PROIECTE 2014

IANUARIE

1. „Eternul Eminescu”

Manifestare de tradiţie în calendarul cultural al Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, spectacolul de muzică şi poezie “Eternul Eminescu” se constituie, de câţiva ani, într-o bună ocazie de a veni în întâmpinarea unui public eterogen, de generaţii diferite, care are, astfel, posbilitatea reîntâlnirii cu opera eminesciană.

Spectacolul din acest an a reunit nume cunoscute ale scenei teatrale – Draga Olteanu Matei, Cornel Nicoară, Dan Grigoraş, Daniel Beşleagă, Cezar Antal şi Gina Gulai, dar şi tinere talente ale Şcolii Populare de Arte din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Liceul de Artă „Victor Brauner”.

2. Hora Unirii

Proiectul şi-a propus să marcheze aniversarea celor 154 de ani de la Unirea Principatelor printr-o manifestare cultural-artistică organizată în centrul municipiului Piatra-Neamţ. Evenimentul a reunit cele mai importante ansambluri folclorice din municipiul Piatra-Neamţ şi două formaţii din mediul rural, care au celebrat această zi alături de pietreni, prin intermediul unui spectacol folcloric încheiat cu “Hora Unirii”, un simbol cultural identitar al românilor de pretutindeni.

FEBRUARIE

3. “Dragobetele – sărbătoarea dragostei la români”

Proiectul îşi propune să realizeze o manifestare complexă, care să includă scenete de teatru, muzică populară, precum şi crearea unor felicitări şi desene tematice, toate menite a readuce în actualitate simbolul arhaic românesc al dragostei, Dragobetele, precum şi ceremonialul legat de sărbătorirea acestuia, puternic contagiat în ultimii ani de împrumuturile străine.

MARTIE

4. Festivalul-concurs de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului”

Manifestarea valorifică muzica instrumentală şi vocală, autenticitatea cântecului şi a portului tradiţional. Se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste între 8 şi 25 de ani şi cuprinde două secţiuni: canto tradiţional românesc şi instrumente populare tradiţionale (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai).

Festivalul îşi propune perpetuarea unei competiţii de tradiţie a cântecului popular românesc, competiţie la care au participat, de-a lungul timpului, interpreţi valoroşi, precum Matilda Pascal-Cojocăriţa, Liviu Vasilică, Elena Peşte, Nelu Gabor, Nelu Şopterean sau Ioan Hongu. Întrerupt în 1989, Festivalul-concurs a fost reluat de către Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ în 2009.

APRILIE

5. “Armonii pascale” – spectacol de muzică tradiţională şi religioasă

Prin cultura şi tradiţia sa folclorică şi religioasă, judeţul Neamţ conservă şi promovează valorile spirituale româneşti. Proiectul îşi propune facilitarea accesului către muzica veche tradiţională şi muzica religioasă care ar trebui audiate şi în sălile de concert, nu numai în medii culturale restrânse sau în lăcaşurile de cult. Un spectacol de muzică veche tradiţională şi religioasă, organizat într-o perioadă de mare încărcătură spirituală – Postul Paştelui,  ar răspunde nevoii de cunoaştere a elementelor definitorii ale spiritualităţii din judeţul Neamţ. Proiectul îşi propune, de asemenea, să faciliteze accesul tinerilor către segmente culturale care nu reprezintă, de obicei, ţinta interesului lor. Spectacolul se adresează interpreţilor şi formaţiilor de muzică veche tradiţională şi religioasă de pe întreg teritoriul judeţului Neamţ.

6. Ziua portului tradiţional, aprilie

Manifestarea are ca scop promovarea elementelor de port popular specific judeţului Neamţ. Proiectul îşi propune să exploateze datele şi imaginile obţinute în urma cercetărilor de teren efectuate în comunele nemţene.

MAI

7. Expoziţie de artă plastică în cadrul Târgului Flora şi Grădina 2014

Proiectul are ca scop organizarea unei expoziţii de artă plastică în cadrul ediţiei din 2014 a Târgului anual Flora şi Grădina. Expoziţia va cuprinde lucrări diverse, de la pictură, la grafică şi artă decorativă semnate de elevii claselor de arte plastice coordonate de Arcadie Răileanu şi Radu Macavei în cadrul Şcolii Populare de Arte. Manifestarea îşi propune să vină în întâmpinarea unui public de diverse facturi şi categorii de vârstă pentru a creşte vizibilitatea activităţii claselor de arte plastice în special şi ale Şcolii Populare de Arte, în general.

8. Zestrea Satului

Proiectul „Zestrea satului” îşi propune punerea în valoare a celei mai de seamă piese din decorul arhaic, cea care adăpostea „odoarele” casei tradiţionale româneşti, în condiţiile în care atât lăzile de zestre, cât meşterii care le făureau sunt pe cale de dispariţie. Semnificaţiile lăzii de zestre, de către cine şi din ce era confecţionată, unde se aşeza, ce conţinea şi rolul pe care l-a jucat în general în comunităţile arhaice nemţene reprezintă câteva coordonate ale unei manifestări aflate la prima ediţie. „Zestrea satului” va cuprinde nu doar o expoziţie a celor mai frumoase lăzi de zestre păstrate încă intacte în gospodăriile nemţenilor, ci şi un spectacol folcloric şi un concurs care va premia cea mai harnică fată de măritat din comunitatea respectivă.

9. Ziua Europei

Proiectul îşi propune realizarea unui spectacol care să cuprindă prezentarea tradiţiilor din şapte ţări europene. Unul dintre simbolurile menite să promoveze unitatea în rândul europenilor, Ziua Europei devine un bun prilej pentru celebrarea diversităţii culturale care se regăseşte sub umbrela Uniunii Europene.

IUNIE

10. 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului

Proiectul are ca scop celebrarea Zilei Internaţionale a Copilului prin organizarea unor spectacole de muzică şi teatru, expoziţii de pictură şi alte manifestări culturale dedicate celor mici. De asemenea, proiectul are ca obiectiv diversificarea ofertei culturale pentru copii.

11. Zilele Şcolii Populare de Arte

Zilele Şcolii Populare de Arte reprezintă o suită de manifestări menite să marcheze finalul anului de învăţământ în cadrul cursurilor desfăşurate de instituţie. Elevii claselor de muzică (canto popular şi muzică uşoară, pian, chitară clasică, orgă, percuţie), arte vizuale (pictură, grafică, artă decorativă), dans popular, teatru, vernisează expoziţii, susţin spectacole de teatru, dans şi concerte, fiind răsplătiţi, totodată, cu premii şi diplome pentru munca depusă pe parcursul anului şcolar.

12. Şcoala de vară

Proiectul îşi propune realizarea unui program de educaţie non-formală care să ofere amatorilor de artă de toate vârstele şansa de a-şi pune în valoare talentul în domenii care se studiază mai rar în cadrul programei clasice de învăţământ, respectiv olărit, pictură, iconografie, grafică, chitară, dans popular, canto popular sau artă textilă tradiţională – tors, ţesut, cusut. Şcoala de vară, aflată la a şasea ediţie, a devenit, deja, o manifestare obişnuită în programul de vacanţă, zeci de copii, tineri şi adulţi înscriindu-se la cursurile desfăşurate într-o locaţie extrem de pitorească, Şura tradiţională din Ştrandul municipiului Piatra-Neamţ.

13. Obiceiuri de Sânziene – spectacol în cadrul Zilelor Municipiului Piatra-Neamţ

Sărbătoarea Sânzienelor s-a constuit, în ultimii ani, un bun prilej pentru ca Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi elevii clasei de canto popular din cadrul Şcolii Populare de Arte să susţină spectacole folclorice în cadrul programului Zilelor municipiului Piatra-Neamţ. Spectacolul din acest an îşi propune să promoveze câteva simboluri ale acestei sărbători legată de plantele de leac şi de rituri premaritale, în scopul conservării obiceiului.

14. Sânzienele

Proiectul are ca locaţie Şura tradiţională din Ştrandul Municipiului Piatra-Neamţ şi include atât organizarea unui simpozion cu tematică legată de semnificaţia acestei sărbători, cât şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” şi alte formaţii din judeţ.

IULIE

15. Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, ediţia 41, iulie 2013

Festivalul este dedicat studenţilor de la instituţiile de învăţământ superior muzical din România şi din străinătate. Aceştia vin la Piatra-Neamţ pentru a urma cursurile de măiestrie coordonate de personalităţi ale vieţii muzicale româneşti şi internaţionale. Pe lângă cursuri, încă de la înfiinţare, din 1971, „Vacanţele…” găzduiesc concursuri de interpretare, concerte de muzică clasică, simpozioane, seminarii sau lansări de carte.

De-a lungul timpului, pe afişul „Vacanţelor…” s-au regăsit nume de marcă ale artei componistice, interpretative, dirijorale sau personalităţi ale criticii muzicale: Ioan Holender, Sherban Lupu, Mariana Nicolesco, Marina Krilovici, Anda-Louise Bogza, Cellia Costea, Nelly Miricioiu, Gheorghe Zamfir, Ludovic Spiess, Iosif Sava, Arta Florescu, Ştefan Ruha, Dan Grigore, Constantin Bugeanu, Ion Baciu, Ovidiu Bălan, D.D.Botez, Sabin Păutza, Nicolae Gîscă, Marin Constantin, Corneliu Calistru, Ştefan Niculescu, Aurel Stroe, Anatol Vieru, Pascal Bentoiu, Ionel Voineag, Răzvan Suma, Dumitru Fărcaş, Grigore Leşe, Cvartetul „Voces”, Corala „Madrigal”, Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Coralele „Animosa” şi „Cantores Amicitiae” sau Corul şi Orchestra Operei de Stat din Iaşi.

16. Sântiliile

În fiecare an, proiectul prilejuieşte o întoarcere către lumea satului tradiţional prin organizarea unei manifestări care cuprinde teatru inspirat din poveşti tradiţionale sau prelegeri despre medicină populară şi puterea plantelor de leac.

17. Ziua Imnului de Stat – 29 iulie 2014

Proiectul îşi propune să celebreze ziua în care Imnul Naţional al României a fost interpretat pentru prima dată – 29 iulie 1848. Considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului şi interzis aproape jumătate de secol, „Deşteaptă-te, române!” a fost nu numai un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, ci şi cel al revoluţionarilor din 1989. Manifestarea îşi propune organizarea unui simpozion care să evoce semnificaţiile profund patriotice ale Imnului de Stat şi rolul pe care acesta l-a jucat în istoria românilor.

AUGUST

18. Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

Înfiinţat în 1991, Festivalul a reuşit să aducă la Piatra-Neamţ formaţii de dans reprezentative pentru cultura tradiţională românească, dar şi pentru cea a unor ţări precum Scoţia, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Serbia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Israel, S.U.A., Ucraina sau Republica Moldova.

Manifestarea îşi propune să promoveze tradiţia autentică în spaţiul urban, să faciliteze accesul publicului la cântecul, dansul şi portul popular, la valorile culturilor tradiţionale din România şi din întreaga lume şi să deschidă noi căi înspre schimburi culturale naţionale şi internaţionale.

19. Colecţii etnografice săteşti din judeţul Neamţ

Proiectul îşi propune realizarea unei baze de date referitoare la cele mai importante colecţii etnografice săteşti din judeţul Neamţ. Rezultatul iniţiativei autorităţilor locale, şcolilor din localitate sau pasionaţilor în domeniu, colecţiile săteşti reunesc piese de o valoare remarcabilă, mărturii despre cultura locală – obiceiuri, meşteşuguri, tradiţii – , viaţa socială sau economică. Născută din nevoia comunităţii locale de a păstra obiecte care reprezintă modalităţi de trai pe cale de dispariţie, colecţia etnografică sătească ar putea deveni – inclusă într-o strategie culturală coerentă -, un punct comunitar de acces la informaţie şi cultură, principalii beneficiari fiind, în primul rând, comunităţile respective.
Proiectul are ca scop promovarea colecţiilor săteşti şi prin publicarea unei lucrări de specialitate menită a sprijini restituirea acestora circuitului cultural.

SEPTEMBRIE

20. Festivalul interjudeţean de folclor BALTAGUL, comuna Borca, ediţia a II-a

Festivalul de Folclor „Baltagul” din comuna Borca îşi propune promovarea folclorului coregrafic, muzical şi a portului popular din judeţul Neamţ şi din celelalte judeţe cu tradiţie etnofolclorică. Manifestarea se adresează formaţiilor şi ansamblurilor folclorice de amatori din mediul rural nemţean, dar şi din alte zone ale ţării.

OCTOMBRIE

21. 1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Proiectul îşi propune să realizeze un spectacol folcloric dedicat persoanelor de vârsta a III-a, eveniment care va marca, totodată, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Manifestarea va avea ca public ţintă pensionarii din Piatra-Neamţ, organizaţiile din care aceştia fac parte, dar va fi deschis şi altor categorii de public. Proiectul îşi propune, astfel, să contribuie la reinserţia în comunitate a vârstnicilor şi la facilitarea relaţionării între generaţii de vârstă diferită.

22. Tradiţie şi continuitate. Arta populară în familia Popa din Târpeşti

Proiectul Tradiţie şi continuitate. Arta populară în familia Popa din Târpeşti are ca scop evocarea rolului crucial pe care Neculai Popa şi familia sa l-au jucat în cercetarea şi transmiterea patrimoniului cultural nemţean. Cel mai important creator contemporan de artă populară din judeţul Neamţ, Neculai Popa, împreună cu soţia sa, au reuşit să creeze la Târpeşti, un muzeu unic în ţară, care adăposteşte peste 3000 de exponate, împărţite în două secţiuni: Casa Colecţiilor – colecţii de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase şi pictură naivă şi Casa Măştilor, în care se găseşte cea mai mare parte a creaţiilor soţilor Popa. Administrat de copiii meşterului, Muzeul este, astăzi, un punct de reper obligatoriu în toate traseele de turism cultural şi în toate lucrările de specialitate ale cercetătorilor.

Proiectul are ca finalitate realizarea unei expoziţii de fotografie documentară despre creaţia meşterului din Târpeşti, precum şi proiecţia filmului „Neculai Popa – portret de artist”, la comemorarea a patru ani de la dispariţia acestuia.

23. Promovarea activităţii Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ

la Târgul de carte „Libris” 2014

Proiectul are ca scop promovarea activităţilor Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ în cadrul ediţiei 2014 a Târgului de carte „Libris” Piatra-Neamţ. Centrul pentru Cultură va avea rezervat un stand în care îşi propune să organizeze expoziţii de artă plastică, artă tradiţională şi o expoziţie dedicată cărţilor apărute la editura proprie, „Nona”. De asemenea, în perioada desfăşurării Târgului, elevii clasei de canto popular din cadrul Şcolii Populare de Arte vor susţine recitaluri de muzică populară.

24. Spectacol folcloric la “Zilele Toamnei” 2014

Proiectul are ca scop susţinerea unor spectacole de folclor în cadrul „Zilelor Toamnei”, manifestare de tradiţie organizată anual de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

Prezenţa unui public numeros în cadrul acestui tip de manifestare reprezintă o oportunitate pentru Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, dar şi pentru alte formaţii din judeţ de a promova frumuseţea dansurilor, tradiţiilor şi portului specifice zonei Neamţ.

25. Ziua Centrelor Culturale

În fiecare an, Ziua Centrelor Culturale se constituie într-un nou prilej de construire a unui dialog activ între Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi celelalte instituţii similare din ţară, printr-un program artistic comun sau printr-o activitate de comunicări ştiinţifice.

26. Concursul de fotografie etnografică FOTO(ETNO)GRAFIA, ediţia a II-a

Proiectul Foto(Etno)Grafia are ca scop organizarea unui concurs de fotografie cu temă etnografică, adresat, deopotrivă, amatorilor şi profesioniştilor în domeniu sau deţinătorilor de material fotografic în domeniul etnografiei din judeţul Neamţ. Aflat la a doua ediţie, Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, „Satul nemţean de altădată” (arhitectură tradiţională) şi „Tradiţii” (obiceiuri tradiţionale, costum popular, meşteşuguri, industrie casnică, aspecte din existenţa comunităţilor rurale şi din cea a minorităţilor) şi are ca scop crearea unei arhive vizuale de cultură materială tradiţională. Proiectul îşi propune atât scoaterea la lumină a materialelor-document păstrate în colecţii particulare, cât şi stimularea fotografierii satului viu, contemporan, surprins în elementele care îl definesc.

27. Zilele clasei de actorie

Proiectul îşi propune organizarea unei serii de spectacole de teatru ale clasei de actorie din cadrul Şcolii Populare de Arte, pe parcursul unei săptămâni. Spectacolele au loc la Teatrul de Joacă al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, un spaţiu destinat în special afirmării şi formării tinerilor actori. Spectacolele puse în scenă la clasa de actorie a Şcolii Populare de Arte au primit nenumărate premii în competiţiile la care au participat. „Zilele clasei de actorie” aduc toate aceste reprezentaţii mai aproape de publicul din Piatra-Neamţ, reuşind, astfel, să stimuleze receptivitatea faţă de teatrul de amatori şi, mai ales, faţă de teatrul tânăr.

DECEMBRIE

28. 1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Proiectul are ca finalitate realizarea unui spectacol care să marcheze, din punct de vedere cultural, Ziua Naţională a României. Manifestarea este una de tradiţie în calendarul evenimentelor organizate de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi reprezintă un bun prilej pentru a promova creaţia românească sub toate aspectele ei – componistic, interpretativ, cultural, istoric etc.

29. Concert de colinde

Proiectul îşi propune să realizeze un concert de colinde care să pună în valoare această veche formă de practică augurală din perioada sărbătorilor de iarnă. Colindatul, deşi a căpătat, în prezent, forme diverse, a reuşit să-şi conserve, în acest întreg ceremonial al sărbătorilor de iarnă, semnificaţiile esenţiale, acelea de a vesti Crăciunul, de a aduce noroc şi belşug în casă. Un concert de colinde se constituie, astfel, într-o oportunitate de a promova unul dintre obiceiurile tradiţionale cu cel mai mare impact în mentalitatea populară românească.

30. Festivalul Brazilor “Altfel”, ediţia a II-a

Proiectul îşi propune organizarea unei expoziţii neconvenţionale de brazi de Crăciun având ca sursă de inspiraţie pomul de Crăciun al satului tradiţional, precum şi cel al lumii contemporane, creat din materiale ecologice. Pomii de Crăciun vor fi realizaţi atât de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, prin Şcoala Populară de Arte, cât şi de alte şcoli din judeţul Neamţ şi vor fi organizaţi într-o expoziţie deschisă spre vizitare.

31. Festivalul Naţional de Muzică pentru Copii şi Tineret “Cântec de stea”, ediţia a V-a

Proiectul are ca scop organizarea unui Festival Naţional de Muzică pentru copii şi Tineret împărţit pe mai multe secţiuni: Interpretare muzică uşoară, Interpretare muzică tradiţională – solişti şi grupuri mici, Grupuri mici formate din 2-5 copii care cântă+dansatori, Creaţie – ,,Melodia anului”, „Măşti muzicale”. Manifestarea îşi propune promovarea tinerelor talente din domeniul muzical prin intermediul unei competiţii care are, totodată, rolul de a introduce publicul în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Tematica Festivalului este dominată, de altfel, de motive specifice, o parte a secţiunilor din concurs solicitând interpretări legate de sărbătorile de iarnă, atât pentru piesele de muzică uşoară, cât şi pentru cele de muzică tradiţională.

„Cântec de stea” reprezintă o şansă de a pune în valoare talentul artistic al copiilor şi tinerilor din întreaga ţară, dar şi o oportunitate de a promova motive tradiţionale legate de sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou şi de a le integra în actualitate.

32. Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, ediţia 45, decembrie 2013

Manifestare tradiţională a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” readuce în actualitate tradiţii străvechi legate de Crăciun şi Anul Nou. Festivalul nemţean reuneşte, de peste patru decenii, cele mai importante formaţii din zone cu tradiţie etnofolclorică recunoscută. Manifestarea are două componente: o paradă folclorică a formaţiilor prin centrul municipiului Piatra-Neamţ şi un spectacol al obiceiurilor de iarnă.

PROIECTE CARE SE DESFĂŞOARĂ PE PARCURSUL ÎNTREGULUI AN CALENDARISTIC:

33. Ateliere de meşteşuguri pentru copii

Proiectul îşi propune înfiinţarea şi susţinerea unor clase externe de meşteşuguri, pe bază de parteneriate, în comunele nemţene cu bogată tradiţie etnofolclorică. Atelierele ar urma să iniţieze elevii din localităţile respective în meşteşuguri precum ţesut, cusut, tors, prelucrarea lemnului, ceramică, iconografie, confecţionarea măştilor, a obiectelor de podoabă, a împletiturilor din fibre vegetale sau în restaurarea unor obiecte vechi de artă populară. Modalitate de a pune în valoare îndemânarea, talentul şi creativitatea copiilor, atelierele de acest tip se pot constitui în veritabile păstrătoare, promotoare şi transmiţătoare de creaţie populară autentică pentru generaţiilor viitoare.

34. Căminul cultural – oportunităţi şi priorităţi

Proiectul vizează organizarea unor întâlniri periodice cu personalul căminelor culturale din judeţ în vederea actualizării informaţiilor legate de legislaţia în domeniu, diversificarea activităţilor culturale, oportunităţi de formare profesională în domeniul cultural, dar şi întâlniri cu personalităţi culturale, proiecţii de film, expoziţii, lansări de carte. Întâlnirile de acest fel ar putea întări relaţiile de colaborare între Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi alţi operatori culturali aflaţi în mediul rural.

35. Formare şi coordonare de noi formaţii folclorice de amatori

Proiectul îşi propune înfiinţarea şi coordonarea unor formaţii folclorice de amatori pe bază de parteneriate, în comunele nemţene cu bogată tradiţie etnofolclorică. Formaţiile ar urma să conserve astfel folclorul coregrafic, muzical, precum şi portul popular din zonă, pe care le vor promova în cadrul diverselor manifestări culturale.

36. Interferenţe culturale – participări la concursuri, festivaluri, expoziţii şi alte manifestări culturale

În fiecare an, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ participă la diverse competiţii şi manifestări culturale în ţară, participări care îi îmbogăţesc palmaresul şi care consolidează relaţiile de colaborare cu alte instituţii de cultură. În acelaşi timp, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” facilitează participarea altor formaţii şi artişti amatori din judeţ la manifestări culturale organizate în ţară, susţinând şi promovând, astfel, activitatea acestora.

37. Judeţul Neamţ – tradiţii, meşteşuguri, artizani

Proiectul îşi propune realizarea şi reactualizarea bazelor de date referitoare la câteva elemente componente ale patrimoniului cultural, în scopul redescoperirii, reevaluării, recuperării şi promovării valorilor cultural-tradiţionale ale comunităţilor rurale din judeţul Neamţ. Proiectul se axează pe cercetarea unor tematici diverse: troiţa şi semnificaţia acesteia, şteaza şi rolul ei în gospodăria nemţeană, obicieurile de Bobotează, de Lăsatul Secului (Spolocania), tradiţii şi obiceiuri legate de Paşte, situaţia actuală a meşterilor, păstrători şi continuatori ai tradiţiilor, cu rol activ în transmiterea patrimoniului cultural material sau imaginea satului contemporan. Toate aceste proiecte de cercetare îşi propun să se finalizeze cu editarea unor lucrări (ghiduri, broşuri etc.), realizarea unor expoziţii fotografice, a unor înregistrări video sau audio, menite să conserve mentalitatea arhaică a satului nemţean şi să reflecte, totodată, ipostazele satului nemţean de azi. De asemenea, proiectul îşi propune să faciliteze contactul cu toate creaţiile meşterilor populari nemţeni prin realizarea unui site/magazin online.

39. Târguri ale copiilor meşteşugari

Proiectul are ca scop organizarea unor târguri ale copiilor meşteşugari, proveniţi atât din mediul rural, cât şi din cel urban, membri ai claselor externe de meşteşuguri ale Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, ai cercurilor de specialitate din şcoli, cluburi şi palate ale copiilor. Proiectul se adresează, de asemenea, copiilor care au învăţat meşteşugul în familie sau în cadrul atelierelor deschise de meşterii nemţeni. Un târg de această factură s-ar constitui într-o modalitate de stimulare a creaţiei populare, de promovare a valorilor tradiţionale în rândul generaţiilor mai tinere care pot deveni, astfel, purtătoare şi creatoare de patrimoniu cultural material. Oferirea unor oportunităţi de felul acesta ar putea duce la înfiinţarea sau revitalizarea unor ateliere de creaţie populară pentru copii şi tineri care, la rândul lor, ar da viaţă produselor artei tradiţionale restabilindu-le funcţionalitatea şi rolul pe care l-au avut odinioară în comunităţile arhaice.

40. Stagiunea de folclor 2013

Stagiunea de folclor a devenit o constantă a vieţii culturale nemţene, ca răspuns la nevoile comunităţii locale orientate către transformarea judeţului Neamţ într-un centru al turismului cultural şi către formarea unei mentalităţi care să înţeleagă rolul definitoriu al culturii tradiţionale. Proiectul îşi propune organizarea de spectacole folclorice pe întreg teritoriul judeţului Neamţ, susţinute de Orchestra şi Ansamblul „Floricică de la Munte”, spectacole în care se regăsesc cele mai importante componente ale culturii autentice româneşti.

41. Participare la Olimpiada Naţională „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” (ianuarie – august)

Proiectul îşi propune promovarea celor mai talentaţi elevi ai claselor externe de meşteşuguri înfiinţate de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” în parteneriat cu şcoli şi meşteri populari din judeţul Neamţ, prin participarea la cel mai important concurs de gen din România, Olimpiada Naţională „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, Olimpiadă organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.

Competiţia se desfăşoară pe mai multe secţiuni, elevii claselor externe de meşteşuguri ale Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” având posibilitatea să concureze în cadrul secţiunilor de prelucrare artistică a lemnului, confecţionat măşti, ţesut în război orizontal, ţesut în război vertical, confecţionat piese de costum popular, cusut, împletit fibre vegetale.

42. Editura „Nona”

Proiectul îşi propune dezvoltarea activităţii editurii Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ prin stimularea publicării de carte în domeniul culturii, în general şi al culturii tradiţionale, în special.