PROIECTE, septembrie 2010

3 septembrie 2010 – vernisajul expoziţiei de artă decorativă „DecoDrip” a artistului Ovidiu Slătineanu, Piatra-Neamţ, Galeria Şcolii Populare de Arte.

10-16 septembrie 2010, participare la Festivalul Internaţional “Europafest”, Alsdorf – Germania
Proiectul constă în participarea Ansamblului folcloric “Mugurelul”, ansamblu pregătit în cadrul Şcolii Populare de Arte de Dedilia Popovici, la Festivalul Internaţional “Europafest”.

12 septembrie 2010 – Festivalul interjudeţean de folclor şi tradiţii populare „Baltagul”, ediţia I, comuna Borca;
Proiectul constă în organizarea Festivalului-concurs interjudeţean de folclor şi tradiţii populare „BALTAGUL”, care se adresează în special ansamblurilor folclorice de amatori din mediul rural. Acest proiect se derulează în concordanţă cu cerinţele comunităţii. La manifestare iau parte solişti şi formaţii de muzică populară.
Comuna Borca, comună veche românească, prezintă interes turistic datorită elementelor de arhitectură populară tradiţională precum şi obiceiurilor locale de străveche tradiţie. Pe lângă acestea, se remarcă şi frumuseţea cadrului natural prin Cheile pârâului Borca, Muntele Budacul,, Borcutul – cu urmele unor instalaţii pentru cura de apă de aici, construite de Dimitrie cantemir şi mai târziu refăcute de Mihai Sturza.
Festivalul ar însemna pentru comunitatea locală o  posibilitate de a se întâlni cu formaţii şi ansambluri atât din judeţul Neamţ – din Târgu Neamţ (Ozana), Borca (Drumul Baltagului), Tazlău (Brăduleţul), Vânători (Dor Vânătorean), Tupilaţi (Sânzienele) cât şi din judeţele Suceava (Cetina Călimanilor) sau Bistriţa-Năsăud (Cununiţa).

19 septembrie 2010 – „Şezători în judeţul Neamţ” – comuna Tupilaţi;
Proiectul îşi propune reconstituirea tradiţiilor de altădată, a şezătorilor care se organizau în comunităţile săteşti, în zilele lucrătoare şi erau cu caracter lucrativ (ţesutul, torsul, scărmănatul lânii, a penelor) sau distractiv (ghicitori, zicale, poveşti, proverbe, cântece şi balade). Spre sfârşitul şezătorii apăreau flăcăii satului cu muzicanţi, iar lucrul înceta şi începea jocul. În timpul şezătorilor participantele erau servite şi cu diferite preparate făcute de către gazdă. Aceste şezători se organizau în perioada iernii în postul Crăciunului şi după Sărbătorile de iarnă.
Şezătorile organizate în cadrul proiectului au avut loc în comunele Pipirig şi Tazlău.

26 septembrie 2010 – „Ziua recoltei” (sărbătoarea comunei Păstrăveni)
Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte”, coordonat de Dedilia Popovici, va participa cu un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale.

septembrie – editarea nr.2 al buletinului cultural al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Acest articol a fost postat in 2010.