PERSONALITATEA ZILEI – „LA MULŢI ANI, CU SĂNĂTATE!” ARTISTEI ŞI PROFESOAREI ELENA BOTEZ

Pe 7 iunie, întreaga comunitate nemţeană o sărbătoreşte pe ELENA BOTEZ, personalitate a artei lirice româneşti şi, în acelaşi timp, pedagog de mare vocaţie. Este magistra a o serie de nume care au success pe scenele muzicale ale ţării şi ale lumii: Cellia Caterina Costea, Luiza Zan, Gabriela Pepelea, Raluca Bornac, Diana Croitoriu-Schidlowski, Felicitas Bordeianu, Ada Chele, Nicoleta Colceiar, Alexandra Tărniceru. Alte eleve ale Doamnei Elena Botez, deși cu rezultate în competițiile liceale și universitare, au ales să nu urmeze cariere artistice. Este cazul Claudiei Robu, cea care astăzi este producător tv pentru emisiunile culturale ale Televiziunii Române.

Studentă şi colaboratoare a marilor personalităţi muzicale româneşti

Elena Botez, celebra artistă lirică a urbei noastre, s-a născut în ziua de 7 iunie 1925 la Piatra-Neamţ.

Absolventă a Liceului „Calistrat Hogaş” din urbea natală, a avut şansa să fie elevă a profesoarei de muzică Sidonia Hogaş, fiica marelui scriitor.

Dovedindu-şi talentul muzical încă din copilărie, tânăra Elena Botez frecventează, între 1945 şi 1949, cursurile Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, în timpul căruia, din 1948, aeste angajată ca solistă a Operetei din Capitală. Activitate pe care o continuă, până în 1951, şi după absolvirea Conservatorului. A absolvit importanta instituţie muzicală românească cu Diplomă în Pedagogie muzicală, Canto, Pian, Teorie muzicală şi solfegii. I-a avut ca magiştri pe I. D. Chirescu, Jean Rânzescu, Mihail Jora, N. Stroescu, Marţian Negrea, Livia Vrăbiescu-Vaţianu, Alexandru Paşcanu.

Carieră strălucită în muzica de operă

Din 1951, se transferă la Opera de Stat din Timişoara. Aici va depune o artistică timp de douăzeci şi şapte de ani.

Evoluează pe scenă alături de nume grele ale muzicii mondiale – Giuseppe Tadei, Aldo Protti, Giuseppe di Alexei Filipovici Krivcenia, Viorica Cortez ori Louis Quiliko. La fel cum, peste ani alte personaliăţi ale artei lirice, de data asta româneşti, vor fi mândre că au cântat alături de Elena Botez – Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, David Ohanesian, Ludovic Spiess şi Ion Holender.

Ultimele trei personalităţi au fost invitate, cu largul concurs al Doamnei Botez, să participle la ediţiile din 2003 (David Ohanessian) 2004 şi 2005 (Ludovic Spiess), respectiv 2007 şi 2008 (Ion Holender) ale Vacanţelor Muzicale.

A lucrat spectacole de operetă şi operă sub bagheta importanţilor regizori Jean Rânzescu (pe care-l consideră „cel mai mare regizor de operă din România”), Sică Alexandrescu, Puiu Maximilian, George Georgescu, Panait Cotescu.

Pe scenă, alături de marele Enescu

În tinereţe, a avut privilegiul de a-l asculta (în mai multe ocazii la Bucureşti şi o dată chiar la Piatra-Neamţ!) şi chiar de cânta pe scenă alături de marele George Enescu: „Ca studentă a lui Chirescu, eram coristă la Corul «Carmen». Când Enescu a făcut ultima dată ciclul de simfonii de Beethoven, a unit corul studenţesc «Carmen» cu cel al Filarmoncii. Parcă a ştiut că va cânta pentru ultima oară în ţară! Şi am cântat şi eu. Oare, am cântat?!, mă întreb acum. Pentru că de multe ori rămâneam cu gura căscată şi mă uitam la el, la Enescu. Era fascinant. Prin gesturi mici îţi spunea ceea ce trebuie să faci. M-a impresioant profund!”

Artista lirică dublată de pedagogul de excepţie

După pensionare, din 1991, Elena Botez, omul împătimit de muzică, având un preaplin sufletesc şi o experienţă acumulată pe care o dorea împărtăşită şi altora, predă cursuri de canto la Liceul de Muzică din Piatra-Neamţ. Sunt anii în care trimite spre scena lirică mondială noi nume capabile să facă cinste numelui său: Caterina Cellia Costea (solistă a Operei din Atena), Diana Croitoriu-Schidlowski (absolventă a Conservatorului Naţional din Paris), Felicitas Bordeianu (absolventă a Conservatorului din Geneva), Ada Chele (absolventă de conservator în Luxemburg, loc în care îşi desfăşoară activitatea profesională, ca solistă), Nicoleta Colceiar solistă a Operei Naţionale timişorene).

De mulţi ani, marea mulţumire a Doamnei Elena Botez o constituie fiecare urcare pe scenă a elevelor sale, fiecare concert pe care acestea-l susţin. Cu siguranţă, o parte a aplauzelor care se aud la final îi sunt destinate!

Surse de documentare: Valentin Andrei – „Patruzeci de ani de Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ – File de istorie culturală”, editura „Capriccio”, Piatra-Neamţ, 2011;  Ioan Amironoaie –   „Privilegii”, vol. II, Editura  „Nona”, Piatra-Neamţ, 2005.