Pictură

CLASA DE PICTURĂ

Desprinsă, în actuala structură a Şcolii Populare de Artă din Piatra-Neamţ, din vechea clasă destinată artelor plastice, clasa de pictură are o tradiţie de peste patru decenii. Cu profesionişti ai penelului la catedră sau prin preajmă (a se citi la coordonare), precum criticul de artă Valentin Ciucă (fost director al Şcolii la mijlocul anilor 70 ai veacului trecut), Gheorghe Diaconu (alias Pif sau GDia), Mircea Ciacâru, Arpad Columban, Doina Daşchievici, Medeea Ruczuli sau, în contemporaneitate, Arcadie Răileanu, acest curs a modelat abilităţile creative a generaţii succesive de copii, adolescenţi, tineri sau maturi.

Activitatea – atât practică, cât şi teoretică – se adresează, după cum se observă, unei diversităţi de cursanţi dacă privim din punct de vedere al vârstei, dar şi categoriilor sociale diferite. În sala de curs, de lunea şi până duminica, vin atât preşcolari, şcolari sau elevi, dar şi salariaţi ori pensionari, care vor să-şi cultive şi / sau dezvolte una dintre pasiunile vieţii lor, pictura. S-au înscris, de-a lungul timpului, muncitori, profesori, ingineri, economişti ş.a.m.d.

Activitatea curentă a clasei de pictură este coordonată de pictorul Radu Macavei.

RADU CRISTIAN MACAVEI

Radu Cristian Macavei

 A absolvit în 1989 Facultatea de Artă a Universităţii „George Enescu” din Iaşi, Secţia Pictură. În anii studenţii l-a avut ca maestru pe reputatul pictor şi pedagog Dan Hatmanu.

A expus în ţară (Piatra-Neamţ, Botoşani, Galaţi, Iaşi) şi în străinătate (Belgia şi oraşele greceşti Salonic, Patras ori Atena) atât în colaborare cu alţi colegi de breaslă, cât şi în expoziţii personale.

În 1998 a fost distins cu Diploma de excelenţă la “Toamna veneţiană” (Venezia) şi cu Premiul al II-lea anul următor, la “Masks in Venice” în acelaşi oraş italian.

Despre personalitatea artistică a lui Radu Cristian Macavei, criticul de artă Valentin Ciucă a afirmat: “un temperament frenetic şi o gesticulaţie abundentă asigură lucrărilor sale trasee mereu imprevizibile, spontane şi eclatante dependente doar de starea bună sau rea din momentul creaţiei. Traseele tuşelor grafice dominate de o fantezie debordantă, se ordonează totuşi în jurul unui semn prestabilit uneori sau aleatoriu. Impresia de compoziţie barocă, împinsă până la limita hazardului, asigură desenului voluptăţi demne  de un temperament solar şi inventiv. Trebuie subliniat apetitul său creativ, Radu Macavei fiind permanent în dispoziţie de lucru. Cromatica este vie,uneori solară până la incandescenţă, dar şi, alteori, glacială şi eterică.”

VERNISAJ ON-LINE AL CLASEI DE PICTURĂ ȘI GRAFICĂ COORDONATĂ DE PROF. RADU MACAVEI

Clasa de pictură a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț se adaptează noilor condiții sociale și invită publicul iubitor de frumos, pe platforma facebook.com/culturaneamt, la vernisarea primei sale expoziții on-line. Discipolii profesorului Radu Macavei, artist plastic cunoscut în țară și peste hotare, au pictat în atmosfera propriilor locuințe. Pe simezele virtuale expun săptămâna aceasta cele mai recente creații Gina Țicală, Emilia Rizescu, Adina Condurat, Maria Hârjabă, Lăcrămioara Nechita, Viorel Ilițoi, Dumitru Voicu, Doina Prisacaru, Laura Oprea, Oana Ilaș, Georgeta Popovici, Amina Mardari.
În albumul curent puteți descoperi douăzeci și trei de lucrări, urmând ca joia viitoare pe simezele virtuale de pe această platformă să apară noi creații ale altor cursanți.

 

PARTICIPARE LA CONCURSUL NAŢIONAL DE ARTĂ PLASTICĂ DE LA SIBIU

 
Ioana Smaranda Bulaga şi Octavian Matei sunt cursanţii clasei de pictură, coordonată de Radu Macavei, care vor participa, între 23 noiembrie – 11 decembrie, la ediţia a VI-a a Concursului naţional de artă plastică de la Sibiu, competiţie organizată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”.
Ioana, care anul acesta a obţinut Menţiune la Concursul naţional de artă plastică „Ion Irimescu” de la Suceava, are pregătite două lucrări, cele intitulate „Mister” şi „Vis”.
La rândul său, Octavian urmăreşte obținerea unui premiu la secţiunea grafică prin „Calea” sau „Biserică de lemn”.
Ambilor reprezentanţi ai Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ le urăm SUCCES!

 

VERNISAJ LA ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ

Cursanții claselor de pictură și grafică din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț pregătesc vernisajul expoziției finalului de an școlar. Pe simezele Galeriei ERA, de la Hotel Central Plaza, se vor găsi cele mai noi compoziții ale pictorilor amatori îndrumați de artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu.
Evenimentul va avea loc vineri, 28 iunie 2019, la ora 15:00.
Accesul publicului este liber, expoziția putând fi vizitată timp de două săptămâni.

VERNISAJ ŞI PREMIERE A CELOR MAI MERITUOŞI CURSANŢI DE LA CLASELE DE PICTURĂ ŞI GRAFICĂ

 

Cursanții claselor de pictură și grafică din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț anunţă vernisajul expoziției finalului de an școlar. Pe simezele Galeriei „ERA”, de la Hotel „Central Plaza”, se vor găsi cele mai noi compoziții ale pictorilor amatori îndrumați de artiștii plastici Radu Macavei și Cristian Bistriceanu.

În cadrul vernisajului va avea loc şi un moment festiv, de premiere a cursanţilor care în ultimul an şcolar au avut rezultate deosebite la concursurile naţionale: Georgeta POPOVICI (pictură – Premiul I la Concursul naţional „Nicolae Mantu”de la Galaţi), Costin CORFU (grafică Premiul I la Concursul naţional de arte plastice „Nicolae Milord” de la Piatra-Neamţ), Lăcrămioara NECHITA (pictură – Premiul II la Concursul naţional de arte plastice „Nicolae Milord” de la Piatra-Neamţ şi Premiul II la Concursul naţional de arte plastice „Vespasian Lungu” de la Brăila), Octavian MATEI (grafică – Premiul II la Concursul naţional de la Baia Mare şi Menţiune la Concursul regional de artă plastic „Hans Hermann” de la Sibiu), Smaranda BULAGA (grafică – Premiul III la Concursul naţional „Nicolae Mantu” de la Galaţi şi Premiul Special la Concursul naţional de arte plastice „Vespasian Lungu” de la Brăilă), Oksana MOKSHYNA (pictură, Menţiune la Concursul naţional de pictură şi grafică „Ion Irimescu” de la Suceava).

Coordonatorul cursului de pictură, artistul plastic Radu Macavei, declară: “chiar dacă arta nu se poate evalua din premii, pot să spun că sunt mândru de performanța cursanților noștri, din timpul anului acesta școlar, mai ales că cele șapte premii și două mențiuni au fost obținute la concursuri naționale de foarte înalt nivel artistic.”

Întreg evenimentul va avea loc vineri, 28 iunie 2019, la ora 15:00.

Accesul publicului este liber, expoziția putând fi vizitată timp de două săptămâni.