

DORU ALBU

Este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. A studiat clarinetul la Liceul de Artă „Octav Băncilă” Iași, cu prof. Viorica Mustață, și la Conservatorul „George Enescu”, cu prof. univ. Dumitru Sâpcu. A participat la numeroase cursuri de măiestrie, printre care și cele conduse de renumitul clarinetist Aurelian Octav Popa.

În ipostază solistică, a colaborat cu Filarmonicile din Iași, Bacău, Brașov, Timișoara, Botoșani, Teatrul Muzical din Galați, cu orchestra UNAGE Iași.

A susținut recitaluri în străinătate: Germania, Italia, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria. A cântat cu Orchestra Națională de Cameră a Germaniei (Bremen) la Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 2009, și cu aceeași orchestră a participat la proiectul internațional „Langrée”, având concerte în Italia și Germania. A colaborat cu pianistul Maki Kobayashi (Japonia) și clarinetistul Walter Ifrim (Germania).

În anul 2000 a înființat cvartetul de clarinete „Orpheus”, cu care a susținut un număr mare de recitaluri în România, Germania, Italia și Republica Moldova. Ca o recunoaștere a valorii sale artistice, cvartetul „Orpheus” a fost invitat la două ediții ale Festivalului internațional „Eurotreff”  (2005 și 2008) organizat în Germania, Festivalul Muzicii Românești și Săptămâna Internațională a Muzicii Noi.

Pe lângă activitatea artistică, Doru Albu se remarcă și ca didactician, fiind invitat să susțină cursuri de master-class în România, Germania, Italia, Republica Moldova și Grecia.

A fost invitat în juriile concursurilor naționale și internaționale (România, Republica Moldova și Italia).  A avut mai multe înregistrări la radio și televiziune. Foștii și actualii lui studenți au câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, au fost selectați să cânte ca soliști cu orchestre din România și din străinătate.

Ca parte a activității și experienței sale artistice, profesorul Doru Albu este autorul a două cărți și a mai multor aranjamente pentru patru clarinete. A înregistrat două CD-uri la Editura Muzicală București: cu cvartetul „Orpheus” și unul solo/duo.

Antonio Tinelli

ANTONIO TINELLI

Muzicianul italian a fost caracterizat de specialişti ai domeniului  cu expresii de genul: „muzicalitate perfectă” („Musica Magazine”), „interpretare magistrală” („The Clarinet U.S.A.”), „coerență admirabilă”, „un sunet cald, bogat și foarte atrăgător” („Journal of Music”), „într-un cuvânt, superb” („Fanfare Magazine U.S.A.”). Karl Leister, prim clarinetist istoric al Orchestrei Filarmonice din Berlin, spunea, la rândul său: „Sunt foarte impresionat de frumusețea sunetului, calitatea dinamicii, culoarea tonului piesei, expresivitatea muzicală și redarea fantezistă.”

Muzicienii care au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea sa artistică sunt Angelo Clemente, Romeo Tudorache și Karl Leister. Colaborarea sa artistică cu Karl Leister, Fabio Bidini, Yuri Gandelsman, Paolo Pollastri, Francesco Pomarico, Ovidiu Bălan, Riccardo Ceni, Ivano Battiston, Fabio Di Cásola, Victoria Soames Samek, Aurelian Octav Popa, Mark Clinton, Karen Becker, Angelo Inglese, Landon Baumgard, Patrick Messina, „Cvartetul Enescu” (Paris) și Giuliano Mazzoccante, cu care a format un duo stabil, este remarcabilă.

Câștigător a peste triezeci de premii la importante concursuri naționale și internaționale, atât ca solist, cât și ca membru al unor formații camerale. Antonio Tinelli a susținut concerte în Europa, Orientul îndepărtat şi în Statele Unite ale Americii.

Mulți compozitori i-au dedicat creațiile lor camerale sau solistice, printre ei îi amintim pe Angelo Inglese, Luigi Giachino, Fabrizio Festa and Sergio Calligaris. Tinelli a înregistrat pentru Radioul Național și TVR din București, pentru R.A.I., Deutsche Südwestfunk (Germania), TV Dubai (U.A.E.), News 24 (Albania), Venezuela TV.

Actualmente, este profesor de clarinet la Conservatorul de Muzică „N. Piccinni” din Bari. De asemenea, a susținut numeroase cursuri de măiestrie în Europa – la Oulu University (Finlanda), la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la Tirane Art University (Albania) și în S.U.A., la California State University din Northridge. În plus, este Director artistic al unor organizații muzicale, cum ar fi International Clarinet Competition „Saverio Mercadante”.

Luigi Magistrelli

LUIGI MAGISTRELLI

S-a născut în San Stefano Ticino, lângă Milano (Italia). A studiat clarinetul la  Conservatorul din Milano  cu Primo Borali. A participat la câteva cursuri de măiestrie  conduse D. Kloecker, K.Leister şi Giuseppe Garbarino. A cântat ca solist cu „Orchestras of Pomeriggi musicali”, „Angelicum”, “Teatro Litta”, „Radio of Milan”, „Città di Magenta”, „Vivaldi Val Camonica”, „Legnano Symphony Orchestra”, „Grande Orchestra Romantica” din Milano, „Beijing Wind Band”. De asemenea, a apărut pe scenă cu multe grupuri camerale (de la duet cu pian până la formule lărgite).

A cântat vreme de un an de zile  ca principal clarinetist cu „Sanremo Symphony Orchestra” A participat la turnee efectuate de “Orchestra Internaţională a Italei. A cântat mai mulţi ani ca principal clarinetist cu  „Milano Classica  Chamber Orchestra” şi „Cremona Barock Orchestra”.

A câştigat numeroase premii în competiţii internaţionale, cum ar fi cele de la Genova şi Stresa. A concertat în oraşele importante ale Italiei, precum şi în Elveţia, Malta, Austria, Belgia, fosta Iugoslavie, Cehia, Franţa, Spania, Africa (la „National Theatre of Nairobi”), India, Germania, Finlanda, Israel, Canada, Mexic, S.U.A., Coreea de Sud, Rusia, Iar în formulă de duet, cu pianistul Sumiko Hojo, a urcat pe scene din Cehia, China şi Japonia.

A înregistrat şaizeci de compact discuri conţinând muzică de cameră cu diverse orchestra de gen, iar ca solist a cântat pentru casele discuri „Pongo Classica”, „Bayer Records”, „Gallo”, „Nuova Era”, „Stradivarius”, „Urania/Leonardo”, „Arta Records”, „ASV”, „Clarinet Classics”, „Centaur Records”, „Leonarda”, „Talent Records”,

De asemenea, a înregistrat două albume cu muzică de Mozart  pentru „Camerata Tokyo” cu prof. Karl Leister, un foarte cunoscut solo-clarinetist de la Filarmonica berlineză şi alte două albume cu Dieter Kloecker.

A condus multe cursuri de măiestrie  şi a conferenţiat pe tema muzicii de clarinet în Italia, Spania, Austria (la „Mozarteum Academy” şi „University of Vienna”), Germania, Belgia, China, Israel, Corea de Sud, Cehia, Letonia, Rusia, Lituania, Bulgaria, Mexic şi S.U.A. (la „Mississippi Southern University” şi „Los Angeles State University”), Islanda (la „Reykjavik Academy of Arts”).

Actualmente, este  profesor de clarinet la Conservatorul din Milano.

CIPRIAN CIOTLOŞ 

A absolvit, în 1993, Liceul de Arte din Târgu Mureş, la clasa de pian a prof. Aved Eva. Şi-a continuat studiile la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, la clasa prof. Ioan Welt (1993 -1998), defintivându-le prin doctoratul în domeniul muzical obţinut la aceeaşi instituţie în anul 2016.

Experienţa sa profesională a debutat cu postul de profesor corepetitor la Liceul „Octav Băncilă” din Iaşi începând cu anul 1996. Din anul 1999, a devenit titular la catedra de coarde şi muzică de cameră a Universităţii Nationale de Arte „George Enescu” Iași, actualmente deținând poziția de lector universitar la instituția mai sus menționată. Începând cu anul 2008, activează ca pianist în orchestră, la Filarmonica „Moldova” din Iași.

În ceea ce priveşte activitatea artistică, Ciprian Ciotloş are la activ o serie de recitaluri şi concerte în diferite formule camerale pe scene din ţară –  Iaşi, Bucureşti, Bacău, Suceava, Reşiţa –, dar şi din străinătate – la Heilsbronn (Germania), Oristano (Italia) şi în Olanda.

Ca pianist acompaniator, a participat la o serie de cursuri de măiestrie susţinute de  Wolfgang Klos (Universitatea din Viena), Sylvie Altenburger (Universitatea din Freiburg, Germania), Dimitri Mattu (Conservatorul Cagliari, Italia).