AMINTIRI CU DOMNUL COSTICĂ GHENESCU

Îl cunoşteam încă de pe vremea când eu eram elev (într-a şaptea, ca la Drumeş!),iar EL venea prin clase în căutare de talente artistice. Îndruma, la rugămintea profesoarei de română, un mic teatru de amatory al şcolii.

În adolescenţă, mă captivase cu „Şaptehohote de râs”, „Mireasa mută”, „Trolius şi Cresida”, „Bine mamă, dar ăştia povestesc în actul do ice seîntâmplă în actul întâi”, „Omul nu-i susups maşinii”.

Apoi, m-a fermecat de-a dreptul, câţiva ani mai târziu, în „Procesul”, de Kafka (cu o scenografie semnată de Adina panaitescu, scenografie extraordinară prin simplitatea ei şi prin efectul obţinut asupra spectatorului).

Aveam să-l reîntâlnesc peste numai doi ani de la „Procesul”, de data aceasta ca vecin. Chiar mă întrebase dacă nu vreau să dau la teatru (eramereu în căutare de tinere talente), EL fiind gata să mă pregătească.

Apoi, a plecat o vreme mai lungă la Bucureşti. Capitala îl angajaswe ca profesor la Academia de teatru şi Film. Şi juca şi în filmele produse prin ani 2000.

Revenea, din când în când la Piatra. Era încântat să cutreiere, în aceste scurte vacanţe ale sale, străzile liniştite ale oraşului şi potecile dealurilor din împrejurimi. „Nici nu ştii, mi-a zis odată, cât de bine mă simt acasă, la Piatra. Aici pot, în sfârşit, să mă plimb fără să am grijă de propriile buzunare şi să recit în minte din clasici, aşa cum îmi place mie!”

Avea să treacă Marele Prag, pe 26 septembrie 2013, fiind jefuit în propriul apartament. I-au fost vizaţi banii din mica pensie, bani pe care tocmai ce-i primise. Curios lucru, nu fusese niciodată ceea ce se cheamă un om cu bani. Bogaţia sa era cea spirituală. Era un mare altruist, gata oricând să împărtăşească arta sa cu cei tineri.

Acesta a fost, în foarte puţine cuvinte, domnul COSTICĂ GHENESCU.

***

Constantin Ghenescu s-a născut în ziua de 14 februarie 1944, la Alba Iulia (d. 26. 09. 2013, Piatra-Neamţ), actor. După studii liceale, a absolvit Şcoala Tehnica Sanitară din Bucureşti şi a lucrat un an la Spitalul Fundeni. A urmat actoria la I. A. T. C. „Ion Luca Caragiale”, absolvent în 1969, ca şef de promoţie. A optat pentru Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, unde a jucat, timp de 25 de ani, nenumărate roluri în: „Cronica personală a lui Laonic” (debut), „Răfuiala“, „Procesul”, „O noapte furtunoasă” ş. a. în 1997, s-a transferat la Teatrul „Bulandra“ Bucureşti. A fost distribuit în multe filme: „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, „Undeva la Palilula”, „Cealaltă Irină”, „Cronica unei morţi amânate”, „Legiunea străină”, „Margo”, „Schimbarea la faţă”, „Marilena de la P7”, „Hacker”, „Niki Ardelean colonel în rezervă”.