Clasa de canto-muzică uşoară, între tradiţie şi contemporaneitate

De mai bine de patruzeci de ani la Şcoala Populară de Artă funcţionează şi o clasă destinată celor pasionaţi de muzica uşoară. Iniţial, disciplina Muzică era studiată doar în cadrul cursurilor de canto. De la această catedră au predat profesori precum Ionel Apetrei şi Vasile Vasile. Mai apoi, odată cu apariţia claselor de instrumente, teorie şi solfegii, cursul de muzică a primit o şi mai mare personalitate, astfel apărând clasa de canto. Magistre, ani la rând, au fost Smaranda Ciuhandru şi Nela Frîncu, printre elevii ajunşi pe scenele muzicale ale ţării şi ale lumii numărându-se, printre mulţi, mulţi alţii, interpreţii Angela Ciochină şi Mihai Trăistariu.    

Odată cu trecerea în noul mileniu, cursul de canto capătă triplă specializare – cantoclasic-religios, canto muzică uşoară şi canto muzică populară.

Clasa de muzică uşoară a dus mai departe tradiţia calităţii moştenită din trecut, cadre didactice precum Maria Ţifrea, Roxana Apreutesei sau Paula Nicorescu-Ghivirigă făcându-şi pe deplin datoria profesională. 

***

În prezent, clasa de canto-muzică uşoară este coordonată de Paula Nicorescu -Ghivirigă.

Aceasta a absolvit Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava, secţia Canto clasic şi apoi Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, sectia Canto clasic, cu master în Stilistica interpretativ- instrumentală şi vocală la  Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

 În cariera didactică a debutat, ca profesor de Muzică Uşoaară Vocal-Instrumentală la Palatul Copiilor din Piatra Neamt, acolo unde a predat timp de doi ani.

  „Cânt de când mă ştiu. Talentul muzical l-am moştenit de la tatăl meu, care este preot.  Am început să cânt în biserică, apoi, începând din clasa a VIII-a, părinţii au hotărâtă să mă trimită la Liceul de Artă din Suceava.  În clasa, a IX-a am participat la emisiunea-concurs „Ploaia de Stele” şi am ajuns până în semifinală.  Au urmat “Pop Stars”, “Megastar 1” şi “Megastar 3”, (unde m-am oprit tot în faza semifinală), “Vocea Romaniei” (2011) şi “X Factor Romania” (2017).”

Paula Nicorescu-Ghivirigă a colaborat cu Casa de discuri “Rotton” şi cu diferite trupe, printre ele aflându-se şi formaţia “Bere Gratis”. În 2010 şi-a creat propria formaţie, „Paola Band”. În prezent, ea este solista îndrăgitei formaţii „Los Anonimos”.

Din vara acestui an (2017) activează ca profesor de canto la Şcoala populară de Arte Piatra-Neamţ, compartiment din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, coordonând activitatea clasei de muzică uşoară.

“Lucrez cu mare plăcere cu elevi cu vârste cuprinse între şase şi optsprezece ani. Sunt nişte copii minunaţi, a căror voie bună şi elan mă molipsesc la fiecare oră de curs. Îi iubesc enorm de mult. Unii dintre ei au reuşit deja să aduca în palmaresul Centrului un trofeu, şase locuri I şi trei locuri III, de la începutul acestui an şcolar şi până acum”, este mărturisirea sinceră a celei care se ocupă de cele tinere voci ale muzicii uşoare nemţene.