OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI LEON MREJERU

Leon Mrejeriu s-a născut în ziua de 10 februarie a anului 1879, la Cotârgaşi, comuna Broşteni, judeţul Neamţ. Cunoscut ca institutor, autor de manuale şcolare, folclorist, Leon Mrejeru a absolvit Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi (1899). A predat la Crucea, Broşteni, Mănăstirea Bistriţa, Zorleni, Poiana Teiului, Târgu Neamţ, Piatra-Neamţ.

A acvtivat ca revizor şcolar (1908-1912), pe vremea când s-au clădit peste 100 de şcoli, s-a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, un liceu de fete, s-a adăugat un etaj la clădiurea Liceului „Petru Rareş”.

De asemenea, a fost  animator cultural în Basarabia, inspector pentru Ardeal şi Bucovina, membru în Consiliul General de Instrucţie, deputat, prefect al Judeţului Neamţ, precum şi unul dintre iniţiatorii revistei de folclor „Ion Creangă”.

Leon Mrejeru mai este cunoscut şi ca fondator al Băncii Corpului Didactic, precum şi drept primul preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ (1912).

A scris „O călătorie în Transilvania”, „Carte pentru tineretul de la sate”, „Şezătoare ţărănească”, „Mănăstirea Bistriţa”; „Din Basarabia”, „Înlănţuirea vremurilor”.

A trecut în eternitate pe 14 octombrie 1945, la Mizil, Prahova.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.