Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ – Joi, 7 iulie 2022 Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 18:00

Joi, 7 iulie 2022 – Sala Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, ora 18:00   

CONCERT ROMANIA UNIVERSALIS

Soliști: DIANA JIPA – vioară

ȘTEFAN DONIGA – pian 

În program:

George Enescu – Impromptu concertant pentru vioară și pian;

Walter Mihail Klepper – Sonatina pentru vioară și pian;

Eugen Doga – Balada pentru vioară și pian;

Hilda Jerea – 4 dansuri populare românești;

Theodor Rogalski – Balada pentru vioară și pian;

Mihail Jora – Mica suită op. 3 pentru vioară și pian;

Alfonso Castaldi – Elegia (versiune pentru vioară și pian de Diana Jipa și Ștefan Doniga);

Béla Bartók – 6 dansuri populare românești.

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga formează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală. În cinci ani de colaborare, cei doi tineri muzicieni au publicat două compact discuri și au prezentat peste 250 de concerte în 20 țări de pe 4 continente și 40 de orașe din România, au organizat mai mult de 25 de turnee și proiecte comune și au publicat în mediul virtual peste 50 de materiale, de la videoclipuri la lung metraje, toate axate pe promovarea muzicii clasice românești. Numai în ultimii doi ani, aceste proiecte au totalizat peste 2.500.000 de vizualizări pe platformele social-media și au atras o serie de compozitori care creează lucrări special pentru cei doi muzicieni.

DIANA JIPA

DIANA JIPA

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, debutând ca solistă la doar 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov. A devenit în scurt timp o prezenţă constantă pentru majoritatea scenelor de concert din România. A susţinut concerte şi recitaluri în numeroase ţări din Europa şi Asia, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles, cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.

Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, precum Festivalul Muzicii Româneşti – ediţia a XVI-a, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Festivalul Internaţional „George Enescu” – ediţia a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene, precum și în ediția din 2019, împreună cu pianistul Ștefan Doniga.

A participat la cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ştefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krzysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

Diana Jipa este doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, instituţie la care a obţinut diplomele de licenţă şi de master cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe”, la clasa reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

ȘTEFAN DONIGA

ȘTEFAN DONIGA

Pianistul Ştefan Doniga a colaborat cu cele mai importante instituţii muzicale din România şi a susţinut concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. În parteneriat cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi cu Orchestra Filarmonicii Janaček din Ostrava (Cehia), a realizat, pentru casa olandeză de discuri „Brilliant Classics”, prima înregistrare mondială a concertelor pentru pian şi orchestră numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor. Alte premiere, de astă dată pentru scenele din România, au fost reprezentate de înregistrarea LIVE a integralei mazurcilor pentru pian, de Alexandr Skriabin, de interpretarea şi imprimarea versiunii complete a Suitei a II-a pentru pian, de Remus Georgescu şi de realizarea, împreună cu violonista Dian Jipa, a unui compact disc cu compoziţii semnate de Dinu Lipatti. A realizat imprimări în compania Orchestrei de Cameră Radio precum şi ca invitat al cvartetului slovaco-finlandez „Tangazzi”, pentru producţia unui disc dedicat creaţiei lui Astor Piazzolla.

În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea unor cicluri de emisiuni muzicale pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, conceperea de scenarii de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic precum şi o bogată activitate managerială care include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de opt ani a Filarmonicii din Giurgiu şi coordonarea de proiecte culturale în România şi peste hotare.