Clasa de artă populară
Are o tradiţie mai veche, începută şi continuată de doamne aplecate asupra cusutului şi ţesutului, aşa cum a fost, spre exemplu, Elena Niţă-Ibrian. După o perioadă de aproape două decenii în care cursul a dispărut din oferta anuală a Şcolii, arta meşteşugului casnic a fost reînviată odată cu preluarea coordonării activităţii acestui curs de către inginerul textilist Mădălina Mariuţac.
Mădălina Mariuţac
Absolventă a Facultăţii de Textile Iaşi, este caracterizată de dinamism, imaginaţie, creativitate şi multă îndemânare. Interesată încă din copilărie de multe dintre aspectele artei populare, a decis să urmeze acest drum, intrând în detaliile acestei arte moştenite de la înaintaşi, aprofundând domeniul şi după absolvire. A fost, mai bine de zece ani, angajată a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, vreme în care, aşa cum singură spune, „am bătut din poartă în poartă, în căutare de artă populară, de produse veritabile, rămase moştenire de la vechile generaţii”. Pasiunea pentru arta populară a adus-o la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ. La iniţiativa ei, sala de curs a fost utilată cu un război de ţesut şi îmbogăţită cu multe obiecte de uz casnic şi decorative, toate provenind din această fascinantă lume a artei populare.
Apariţia războiului de ţesut în sala de curs a fost considerată o mică minune. Unul dintre cursanţi – un băiat! – povesteşte: „la orele de curs am învăţat cum se fac măşti populare (şi am şi făcut câteva), mărţişoare, papioane, tot felul de decoraţiuni şi felicitări, iar, de când am primit războiul şi tot ce mai trebuia la el, acesta a devenit punctul de atracţie al orelor petrecute aici”.
Crezul coordonatoarei activităţii de la cursul de artă populară este cuprins în mărturisirea Mădălinei Mariuţac: „trebuie să ne perpetuăm moştenirea! Asta le spun mereu elevilor de aici. Le povestesc cât de pricepută era femeia din trecut, cum îşi cosea singură hainele, lenjeriile de pat, feţele de masă, cum ţesea covoare, păretare, sumane şi tot ce mai trebuia într-o casă. Le spun cât era de deşteaptă ţăranca şi cum făcea ea totul în casa sa, cu un gust pentru frumos bine dezvoltat”.
Că strădaniile sale au succes, o dovedeşte reacţia unui alt elev al cursului: „aici îmi place, pentru că mă simt ca în recreaţie. Râdem, glumim, învăţăm tot felul de lucruri frumoase şi nici nu ne dăm seama când trec cele două ore”.