Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ – Luni, 4 iulie 2022 – Piața Turnului, ora 21:00

Luni, 4 iulie 2022 – Piața Turnului, ora 21:00

CONCERT – TANGO SIMFONIC

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

Dirijor, TIBERIU DRAGOȘ OPREA

Soliști: ANALIA SELIS (Argentina) – voce

            MARIANO CASTRO (Argentina) – pian

În program:

A.Piazzolla / F. Solanas – Regreso al amor / Vuelvo al Sur

A. Piazzolla / J.L. Borges – Jacinto Chiclana

A. Piazzolla – Verano Porteño

A. Piazzolla / E. Blázquez – Siempre se vuelve a Buenos Aires

A. Piazzolla – Otoño Porteño

A. Piazzolla / H. Ferrer – Los paraguas de Buenos Aires

A. Piazzolla – Invierno Porteño

A. Piazzolla / H. Ferrer – Balada para un loco

A. Piazzolla – Primavera Porteña

A. Piazzolla / H. Ferrer – Balada para mi muerte

A. Piazzolla – Fuga y misterio

A. Piazzolla / H. Ferrer – Chiquilín de Bachín

A. Piazzolla / H. Ferrer – Milonga de la anunciación

ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT SIBIU

În contextul existenţei unui însemnat număr de muzicieni şi a unui Conservator de muzică, ca şi a unei îndelungate tradiţii în domeniul interpretării simfonice şi de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinţă Filarmonica de Stat Sibiu, instituţie profesionistă de spectacole şi concerte care a prezentat mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic şi liric. Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în ţară, cât şi în străinătate – în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia.

În ultimii doi ani, activitatea Filarmonicii de Stat Sibiu s-a intensificat remarcabil, orchestra susținând aproape o sută de concerte simfonice în Sibiu, București, Deva, Piatra-Neamț, Făgăraș, unele dintre ele fiind difuzate în live-streaming sau post-eveniment pe canalele de televiziune locale și naționale sau pe pagina de socializare a Filarmonicii.

Împreună cu orchestra sibiană au concertat celebri interpreţi de talie internațională ca Ion Voicu, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Ştefan Ruha, Ruxandra Donose, Ionuț Bogdan Ștefănescu (România), Michael Barenboim (Germania), Monique de la Bruchollerie şi Jean Jaques Thiollier (Franţa), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazăr Berman, Dimitri Başkirov, Svetla Krsteva, ​Lubov Stuchevskaya (Rusia), Ivry Gittlis, Teodora Gheorghiu (Elveţia), Monserrat Caballe (Spania) sau Aydin Ustuk (Turcia).

Horia Andreescu, Mihnea Ignat, Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, Cristian Lupeș (România), Cem Mansur (Turcia), Gabor Horvath (Ungaria), Theo Wolters, Marijn Simons (Olanda), Tulio Gagliardo (Argentina), Bruno Aprea, Nil Venditti (Italia) sunt doar câțiva dintre dirijorii de marcă sub bagheta cărora a evoluat Orchestra Filrmonicii de Stat Sibiu.

Instituția muzicală sibiană a fost distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor”. În anul 2020, a primit Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural”.

TIBERIU DRAGOȘ OPREA

Visul unui copil cu vioara în mână s-a materializat în premii naționale până în clasa a XII-a, când a schimbat arcușul cu bagheta, iar de la debutul la pupitru din 1997, zece ani mai târziu, Tiberiu Dragoș Oprea devine co-fondator și prim-dirijor al Filarmonicii Pitești, munca și dăruirea fiindu-i recunoscute prin Premiul de Excelenţă pentru „performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secția Dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent, activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti.

Între anii 2009-2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de gală.

În iulie 2019, la Râmnicu Vâlcea, a dirijat „Carmina Burana” într-un concert dedicat Zilelor Imnului Național, iar în septembrie a deschis stagiunea Filarmonicii din Ploiești cu un program integral Paul Constantinescu, un concert eveniment în cadrul Festivalului „George Enescu”. În ianuarie-februarie 2020, Tiberiu Dragoș Oprea a repurtat succese extraordinare în Germania și Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra.

Anii i-au șlefuit măiestria și aprecierea a venit prin colaborări cu artişti vocali de marcă și  instrumentişti renumiţi.

Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti, fiind şi iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor” .

ANALIA SELIS

Este originară din Argentina. În anul 1998, a obţinut „Diploma de educatoare de muzică” la Universitatea de Muzică din San Miguel de Tucuman (Argentina), pentru ca, din 2002, să deţină „Diploma in Vocal Performance” la „Longy School of Music” (Boston, USA).

Din S.U.A. a apărut un drum neaşteptat pentru Analia. L-a întâlnit pe apreciatul violoncelist român, Răzvan Suma, motiv pentru care, în anul 2003, s-a mutat în România.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul „Cerbul de Aur” 2004, obținând Premiul III. Între 2005 şi 2009, a lansat patru albume de mare succes, care au dus-o pe Analia în atenţia mediilor de presă, radio şi televiziune din România.

În anul 2009, a fost invitată pentru a doua oară să cânte în Piaţa Festivalului „George Enescu”, alături de chitaristul Julio Santillan (Argentina), violoncelistul Răzvan Suma şi actrița Mihaela Teleoacă. Au urmat o serie de concerte împreună şi un album lansat în anul 2011, „Un instante”.

În anul 2014, Analia Selis se îndreaptă spre o altă cale muzicală, menită să-i aducă Argentina mai aproape – drumul tangoului. A debutat în arta tangoului în turneul naţional „Vă place tango?”, împreună cu violoncelistul Răzvan Suma şi chitaristul argentinian Julio Santillan.

În anul 2015, a lansat, împreună cu Mariano Castro (membru al renumitei trupe de tango „Narcotango”), proiectul „Tango Simfonic”, tango aranjat pentru orchestră de cameră, pian şi voce.

Anul 2016 este un an extrem de important al carierei sale: devine membru al ansamblului „ArgEnTango”, alături de patru mari muzicieni: Răzvan Suma – violoncel, Rafael Butaru – vioară, Mariano Castro – pian şi Omar Massa – bandoneon. Împreună cu „ArgEnTango”, Analia abordează un alt stil de a cânta tango – Piazzolla. Tot în anul 2016, Analia debutează în cariera sa internaţională, fiind invitată în luna aprilie să reprezinte România la „ABU Radio Song Festival” (Beijing, China) şi în iulie să cânte în Argentina, în oraşul său natal, Tucuman.

Vine pentru a treia oară la Festivalul Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.

MARIANO CASTRO

Argentinian din Buenos Aires, stabilit în România din 2013, Mariano Castro este un muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist și membru în diferite formaţii. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică, şi ca solist. Are activ peste treizeci de turnee internaționale în diferite orașe din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveția, Germania, România, Franța, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Cehia și Lituania.