Actorie

CLASA DE ACTORIE

Cunoscut ca unul dintre cursurile de mare succes ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, clasa de actorie este pe cale să devină, dacă nu a şi devenit deja, o pepinieră a învăţământului artistic superior. De ani buni de zile universităţile şi academiile de artă din ţară şi din străinătate au printre studenţi foşti cursanţi pietreni.

Cursul de actorie este unul dintre cele mai vechi din cadrul Şcolii. Practic, el există încă de la înfiinţarea instituţiei, din 1970.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat”, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Ieşanu, Adina Iftimie,  Alina Petrică, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Draga Olteanu – Matei, Cornel Nicoară (ambii pentru o scurtă perioadă de timp).

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru judeţul Neamţ, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – una dintre grădiniţele oraşului, a iniţiat şi condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuşi, o artă luată în derizoriu astăzi.

De mai mult de cincisprezece ani activitatea cursului de actorie este coordonată de către actriţă Maria Hibovschi. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul “Tinereţe fără bătrâneţe” de la Piatra-Neamţ, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Ieşanu  (acum actriţă la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul „Sperietoarea”), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică). Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Marea Britanie), Sabina Mitrea –la „Hyperion” Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la U.N.A.T.C. Bucureşti.

*

Dincolo de a ajunge actor într-un teatru, scopul cursului este acela de a realiza o dezvoltare personală, individuală a fiecărui elev, indiferent că este vorba de la cei mici, de  cinci, şase ani, sau de cei mari, care urmează cursul de actorie până la vârste de douăzeci de ani sau chiar mai mult. „O mare realizare a mea – dincolo de premii, de ceea ce au obţinut aceşti copii pe plan artistic pe durata cursului, care e, în mod normal, de doi ani – este faptul că ei continuă să vină patru, şase, uneori chiar opt ani la cursuri! Astfel că ajungem să ne cunoaştem foarte bine unii pe ceilalţi şi să devenim o adevărată familie. Mă gândesc cum mi se rupe sufletul acum, când va trebui să ne despărţim de Ilinca şi cei doi Dan, care vor pleca la facultate.” (Maria Hibovschi)