Valentin Doni

Valentin DoniValentin Doni, muzician complex, este cunoscut în triplă ipostază: de dirijor, compozitor şi interpret. A urmat cursurile Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziţie a profesorului Pavel Rivilis.

În calitate de instrumentist – contrabas şi vioară – a activat în orchestrele de muzică populară „Folclor”, „Mărţişor” şi în Orchestra Naţională de Cameră din Republica Moldova. În calitate de contrabasist, a colaborat cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, România şi Orchestra Simfonică Europeană din Spania.

Valentin Doni a desfăşurat şi o activitate didactică, în calitate profesor la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1980-1988) şi la Colegiul Republican de Muzică (1985-1987), ambele instituţii fiind din Chişinău.

Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară „Folclor” a companiei de stat „Teleradio – Moldova” (1986 – 1989). Între 1990 şi 1992 a funcţionat la Ministerul Culturii din Republica Moldova în cadrul Departamentului de colaborare cu Uniunile de creaţie.

În perioada 1991 – 2004 a fost dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova, din 1998 pînă în 2004 deţinând şi funcţia de director artistic şi prim dirijor.

În 1990 – 1992 a urmat un stagiu (desfăşurat în România şi Republica Moldova) cu dirijorul Ovidiu Bălan, iar în 1992 – 1993 s-a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil – Malmaison (Franţa ), cu profesorul Jean-Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).

Cu orchestra sa, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, însumând un număr important de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale până la piese contemporane în prima audiţie. Valentin Doni acompaniază atât solişti consacraţi, cât şi tineri interpreţi şi este recunoscut prin promovarea creaţiilor compozitorilor contemporani în festivaluri precum „Mărţişor”, „Zilele muzicii noi”, „Nopţile pianistice” din Republica Moldova, precum şi în „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (2011, 2012) din România.