Formaţia de muzică veche „Anton Pann”

 

Înfiinţată în anul 2004, sub coordonarea lui Constantin Răileanu,  formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  reuneşte o echipă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura româneasca veche şi pentru readucerea la lumină a universului sonor specific acestui spaţiu în urma cu câteva veacuri.

Formatia ANTON PANNStrădania echipei  „Anton Pann” se concentrează pe a readuce în atenţia contemporaneităţii şi, totodată, de a valorifica repertoriul întâlnit odinioară la curţile domneşti şi boiereşti româneşti, fără a ignora, însă, muzica mahalalelor şi a satelor.

Muzica propusă nu are pretenţii exhaustive, ci reprezintă o posibilă manieră de redare şi înţelegere a muzicii vechi. Aranjamentele orchestrale sunt fundamentate pe cercetare, însă accentul cade pe oglindirea ethosului vremii şi pe vitalizarea muzicii vechi, prin suflul tineresc al formaţiei. Spaţiul românesc, ca şi cel balcanic, reprezintă o zonă de confluenţă culturală şi ideologică a Orientului cu sistemele culturale ale Occidentului, fapt care se reflectă în toate laturile societăţii româneşti. Acest sincretism cultural se manifesta vizual şi auditiv, nu doar prin manifestările de ordin social, ci si prin cele artistice, de la cele stradale, până la cele organizate în cadre specifice.

Muzica propusă de  formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  îşi are sursele în manuscrisele medievale de sorginte bizantină, otomană şi apuseană, fiind influenţată de parfumul balcanic şi impregnată de folclorul şi spiritul autohton.

Manuscrisele utilizate provin din codexurile si culegerile unor compozitori consacrati (Ioan Caianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli, George Ucenescu ş.a.), dar si din bibliotecile unor asezaminte si locasuri de cult.

Aranjamentele orchestrale şi conceptul sonor aparţin lui  Constantin Răileanu, fondator şi lider al formaţiei şi sunt rodul cercetărilor şi experienţei acumulate de-a lungul anilor de studiu. Instrumentele utilizate de către membrii formaţiei provin din spaţiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, caval, davul etc.), dar şi din spaţiul occidental (vioara, clarinetul…).

Un element important, specific formaţiei „Anton Pann”, este actualizarea şi însufleţirea muzicii vechi pentru a o face cât mai accesibilă marelui public.

Formaţia  vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  studiază şi analizează manuscrise care au circulat pe teritoriul ţării între secolele al XIII-lea şi al XIX-lea, interpretându-le cu instrumente specifice şi menţinând forma, stilul, ornamentaţia şi ritmică originală.
Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann” este constant implicată în evenimente organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” în România sau Ankara şi Istanbul. Formaţia a reprezentat România în cadrul mai multor festivaluri din străinătate, precum Festivalul „Dimitrie Cantemir”, organizat în cadrul Carnavalului de la Veneţia, Concertul „De la Dimitrie Cantemir, la Anton Pann” la Londra, proiectul „Zagreb Music Fusion”, proiectul „Când Bizanţul eram noi” – Bucureşti, Ziua Europei în Ankara şi Izmir, Festivalul Culturii Românesti în Krakovia şi Noaptea Muzeelor – Wroclaw. A participat, de asemenea, în festivaluri sau turnee în Bruxelles, Regio Emilia, Madrid, Navplio, Atena, Bologna, Ankara, Istanbul, Izmir, Cracovia, Wroclaw.

MUZICIENI

Constantin Răileanu – fondatorul şi liderul formaţiei. Este licenţiat în Istoria şi Filosofia Religiilor – Fenomenologie Religioasă al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, dublu licenţiat în Muzica Bizantina şi Dirijat Cor Academic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este Doctor în muzică la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti, coordonator Prof. Univ. Dr. Teodor Ţuţuianu. Constantin Răileanu este cercetător al muzicii vechi, de sorginte orientală. Iniţiator al formaţiei „Anton Pann”, este  compozitor,  dirijor,  solist vocal, şi  percuţionist. A susţinut peste şase sute de concerte, atât în ţară cât şi în străinătate.

Alexandru Stoica, este licenţiat în Pedagogie Muzicală şi deţine un Master în Educaţie muzicalaă contemporană la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, profesor coordonator Prof. Univ. Dr. Octavian Nemescu. Este interpret la  oud,  chitară,  vioară. A participat la cursuri de măiestrie de oud, susţinute de Kyriakos Kalaitzidis şi Mehmet Bitmez. Are o experienţă concertistică de peste trei sute de concerte alături de formaţia „Anton Pann”, cu care a cântat alături de muzicieni celebri,  precum: Kiya Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfikar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Corul Madrigal.

Andrei Zamfir  – este licenţiat al S.N.S.P.A. Bucureşti, secţia Comunicare. A optat pentru interpretarea de muzică veche din pasiune şi se implică activ în proiectele formaţiei.

Este interpret la  saz şi chitară. Şi-a perfecţionat stilul interpretativ în cadrul unor cursuri de măiestrie susţinute de  Alkis Zopoglou, Mehmet Bitmez. Are o experienţă concertistică de peste trei sute de concerte alături de formaţia „Anton Pann”, cântând alături de numeroşi muzicieni celebri.

Ghassan Bouz, muzician libanez, specializat în  percuţie tradiţională orientală şi jazz. A susţinut peste cinci sute concerte alături de formaţii de jazz, de formaţii de muzică tradiţională orientală şi împreună cu formaţia „Anton Pann”.

Sabin Penea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Vioară, clasa profesor Gabriel Croitoru. Deţine un Master în cadrul F.I.M. al U.N.M.B., secţia  Vioară solo, clasa maestrului Gabriel Croitoru. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Simeon Yaroshevici, prof. la Conservatorul Naţional din Tel Aviv (Israel), Andrei Gavrilovici, prof. la Conservatorul Naţional din Berna (Elvetia), Ştefan Gheorghiu, profesor la Conservatorul Naţional „Ciprian Porumbescu” Bucureşti. L-a asistat Sir Neville Marriner, ca vioara I în cadrul master-class-ului de orchestră din Russe (Bulgaria), sub îndrumarea lui Erich Schagerl, concert-maestru al Wiener Philharmoniker.  Are o experienţă concertistică de peste cinci sute de concerte. Prestaţia sa profesională a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii.