MEŞTERUL POPULAR ION ALBU DESEMNAT TEZAUR UMAN VIU DE CĂTRE MINISTERUL CULTURII DIN ROMÂNIA

Zilele acestea s-a încheiat sesiunea din 2021, a noua, a Programului TEZAURE UMANE VII, proiect derulat de Ministerul Culturii, începând cu anul 2010. La propunerea făcută de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Comisia naţională, formată din specialişti în domeniul etnologic şi etnografic, a decis să acorde acest titlu de onoare meşterului popular Ion Albu din Timişeşti, judeţul Neamţ. Dosarul cu documentele care justifică propunerea făcută de la Neamţ a fost trimis încă din luna mai, certificarea nominalizării urmând în acest timp mai multe etape.

Alături de făuritorul de măşti populare din Timişeşti, Ministerul Culturii a desemnat cu acest titlu onorific alte unsprezece persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial din: Sibiu, Vâlcea, Bistriţa, Harghita, Hunedoara, Bihor, Mureş, Braşov, Maramureş, Cluj.

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

***

ION ALBU, MEŞTERUL MĂŞTILOR POPULARE,

PERSONALITATE COMPLEXĂ A ARTEI TRADIŢIONALE NEMŢENE

Judeţul Neamţ se mândreşte cu o serie de oameni valoroşi şi dedicaţi artei populare, tradiţiilor, obiceiurilor şi dansului moştenit de la strămoşi. Unul dintre cei care duc mai departe frumusețea şi simbolurile ciclului de sărbători legate de Anul Nou este Ion Albu, din Timişeşti.

Membru fondator al Ansamblului de Obiceiuri Populare Aşa-i datina la noi” şi membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, Ion Albu păstrează şi promovează, prin munca şi dragostea sa, meşteşugurile tradiţionale româneşti.

Măşti meşterite cu gândul la tradiţiile de anul nou

Conform tradiţiei populare (şi) din judeţul Neamţ, celebrarea Anului Nou constituie cel mai important ciclu sărbătoresc popular de peste an, unul bogat în manifestări folclorice în care un loc central îl au diferitele jocuri: al caprei, al ursului, al măştilor, Turca, Căiuţii, ca să enumerăm doar o parte dintre ele.

Din această perspectivă, a ciclului de sărbători de iarnă, Ion Albu este o persoană foarte importantă a judeţului Neamţ. De mai bine de patruzeci de ani, Meşterul realizează măşti populare necesare cetelor de mascaţi pentru a merge şi a ura prin gospodăriile sătenilor. Specializat în confecţionarea măştilor după tehnica populară, el îşi foloseşte imaginaţia şi umorul caracteristice săteanului român pentru a crea adevărate podoabe de artă populară.

Ansamblu de datini şi obiceiuri de iarnă înfiinţat şi păstorit de Ion Albu

O altă faţetă a complexei personalităţii a lui Ion Albu este dată de aplecarea sa către transmiterea datinilor şi obiceiurilor de iarnă tinerelor generaţii. Neuitând clipele magice trăite în copilărie, Meşterul păstoreşte o complexă formație din zonă. Cu peste o sută de membri, Ansamblul de Obiceiuri Populare Aşa-i datina la noi” de la Timișești caută să perpetueze în conştiinţa viitoarelor generaţii datinile strămoșești din această perioadă a Sărbătorilor de iarnă. Una dintre mărturii o constituie prestația acestui ansamblul, care, an de an, evoluează în cadrul Festivalului Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou, desfășurat la Târgu Neamț (pe 2 ianuarie).

Format în anul 1978 și condus de atunci de către Ion Albu, ansamblul de la Timișești are un repertoriu extrem de bogat și cuprinde mascați (moșnegi) și urători, jocul urșilor, al caprei și dansul arnăuților, devenind, de asemenea, o prezenţă mult aşteptată de publicul Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Steaua sus răsare” de la Piatra-Neamţ, dar şi în alte localităţi ale Moldovei. 

Dansul popular, o dragoste de tinereţe a artistului nemţean

Nu în ultimul rând, Ion Albu este cunoscut şi recunoscut ca un foarte apreciat instructor de dans popular. În ultimul deceniu al veacului trecut, domnia sa a condus destinele unei formaţii de gen alcătuită în special din elevi de liceu din întreg municipiul Roman. Cu această formaţie, a adunat aprecieri de la specialişti şi de la public evoluând pe scenele unor festivaluri naţionale. Momentul de vârf din existenţa acestui grup folcloric a fost participarea, în iulie 1992, la Festivalul Cercului Polar desfăşurat la Rovaniemi, în Finlanda, alături de alte formaţii sosite aproape de Cercul polar din: Malaezia, Rusia, Cehoslovacia, Ungaria şi, bineînţeles, Finlanda. Manifestarea era destinată dansatorilor cu vârste de până în 25 de ani. Deplasarea a fost considerată ca fiind un succes, chiar dacă grupul coordonat de Ion Albu a obţinut locul doi, după ruşii din Altai. Dansurile româneşti, cu eleganţa şi forţa ritmurilor lor, au fost aplaudate în permanenţă, scria pe 22 iulie, Daniel Corbu, trimisul special în Finlanda al ziarului Ceahlăul.

Acest articol a fost postat in Noutati.