ASTĂZI ÎI SPUNEM „LA MULŢI ANI!” POETULUI NICOLAE SAVA

Unul dintre sărbătoriţii zilei de 23 octombrie este poetul şi jurnalistul Nicolae Sava. Şi cum am l-am putea sărbători mai frumos pe un poet decât citindu-i opera. Astfel că, din raftul cu cărţi al bibliotecii, am extras volumul de versuri „Privighetoarea arsă”, editat în anul 2014 la editura ieşeană „Tipo Moldova”.

Despre autorul acestei cărţi, scriitorul şi profesorul Mircea A. Diaconu spunea: „pe Nicolae Sava îl auzi rar citindu-şi poemele, vorbind despre poezia sa ori facându-şi, din umbră, oricât de mascat, reclamă. Şi când îşi citeşte poemele în public, se simte cumva stânjenit şi parcă vinovat. Publică, de altfel, atât de puţin încât prezenţa sa e mai degrabă o amintire.

La drept vorbind, cunosc puţini poeţi care, ca el, să se fi pus atât de devotat în slujba poeziei, căreia nu-i cere nimic în schimb. Nici glorie, nici confort social, nimic altceva. Departe de capcanele vinovate ale narcisismului, de exhibarea de sine, de acea neîncredere care generează stridenţe, Nicolae Sava slujeşte poezia – şi frumuseţea – cu ardoarea cu care îşi mortifică fiinţa concretă. Cu cât fiinţa-i concretă se retrage mai mult în ea însăşi cu atât poezia i se încarcă de forţă, de o tensiune în care simţi radicalitatea şi imperativul unei etici. Dinspre fiinţă spre poezie lunecă o austeritate care înseamnă adevăr, forţă, credinţă. Nu mă-ndoiesc că, asemenea unui interbelic, el ar putea să spună că, la noi, trăiesc prea mulţi poeţi şi prea puţini grădinari.”

***

Nicolae Sava s-a născut în ziua de 23 octombrie 1950, la Vânători-Neamţ. După absolvirea liceului în Târgu-Neamţ, a lucrat în diverse meserii, până în februarie 1990, când începe să lucreze ca redactor, la Ziarul „Ceahlăul” din Piatra-Neamţ, unde publică ştiri, note, tablete, semnale editoriale, recenzii, cronici literare şi interviuri, mai ales din viaţa culturală..

A debutat cu versuri, în Revista „Tomis” (1969). Anii ’80 ai secolului XX sunt anii de consacrare definitivă a scriitorului. Cartea de poeme „Fericit precum mirele” a fost primită favorabil de critica literară. Alte volume: „Despre prietenie”; „Privighetoarea arsă”; „Viaţă publică”; „Proză, domnilor, proză”; „Insolenţa nopţilor “.

Acest articol a fost postat in Noutati.