CONCERT CORAL – UNIVERSITAS

Marţi, 3 iulie 2018, ora 19:00, Teatrul Tineretului

 

CONCERT CORAL

 CORALA „UNIVERSITAS” – Iaşi,

aparţinând

Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași

 Dirijor: lector univ. dr. pr. Ionuț-Gabriel NASTASĂ

Coordonator: Gabriela ENĂŞESCU

 

În program:

Pascal Bentoiu: Te slăvesc pe Tine, părinte

Ioan D.Chirescu: Cămara Ta, Mântuitorul meu

Ola Gjeilo: Ave Generosa

Gavriil Musicescu: Doamne, buzele mele

Pavel G. Chesnokov: Da ispravitsia molitva moya

Tudor Chiriac: Cântă cucu-a-nstrăinare

Alexandru Semeniuc: Mama

Nicolae Ursu: Lino, Leano

Adrian Pop: Vine hulpe di la munte

Mică suită corală din cântecele Mariei Tănase: Dragi mi-s cântecele mele,

aranjament: Constantin Arvinte

Eu doinesc, codrul răspunde, armonizare: Nicu Moldoveanu

 (solistă, Irina Prelipcean)

Gheorghe Danga: Sârba pe loc

Alexandru Pașcanu: Chindia

Tudor Jarda: Mă luai, luai

Dariu Pop: Suita corală din Țara Oașului

Achim Stoia: Pe sub deal, pe sub pădure

Vasile Spătărelu: Floare albastră (solistă, Anita Karina Sasu)

Alexandru Semeniuc: Cântec de leagăn (solistă, Ana Dragu)

Marin Constantin: Hora la români

Sabin Păutza: Sări mândra, sări dragă!

compozitor Nicolae Lungu: Doină și horă cu strigături

Supărarea, bat-o Doamne! – doină populară (solistă, Ana Dragu)

 

Corala UNIVERSITAS

CORALA ,,UNIVERSITAS” a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași

Construită cu multă răbdare, dedicare, dorință de autodepășire și de dezvoltare a talentului muzical, Corala „UNIVERSITAS”, este o formație muzicală mixtă. Acum patru ani, şaisprezece suflete talentate au pornit la un drum frumos, au crescut prin muzică, printr-o viață de student trăită altfel, prin prietenie și multe momente care le îmbogățesc tinerețea. La provocarea de a face parte din „Universitas” au participat studenți din majoritatea facultăților Universității, în prezent, formația muzicală numărând treizeci şi cinci de coriști.

În cursul istoriei ansamblului, acesta a readus arta corală în atenția mediului academic universitar și a publicului ieșean.

Corala a susţinut un turneu în Italia ce a însumat şapte concerte, nouă evenimente pentru parteneri ai Universității noastre. Printre realizările remarcabile ale grupului ieşean se află Premiul II (singurul premiu obținut la secțiunea Coruri de Tineri fără Studii Muzicale), la Festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret ,,Gavriil Musicescu”, Trofeul Festivalului Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă ,,Buna Vestire” (ediția a XXIX-a, 31 martie 2019, Botuș, comuna Fundu-Moldovei).

Formația muzicală participă la concerte atât în calitate de organizator, cât și ca partener, ea fiind prezentă la manifestările organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (decernări ale titlului de Doctor Honoris Causa, congrese, conferințe, simpozioane, întâlniri ale studenților Erasmus, manifestări științifice).

S-a concretizat astfel, una din frumoasele inițiative ale Universității noastre, cea mai veche universitate din România, de a implica studenții în activitățile culturale și artistice, încurajând debutul acestora, de a promova educația culturală și formarea profesională a studenților în domeniul culturii, de a susține arta clasică, romantică, modernă și contemporană, de a dezvolta activitățile de educație non-formală pentru potențialii studenți, studenți și absolvenți, în scopul promovării culturii alumni.

Din toamna anului 2017, pupitrul dirijoral a fost preluat de preot Ionuț Gabriel Nastasă, lector univ.dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie” aparținând Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

IONUŢ GABRIEL NASTASĂ

IONUŢ GABRIEL NASTASĂ

Actualul dirijor al Coralei mixte „Universitas”, este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având la bază studii teologice (licență, masterat și doctorat) și muzicale (licență la specializarea „Dirijat Cor academic”). Încă din timpul liceului a fost preocupat de arta dirijorală, înființând și conducând diverse coruri de amatori la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (componență bărbătească), Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț (patru voci mixte), iar mai târziu, în timpul studenției, la biserica „Sf. Nicolae” din Popricani, județul Iași (3 voci egale de femei). După anul 2007, când a început cariera didactică universitară, a înființat și condus Corul bărbătesc „Sf. Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă, a pregătit și dirijat Corul bărbătesc al preoților din Protopopiatul Iași 2 (cca trei ani), iar de aproape doi ani a preluat conducerea muzicală a Coralei „Universitas” cu care a susținut numeroase producții muzicale cu repertoriu românesc și universal diversificat și a obținut câteva premii.