Vacanțe Muzicale XLVIII – Duminică, 2 iulie 2023

Duminică, 2 iulie 2023, Piața Turnului, ora 21:00

CONCERT SIMFONIC

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chișinău, Republica Moldova

Soliști: DANIEL CIOBANU (pian)

            IOANA ANDREESCU (pian)

            EVELINA BARCAN (sopran solo)

            MARIA BĂICĂNESCU (alto solo)

Dirijor: MIHAIL AGAFIȚA

Program:

Ionel CeobanuTurnul lui Ștefan cel Mare primă audiție (versuri: Georgiana Ploscan, orchestrația: Sabin Păutza)

Nicolae KirculescuMoment muzical pentru pian și orchestră

George Gershwin – Concert în Fa pentru pian și orchestră

Nikolai Rimski KorsakovCapriciu spaniol op.34

DANIEL CIOBANU

Daniel Ciobanu

A început studiul pianului la vârsta de nouă ani, la Piatra-Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Bălan, ca mai apoi să continuie cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin.

Câștigând o bursă de studii în Scoția, și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică „Alfred Cortot” din Paris, cu Marian Rybicki, și la Universitatea de Arte din Berlin, cu Pascal Devoyon și Markus Groh.

Daniel Ciobanu a obținut aprecierea publicului internațional câștigând, în 2017, Medalia de Argint la Concursul mondial „Arthur Rubinstein” din Tel-Aviv, Israel, alături de prestigiosul Premiu „Favoritul Publicului”. În urma acestora a avut apariții la „Carnegie Hall” din New York, „Elbphilharmonie” la Hamburg, „Gewandhaus” Leipzig și Festivalul „George Enescu” din București, pe lângă turnee și concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan.

În mod frecvent s-a alăturat unor orchestra, precum: Orchestra de Cameră Israel și Orchestra Filarmonică Israel din Tel-Aviv; Orchestra Filarmonică „George Enescu” și Orchestra Națională Radio București; Orchestra Filarmonică din Maroc; Orchestra Națională Regală a Scoției; Orchestra Simfonică din Johanesburg, Africa de Sud; Orchestra Simfonică a Braziliei.

Daniel Ciobanu a fondat „Neamt Music Festival”, în 2017, la Piatra-Neamț, pentru a crea o platformă internațională nouă și puternică pentru tineri artiști. Festivalul prezintă atât un repertoriu clasic, cât și muzică jazz sau proiecte experimentale.

IOANA CRISTIANA ANDREESCU

Ioana Andreescu

S-a născut în 2008, la București. În 2014, începe cursurile la Colegiul de artă „Carmen Sylva” din Ploiești, elevă a prof. Marilena Cochinescu. Începând cu 2021 își continuă studiile coordonate de prof. Anca Borcea.

În ultimii șase ani susține o bogată activitate competițională, obținând Marele Premiu la Concursul de muzică românească „Pro Piano” (2022). Premiul I la: Festivalul Internațional de Pian Online „Pro Piano“ (România) – 2020; Concursul internațional Lvov „Kawai Quarantine” (Ucraina) – 2020; Concursul de pian online pentru tineret din Europa „Euplayy”, München (Germania) – 2020; Concursul internațional de pian Smederevo (Serbia) – 2021; Concursul Internațional „Pro Piano” (2022); la Concursul Internațional „Frederic Chopin” Bacău (2022); la Concursul „Ambasadori culturali” Ploiești (2022); International Piano Competition „Great Piano Masters – Rudolf Kehrer” (2022); la „Franz Liszt Center International Piano Competition” (2022); la „WONDER KEYS” Piano Competition Köln (2022); la Concursul național „Margareta Sterian” Buzău (2023), la Concursul „Craiova Piano” (2023). Premiul II la Concursul Internațional Clara Schumann, Belgia) – 2021. Premiul III la Concursului Internațional de Pian „Grotrian-Steinweg“ Braunschweig (Germania) – 2017.

În ianuarie 2023, debutează ca pianist concertist la „Stadthalle Gifhorn”, Germania, iar în martie, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, interpretând Concertul pentru pian Nr. 1, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

În decursul anilor, a susținut recitaluri organizate de I.C.R. Bruxelles, „Klassik in der Klinik” -Germania, Fundația „Remember Enescu” – București, Muzeul „Paul Constantinescu” – Ploiești.

MIHAIL AGAFIȚA

Mihail Agafița

Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim-dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleiaşi instituţii.

Între anii 2009 – 2013, este Dirijor Permanent al Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca.

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.    

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

În anul 2016, prin decret prezidenţial a fost desemnat cu cel mai înalt titlu onorific al Republicii Moldova în domeniul culturii – „Artist al Poporului”, pentru performanţe remarcabile și prestație scenică extraordinară.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

FILARMONICA NAŢIONALĂ „SERGHEI LUNCHEVICI” CHIȘINĂU

Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău

Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre ansamblurile de vârf din ţară.

Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă.

Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii zece ani ai existenţei sale Orhestra a activat în Tiraspol, ulterior, în 1940, s-a mutat în Chişinău, fiind inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Republica Moldova.

O perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţinută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.

Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.

Repertoriul Orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale. Orchestra interpretează creaţii din diferite epoci şi în variate genuri stilsitice, abordând, în principal, muzica secolelor XVII-XXI. În acest context o deosebită importanţă se acordă interpretării opusurilor compozitorilor din Republica Moldova şi România: V. Zagorski, E. Lazarev, E. Doga, Gh. Ciobanu, Șt. Neaga, E. Coca, V. Poliakov, L. Gurov, S. Lobel, I. Macovei, T. Chiriac; G. Enescu, Şt. Niculescu, A. Vieru, A. Iorgulescu, D. Dediu, D. Rotaru, L. Dănceanu, M. Jora, M. Negrea, C. Ţăranu, T. Olah, V. Munteanu, A. Pop.

IONEL CEOBANU

Născut la Ripiceni, jud. Botoșani, a învățat la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, și apoi a urmat cursurile Conservatorului „George Enescu” Iași – Facultatea de muzică și compoziție muzicală, muzicologie.

Cariera didactică, de peste 40 de ani, și-a început-o la Școala generală Mărceni, Bicaz (astăzi Școala „Regina Maria”), iar din anul 1990 la Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț, unde a predat disciplinele Teorie – solfegiu – dicteu, Armonie și Ansamblu coral, pregătind și îndrumând generații de tineri viitori muzicieni.

A participat cu elevii la diferite concursuri naționale de Teoria muzicii și la Olimpiada Națională de Interpretare muzicală și Studii teoretice, etapa națională, unde a obținut numeroase premii.

A făcut parte din comisii de elaborare de subiecte și evaluare la Concursurile Naționale de Teoria muzicii „Primăvara Artelor” Bacău, „Constantin Constantinescu” Iași și de două ori în Comisia Națională a Olimpiadei de Studii teoretice(Teoria muzicii).

A fost membru în corala „Cantores Amicitiae” a Conservatorului ieșean.

A dirijat corala „Camerata” a Sindicatului Învățământ Piatra-Neamț, corul „Imperialii” a Seminarului Teologic Liceal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra-Neamț, și corul „Gaudium” al Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț – locul 2 la Concursul Național Coral.

A realizat aranjamente corale pentru diferite tipuri de formații, a compus cântece aniversare pentru: Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț și Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț.

Este membru UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România).

Compunerea unei lucrări muzicale dedicate simbolului orașului Piatra-Neamț „Turnul lui Ștefan cel Mare”, a început în anul 2011 atunci când a luat contact cu o poezie, cu același titlu, scrisă de Georgiana Ploscan, pe atunci elevă olimpică la Limba și literatura română de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, poezie care are un mesaj „altfel”, o altfel de viziune a ceea ce trebuie să reprezinte un monument, o emblemă a comunității în care trăim.

Piesa este scrisă pentru Sopran solo, Alto solo și pian, muzica: Ionel Ceobanu, versurile: Georgiana Ploscan, orchestrația aparținând maestrului Sabin Păutza.

EVELINA BARCAN

Absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț. (iunie 2022), Evelina Barcan este studentă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice,  

Palmaresul ei cuprinde Premiul la concursurile de canto „Elena Botez” (2019), „Consonanțe Vocale” (2021), „Emanuel Elenescu” (2022) Festivalul Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă, Hajnowka (Polonia) și la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală și Instrumentală (2022).

Ca studentă, colaborează cu Opera Națională Română Iași, în ansamblul coral, pentru spectacolul „Aida” (2023).

MARIA BĂICĂNESCU

Absolventă a Seminarului Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” Botoșani (iunie 2018), a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” Iași (iunie 2021). În prezent, este studentă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice. 

Este câștigătoare a numeroase premii, dintre care menționăm: Premiul I la Concursul Național de Muzică Religioasă „Din suflet de Creștin” (2017), Trofeul, Festivalului Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, Botuș (2019), Trofeul, Festivalului Concurs Coral de Muzică Sacră, Botoșani (2023), Premiul I la Festivalul Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă, Hajnowka, Polonia (2023).

Este colaboratoare a coralei „Universitas” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.