VASILE CIOCÂRLAN

S-a născut la sat, având astfel contact permanent cu tradiţia strămoşească, cu obiceiurile practicate încă din vechime de poporul român. L-a fascinate în mod deosebit lumea măştilor populare. De aici, se pare, a plecat idea sa de a crea, de a inventa. Nu doar măşti, ci poveşti. Despre unul, despre altul, despre oricine. “Nu cred că e nimeni dintre români care să nu cunoască pe vreunul care are mereu gura deschisă sau pe altul care are urechile mari”. Tot aşa, cu o ironie subtilă şi, în acelaşi timp, cu un simţ critic exigent, meşterul evidenţiază cu măiestrie trăsături de caracter, tipologii de oameni şi răutăţi ale vremurilor.

Fire inventivă, Vasile Ciocârlan foloseşte o multitudine de material pentru a da formă şi imagine creaţiilor sale: pielea şi blana de animale, ţesături de pânză sau postav gros, lemn cioplit sau coajă de copac, sfoară groasă colorată, pene de păsări, câlţi de cânepă, păr de cal sau de porc, carton colorat, mărgele, nasturi, bucăţi de sticlă, boabe de fasole, coarne de animal sau oglinzi şi multe altele de acest fel.

Dar Vasile Ciocârlan nu confecţionează doar măşti populare. Talentul şi creativitatea sa îl ajută să aducă în faţa publicului, la diferitele festivaluri sau târguri populare, cămăşi, iţari, brâie, opinci

De câţiva ani, meşterul Vasile Ciocârlan împarte din taina meşteşugului său şi unui grup de copii dornici de a pătrunde tainele creaţiei populare, răspunzând astfel propunerii de colaborare lansată de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Şi-a creat, alături de soţia sa, Elena Ciocârlan, care îi este alături şi în această frumoasă muncă, un atelier-expoziţie în propria gospodărie, atelier care, periodic, este transformat în spaţiu de curs.