1997

  • Cântece de joc”, Grigore NIŢĂ

Cantece de joc„Cântecele populare din zona Neamţului au atras de multă vreme atenţia muzicienilor şi folcloriştilor. Însă, partiturile pieselor lipsesc cu desăvârşire din culegeri, nefiind pus la îndemâna celor interesaţi un fond documentar îndestulător pentru informare, studiu şi valorificarea melodiilor respective. În aceste împrejurări, strădania cunoscutului instrumentist de muzică populară, a violonistului Grigore Niţă, de a aduna în această culegere cele mai valoroase şi mai reprezentative cântece de joc din judeţul nostru este o realizare meritorie, o împlinire mult aşteptată.” (George Podani)

  • Momente din istoria unor sate răzăşeşti trotuşene din judeţul Bacău”, Alexandru PALAGHIŢĂ

Momente din istoria unor sate razasestiPrezenta carte reprezintă o monografie a văii Trotuşului (Bacău), care îşi propune să aprofundeze capitolele insuficient tratate (din lipsa reperelor scrise) în volumul apărut în 1983 – „Momente din istoria satului Buciumi, judeţul Bacău”, autori Alexandru şi Ştefan Palaghiţă – şi să extindă cadrul informativ cu referire la satele învecinate.

  • Iepurii de la Iepureni”, Alexandrina şi Mihai MANCAŞ

Iepurii de la IepureniUn volum cu schiţe „mai mult sau mai puţi vânătoreşti”, aşa cum înşişi autorii recunosc. După o vreme în care au „hălăduit pe tărâmul zeiţei Diana”, soţii Mancaş s-au pus pe scris, povestind experienţa trăită alături de animalele pădurilor din Neamţ.

  •  „Arşiţa Karmei”, Oma STĂNESCU

Arsita KarmeiRoman scris în India, acolo unde scriitoarea buzoiană a petrecut trei ani care i-au marcat existenţa şi au inspirat-o literar. Cartea a fost tipărită de Centrul Creaţiei Populare pe propria-i cheltuială, romanul Omei Stănescu fiind apreciat ca fiind câştigător al Marelui Premiu la Concursului Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu”, ediţia a XI-a (1996), preşedintele juriului fiind atunci scriitorul Vasile Andru.