OMAGIU ADUS MEMORIEI LUI GRIGORE CARAZA: „AIUD ÎNSÂNGERAT”

Este un volum de memorii al deţinutului politic Grigore Caraza. Un exemplu de păstrare a demnităţii umane în cei mai grei ani ai erei comuniste, cei de început.

Autorul explică alegerea titlului prin faptul că „Aiud este cea mai însângerată temniță a neamului românesc, este mormântul atâtor luptători anticomuniști, este o metaforă a morții. Acolo a făcut osândă de neimaginat întreaga cremă a intelectualității din veacul trecut.”

În Cuvânt înainte al ediției a doua a cărții, cu o prefață de preot Gheorghe Calciu și o postfață semnată de Adrian Alui Gheorghe (Editura Conta, Piatra-Neamț, 2007), părintele Calciu afirma: „Înainte de a-l cunoaște, auzisem despre Grigore Caraza ca despre o persoană deosebită: un om cu o rezistență surprinzătoare la toate suferințele și ispitirile vieții de închisoare. (…) Grigore Caraza a rezistat fără compromis violenței, perfidiei, promisiunilor, tentației sentimentalismului. Nimic nu l-a mișcat, nimic nu l-a îndoit, nimic nu l-a frânt.”

În Postfață, scriitorul Adrian Alui Gheorghe spune despre cartea „Aiud însângerat”: „Cartea lui Grigore Caraza te lasă fără aer. O citești, te freci la ochi și crezi că e vorba de un vis urât, de un coșmar. (…) Grigore Caraza e un erou (și) pentru că a supraviețuit mașinăriei diabolice a torturii din închisorile politice din România.”

***

Grigore Caraza s-a născut în ziua de 1 februarie 1929, la Poiana Teiului, Neamţ. De profesie învăţător, a fost condamnat din motive politice de mai multe ori. A făcut peste 21 de ani de închisoare. Arestat şi trimis la Aiud, în 1949, pe când avea doar 20 de ani a fost eliberat în 1958, dar avea să mai suporte încă două detenţii tot la Aiud.

A reuşit, la vârsta de 50 de ani, să obţină Diploma de bacalaureat.

În 1980, a emigrat în Statele Unite, de unde a revenit în ţară în anul 2001.

Petre Ţuţea era de părere că, în închisoare, Grigore Caraza şi-a „exercitat profesia de român”. Experienţa de temniţă grea în închisorile comuniste a transpus-o în cartea „Aiud însângerat”, un document tulburător despre ceea ce a însemnat „holocaustul roşu” în România.

În 2007, Primăria i-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamţ.

Grigore Caraza a trecut în eternitate pe 11 noiembrie 2014, la Piatra-Neamţ.

Surse de documentare: Grigore Caraza – „Aiud însângerat” (Ediția a II-a, Editura Conta, Piatra-Neamț, 2007); Constantin Tomșa – „Personalități ale culturii din județul Neamț”.