Ionela LUNGU

Membră, din 2006, a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în țară și peste hotare.
Activitatea sa creativă – are la activ multe participări și expoziții la târguri meșteșugărești, de turism – o împletește, de mai mulți ani, și cu împărtășirea celor mici din arta pe care o stăpânește. Fire volubilă, lucrul cu elevii o entuziasmează. Dă, dar și primește în același timp, energie. Una creatoare, menită să izvorască și să bucure ochii și inimile celor din jur.
De ceva timp, Ionela Lungu a început o colaborare cu Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț. Activitatea sa din cadrul catedrei de Artă Populară este gândită astfel încât să fie acoperite un număr cât mai mare de școli din zona Târgu Neamț.
„Pentru că domeniul meu este acela de a modela lutul – în special modelez figurine din lut ce întruchipează personaje din lumea lui Ion Creangă –, atunci și în cadrul acestor ateliere mă voi baza pe modelarea figurinelor, dar nu numai. La fiecare oră de curs aloc timp și pentru discuții cu copiii despre portul nostru popular, despre confecționarea opincilor, a măștilor tradiționale sau a țesutului în gherghef.”
Pe Ionela Lungu o puteți găsi zilnic, meșteșugind sau dialogând în cadru organizat sau nu, cu elevi sau cu maturi în Târgu Neamț. Pe la școli, pe la atelierul propriu, oriunde se află e gata oricând să vorbească despre lumea meșteșugitului în lut.
„Lucrul cu copiii îmi este cel mai aproape de suflet, mai ales pentru că am posibilitatea să transmit acestora ceea ce cunosc eu despre tradiții și arta populară, știind că trăim în vremuri grăbite, când totul pare pe fugă.” (Ionela Lungu)