OMAGIU ADUS MEMORIEI CINEASTULUI DOCUMENTARIST CONSTANTIN IVANOVICI

Constantin Ivanovici

Constantin Ivanovici s-a născut în ziua de 15 ianuarie 1896, la Piatra-Neamţ. A fost un cunoscut, în epocă, operator cinematografic, proiecţionist, reporter de front (1916-1918), realizator de documentare, corespondent, la Bucureşti, al jurnalului „Paramount News” (1927-1931), preşedinte al Uniunii Caselor de Filme (1937-1938), şef al Serviciului de import şi difuzare de filme al Oficiului Naţional Cinematografic (1941-1944), operator la Serviciul Cinematografic al Armatei (1949-1951) şi la Studioul Cinematografic Bucureşti.

Într-un interviu consemnat de Eva Sîrbu în revista „Cinema” din iunie 1964, Constantin Ivanovici mărturisea: „Am intrat la firma «Gaumont» care avea o reprezentanţă în Bucureşti. Şi acolo am făcut de toate: am fost operator, developeur, monteur, mecanic de cameră. Filmam subiecte de jurnal care erau trimise la Paris şi întrebuinţate pentru jurnale de actualităţi. Doream să mă perfecţionez, să învăţ meserie. Pe atunci, la noi, nu aveai de la cine învăţa meserie. M-am hotărât să plec la Paris. Acolo, a fost greu să găsesc de lucru. Se ştia că sunt român, că în România nu există o producţie de filme, în sfârşit, nu prezentam pentru nimeni o garanţie. De-abia după vreo două luni şi jumătate am reuşit să intru ca developeur la Asociaţia filmului de artă a fraţilor Lafitte. Aveam 17 ani. Acolo i-am cunoscut pe regizorii Cappelani, Pouctal, Feuillade, pe actorul Léon Mathon. Pe lângă meseria care mi-o făceam, conform angajamentului meu la «Film d’Art» vedeam şi filme pe care le recomandam spre cumpărare celor din ţară. Am reuşit să lucrez un timp şi ca asistent de operator, am lucrat la montaj negativ. Într-un cuvânt făceam de toate… După o perioadă de timp m-am întors în ţară. Am fost inspector de cinematograf, am făcut jurnale de actualităţi până în 1916, când ţara noastră a intrat în război şi eu am plecat pe front ca operator.”

A fost autor al filmelor: „Vizita familiei imperiale ruse la Constanţa” (1914); „Intrarea în Capitală a trupelor aliate” (1918); „Vizita mareşalului Bodoglio în România” (1921); „Funeraliile lui I.I. Brătianu”; „Războiul nostru sfânt” (1942).

A trecut în eternitate pe 24 februarie 1978, la Bucureşti.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Sursa foto: websiteul All about Romanian Cinema.