GEORGE PODANI, UN OM DEDICAT CULTURII NEMŢENE

La început de aprilie 1968, odată cu reorganizarea adminstrativ teritorială a ţării, odată cu formarea judeţelor, a apărut o instituţie nouă, Casa de creaţie a judeţului Neamţ. Primul director al Casei de creaţie a fost profesorul George Podani. El a stat pe această funcţie doar câteva luni, până ce forul tutelar, Comitetul judeţean pentru cultură şi educaţie socialistă, l-a numit director pe George Bararu, George Podani trecând ca angajat al forului superior. Adică, se făcuse o rocadă între cei doi.

În noua sa calitate, de inspector al Comitetului, George Podani a rămas un slujitor de bază al culturii nemţene. A lucrat, până la pensionare (1968-1990), la aceeaşi instituţie (care, pe parcursul anilor şi-a schimbat denumirea, chemându-se succesiv: Casa de creaţie populară – în primii ani de funcţionare -, apoi Centrul judeţean de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă  – începând cu mijlocul anilor ‘70 ai veacului trecut -, Centrul pentru Conservarea, Promovarea şi Valorificarea Creaţiei Populare – din 1990 – şi, finalmente, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ  – începând cu luna august a anului 2001).

Pănă să ajungă să activeze la Casa de Creaţie, George Podani absolvise liceul din oraşul natal, Suceava, apoi Facultatea de Filosofie din Bucureşti, unde a rămas pentru câţiva ani, ca asistent  universitar (1954-1958).

Stabilit, după 1960, în Piatra-Neamţ, George Podani a contribuit la punerea bazelor şi apoi la organizarea unor manifestări ample şi de succes – între ele, Vacanţe Muzicale, dar şi a altor mai mici, dar nu mai puţin importante.

A scris mult, punând în valoare arta şi cultura nemţeană, redactând  texte pentru, printre multe altele, „România literară”, „Contemporanul”, „Ateneu”, „Îndrumătorul cultural”, „Asachi”, „Ceahlăul”.

Activitatea sa susţinută a fost remarcată de mulţi oameni de cultură, astfel că, în cadrul unei ediţii a Vacanţelor regretatul profesor şi compozitor Cristian Misievici l-a denumit pe George Podani drept „Patriarh al Vacanţelor Muzicale”.

După anul 2000, s-a retras în oraşul natal, urmând să-şi îngrijească mama, ajunsă la o vârstă venerabilă. Apoi, peste alţi câţiva ani, a venit vestea trecerii în nefiinţă a profesorului Podani. Nemaiavând alţi membri de familia sa în viaţă, nu am putut afla data exactă a decesului său. Se bănuieşte că ar fi înmormântat în vechea Cetate de scaun a marelui Ştefan, la Suceava.

1974. O mică parte a organizatorilor – George Podani, Gheorghe Bunghez, Ion Baciu, Constantin Zaharia,Vasile Spătărelu, Marcel Dragotescu
1979. George Podani cu muzicologul Vasile Tomescu
1980. Colocviu la Rotonda teatrului, la care au participat Vasile Tomescu, Mihail Breazu, George Podani, Gabriela Ocneanu, Gheorghe Ciobanu şi Aurel Stroe
1982. Compozitorii Dumitru Capoianu şi Ştefan Niculescu intervievaţi de omul de radio Emilian Simion; asistă George Podani
1983. Prima imagine a Vacanţelor, tradiţional, era făcută în faţa Teatrului Tineretului. Printre ceiprezenţi se află şi George Podani.
1984. Reîntâlnire după încă un an. Iunie 1984, pe scările Muzeului. Prezent şi George Podani.
1985. George Podani (în dreapta) împreună cu Vasile Spătărelu, Marcel Dragotescu şi profesorul Mihail Cozmei, în faţa teatrului în ziua deschgiderii ediţiei a X-a
1986. Moment de după concertul de deschidere al ediţiei a XV-a. Printre participanţi şi George Podani.
1988. George-Podani-înconjurat-de-oameni-din-interiorul-Festivalului-Cristian-Misievici-Dora-David-Marcel-dragotescu-Constantin-Alupului-Rus
Acest articol a fost postat in Noutati.