ASTĂZI ÎI SPUNEM „LA MULŢI ANI!” PICTORULUI DUMITRU BEZEM

Persoanlitate marcantă a actualei vieţi artistice a urbei, Mitică Bezem, aşa cum îl ştiu mulţi dintre noi, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Deja, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, a fost montată pe simeze cea mai recent expoziție personal semnată Dumitru Bezem, care poate fi vizitată până pe data de 30 octombrie.

Despre Maestru, criticul Lucian Strochi se exprima mai demult: „Dumitru Bezem este un generos, un maestru al culorii şi mai puţin al compoziţiei. Lucru normal, pentru că pictorul nu este interesat de stratul filosofic sau simbolic al subiectului pictural, ci de complexul de senzaţii (evident sinestezice!) pe care culoarea le poate trezi în sufletul privitorului.

Dumitru Bezem reabilitează banalul, cenuşiul, derizoriul. Asemenea lui Eminescu, el se bucură de voluptatea aparentei «sărăcii», pe care o va înnobila prin irizaţii subtile. Dacă la Eminescu cariul cântă în grindă, la Dumitru Bezem griul cântă cu rezonanţe de roşu permanent.

Spiritul său e bântuit de stihii celeste şi atunci, pentru o clipă, echilibrul tabloului se sparge, totul devine primejdios, ca într-o cascadă sau tornadă. Culori tari, violente sparg suprafaţa calmă a tabloului, îl sfâşie cu un cuţit de lumină. Peste câteva clipe se declanşează liniştea după furtună: sufletul se poate retrage spre sine, spre un nou echilibru.”

Dumitru Bezem s-a născut în ziua de 23 octombrie 1947, la Tarcău, Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi (1972), datorită bogatei şi apreciatei activităţi creatoare, devine Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

A participat permanent la expoziţiile judeţene, de grup şi personale, organizate de Filiala Neamţ a U.A.P.

 A expus la Strasbourg (1992), Martel – Ungaria (1996). A participat la expoziţii din Japonia, Germania, Italia, S.U.A., Canada, Spania.

 Este recunoscut prin cicluri „Porţi”, „Arlechini”, „Schituri”, „Cascade”.

 În 1998, participă, în cadrul expoziţiei  „Comori spirituale din Neamţ” (peisaje mănăstireşti), la Epenay – Champagne (Franţa), unde au şi fosat selectate câteva lucrări pentru Expoziţia „Focus Europe”.

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, şi www.lucianstrochi.ro

Acest articol a fost postat in Noutati.