SPECTACOL FOLCLORIC LA TÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ

Vineri, 14 decembrie, pe scena Târgului de Crăciun la Neamţ de pe Platoul Curţii Domneşti va fi prezent folclorul moldovenesc. Îşi dau concursul două dintre cele mai tinere ansambluri de gen din judeţ – „Dor vânătorean” (comuna Vânători) şi „Comorile Neamţului” (Piatra-Neamţ), precum şi trei tineri solişti care fac cinste zonei etnografice a Moldovei: Laurenţiu Marian, Daiana Vinca şi Cosmin Timofte. Evenimentul va începe la ora 18:00.

  

***

 ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOR VÂNĂTOREAN”

Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean” (al comunei Vânători-Neamţ) vine dintr-o frumoasă şi importantă zonă nemţeană încărcată de spiritualitate, cultură, istorie, date de prezenţa unora dinte cele mai renumite mănăstiri din Moldova, cu expoziţii permanente de valori inestimabile.

Ansamblul, care vine din zone cutreierate de personalităţi marcante ale literaturii şi istoriei şi artei noastre, precum Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Nicolae Grigorescu, a fost înfiinţat în anul 2008, cu sprijinul doamnei Primar Maria Petrariu.

Activitatea artistică a formaţiei este coordonată de profesorii coregrafi loan Luchian şi Claudiu Luchian, de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Ansamblul a participat la numeroase concursuri şi festivaluri din ţară şi din străinătate, promovind cultura şi tradiţia localaă a zonei reprezentate.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „COMORILE NEAMŢULUI”

A fost înfiinţat de profesorul-coregraf Anda Maria Acristinei în anul 2008. Aceasta, din dragoste pentru jocul şi cântecul popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti.

Din anul 2016, funcţionează Asociaţia Cultural Artistică „Comorile Neamţului” sub egida căreia îşi desfăşoară activitatea şi ansamblul cu acelaşi nume, care, astfel, dobândeşte şi o formă juridică.

Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional pentru ca mai apoi ansamblul să efectueze turnee peste hotare şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în ţări, precum Franţa, Spania, Turcia, Grecia. Calitatea artistică a spectacolelor şi cromatica costumelor populare au făcut ca ansamblul să reprezinte cu succes folclorul românesc cu a sa spiritualitate în formele cele mai autentice.

Ansamblul Folcloric „Comorile Neamţului” este constituit dintr-un grup de dansatori ce fascinează prin forţă, autenticitate şi sensibilitate coregrafică, prezintă o mare varietate de dansuri populare autentice româneşti, din mai multe regiuni ale ţării dar şi din din străinătate, având în repertoriu dansuri: greceşti, turceşti, irlandez, ucranian.

Profesionalismul şi calităţile umane ale membrilor ansamblului folcloric au fost, de fiecare dată, la un nivel înalt, fapt reflectat de numeroasele premii obţinute în decursul anilor.

Intenţia Ansamblului Folcloric „Comorile Neamţului” este de a prezenta o imagine cât mai obiectivă a culturii populare şi a obiceiurilor tradiţionale care se găsesc în acest fermecător ţinut.

 

LAURENŢIU MARIAN

Reprezentant al judeţului Neamţ, Luarenţiu este laureat a numeroase concursuri şi festivaluri de folclor, atât naţionale, cât şi internaţionale, dintre care reamintim: „Maria Lătăreţu”,  „Strugurele de Aur”, „Felician Fărcaşiu”, „Lucreţia Ciobanu”, „Balkan Traffic” (Belgia).

În anul 2015, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, iar acum este student în anul al treilea la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ.

În prezent, lucrează la primul său material discografic, care va fi lansat la începutul anului 2019. Pe data de 17 februarie va avea loc concertul de debut al albumului, eveniment care va beneficia de acompaniamentul Orchestrei Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub bagheta maeştrilor dirijori: Viorel Leancă şi Răzvan Mitoceanu.

 

DAIANA VINCA

Este o tânără interpretă de muzică populară din Neamţ, care are în palmaresul personal o serie de premii obţinute la concursurile judeţene şi naţionale de gen.

 

COSMIN TIMOFTE

Tânărul solist de muzică populară s-a născut la Buhuși şi a fost elev al Școlii Populare de Artă din Bacău.

„Multe-s date omului” e titlul primului său album discografic. Cosmin Timofte se apleacă către folclorul moştenit din străbuni,  această adevărată ladă de zestre a culturii româneşti.

„Zona folclorică a Bacăului este mai bogată, odată cu apariția tânărului solist Cosmin Timofte. Calitățile sale vocale și interpretative, precum și dragostea sa pentru folclor îmi aduc convingerea că va fi un nume de referință al folclorului băcăuan. Solistul aduce spre audiție un frumos buchet de melodii originale zonei sale folclorice, parfumându-le din plin cu stilul muzical caracteristic zonei.” (Trifan Leancă, dirijor al Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava)