OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI IOAN ZENEMBISI

Ioan Zenembisi s-a născut pe 15 februarie 1925, la Piatra-Neamț. A absolvit Liceul „Petru Rareş” din localitatea natală şi Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj. După absolvire, a predat aproape trei decenii (1957-1985), la liceul unde a fost elev, obţinând rezultate deosebite în activitatea didactică.

A fost numit membru al Comisiei centrale a Consiliului Naţional de Matematică.

Este autor a numeroase articole de specialitate.

A publicat mai multe cărți, dintre care amintim aici: „Generalizarea noţiunii de derivată în studiul funcţiilor”, „Nicolae Pascu”, „Asupra cuadricelor”.

În 2001, i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamţ.

A fost (și este) foarte apreciat pentru tot ceea ce a făcut în pedagogia nemțeană. La conferința din februarie 2020, organizată de Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț și intitulată simplu „IOAN ZENEMBISI, UN PROFESOR DE NEUITAT” s-au adus argumente pentru felul în care este văzut și astăzi: „Pedagog de elită, cu pregătire profesională și științifică de excepție, colaborator apropiat al apreciatului dascăl Constantin Borș, a crescut, la rândul său, generații după generații de elevi, mulți ajunși vârfuri în științele tehnice. Pe unii i-a susținut material. A activat în societățile și la revistele de specialitate și s-a bucurat, ca „patriarh“ recunoscut al învățământului nemțean, de aprecieri din partea colegilor, a foștilor elevi și a societății, aceasta aureolându-l cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț.“ (extras din prefața volumului „Arta de a fi om (Scrisoare către Elly)“, apărut în anul 2013, la Editura Răzeșu)

„A fost modelul după care m-am luat în viață. A fost unul dintre profesorii de matematică de bază pe care i-a avut județul. Pentru mine a fost un model și datorită lui am ajuns un profesor respectat. A fost un om carismatic, un lider, a fost cel mai mare dintre noi.“ (prof. Gheorghe Dumitreasa.)

„Profesorul Ioan Zenembisi a fost un patriarh al matematicii și al vieții, frumos și plin de lumină. A fost lumină și va rămâne lumină pentru toți cei care i-au fost în preajmă ori s-au bucurat de darurile sale de om, profesionist și cetățean.“ (dr. Virgil Răzeșu)

„De câte ori ne refugiam în trecutul atât de drag nouă, redescopeream momente frumoase și hazlii, dar și pe cele care ne umpleau ochii de lacrimi, nu amare, ci liniștitoare și pline de duioșie. Amintiri scumpe, veșnic pomenite când trecem în revistă pățaniile atât de multe și pline de farmec și melancolie ale anilor noștri tineri.“ (soprana Elena Botez)

„Despre Iani Zenembisi nu se poate vorbi la timpul trecut. Pentru că temperamentul, atitudinea și preocupările sale îl fac prezent în memoria celor care l-au cunoscut și i-au fost apropiați. Nu poate fi uitat nici de generațiile de elevi cărora le-a asigurat, prin matematică, siguranța în profesiile lor.“ (prof. Neculai Vasiliu)

Profesorul Ioan Zenembisi a trecut în eternitate pe 19 iunie 2011, la Piatra-Neamț.

Surse de documentare:

  •  Constantin Tomșa – „Personalități ale culturii din județul Neamț“;
  •  publicația on-line „Dor de Neamț“ din 8 februarie 2020 (http://dordeneamt.ro/)