Ciprian VASILIU

Născut la 10 ianuarie 1978, provine dintr-o familie în care muzica a fost pe primul plan. „Am înaintea mea două generații de suflători (saxofoniști şi clarinetiști de fanfară).” Tatăl său, Jorjică Vasiliu, a fost ani de-a rândul membru de bază al orchestrei Ansamblului „Floricică de la munte”.

Având astfel de exemple în familie, a început sa studiez muzica de la vârsta de nouă ani. Deși, inițial voia să urmeze altă carieră, păstrând muzica ca hobby, după un an de studiu la Liceul „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ (profil real, fizică-chimie), chemarea sângelui îşi spune cuvântul şi se transferă, din clasa a X-a, la Liceul de Artă „Victor Brauner”, pe care-l abolvă cu brio. Apoi, urmează cursurile Facultăţii de muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, promoţia anului 2002, instituţie de învăţământ muzical superior în care se desăvârşeşte ca instrumentist, pe lângă clarinet şi saxofon, stăpânind şi tehnica pianistică.

Palmaresul său cuprinde Premiul special al juriului pentru tehnică şi sunet în interpretare la Festivalul naţional „Maria Tănase” (Craiova, 2007), Premiul I la Festivalul „Din bătrâni, din oameni buni” (Iaşi), Premiul II la Festivalul de interpretare de la Focşani.

Talentul său muzical este recunoscut de reputatul regizor de teatru Mihai Măniuţiu, cel care îl cooptează pe Ciprian Vasiliu în echipa spectacolului „Nopţile călugăriţei portugheze” (concepţie artistică a Ancăi Măniuţiu, după un text de secol XVII, „Scrisorile Marianei Alcoforado”). În această producţie, marca Teatrul Tineretului, Ciprian Vasiliu, alături de profesorii Liceului de Artă „Victor Brauner”, Dan Costea şi Ştefan Pojoga, a asigurat partea muzicală a unei reprezentaţii teatrale care a fost răsplătită cu premii la manifestări de gen din ţară şi străinătate.

Între 2002 şi 2004, este membru al Orchestrei de cameră din Bari (Italia).

Vreme de trei ani (decembrie 2013 – finalul anului 2016) a fost dirijorul orchestrei Ansamblului „Floricică de la munte”, asigurând conducerea muzicală, timp de trei ediţii, a Festivalului concurs de muzică populară pentru copii şi tineri „Florile Ceahlăului”.

În afară vieţii profesionale, este pasionat de istorie și de adevărul dincolo de datele seci scrise în cărți.