CONCURSUL NAŢIONAL DE ARTE PLASTICE „NICOLAE MILORD”, EDIŢIA A VII-A

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, prin Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, organizează, între 27 martie și 14 aprilie 2023, cea de a șaptea ediţie a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”,

Scopurile proiectului cultural educativ demarat în 2017 sunt acelea de promovare şi afirmare a creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, prin omagierea operei şi personalităţii artistice a acestuia.

Concursul se desfășoară pe două secţiuni – pictură şi grafică – lucrările urmând a fi expediate de competitor până cel mai târziu la data de 24 martie 2023.

Festivitatea de premiere va avea loc odată cu vernisarea expoziţiei rezultată în urma concursului, pe 4 aprilie 2023, la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț.

Informaţii suplimentare se pot obţine consultând Regulamentul concursului, care poate fi găsit pe pagina web www.culturaneamt.ro sau pe paginile de Facebook ale Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ și Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamț.

Reamintim laureaţii precedentelor șase ediţii: Sara VOAIDEŞ (Şcoala Populară de Artă Târgu Mureş) – 2017, Dănuţ ACONSTANTINESEI (Şcoala de Arte Botoşani) – 2018, Robert VOITCHEVICI (Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava) – 2019, Marilena POPA (Școala de Arte și Meserii „Ilie Micu”, Sibiu) – 2020, Maria ANDRONOIU (Școala de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” Brăila) – 2021, Maricel BLAGA (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați) – 2022.

NICOLAE MILORD

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici ai judeţului Neamţ a fost Nicolae Milord. A făcut parte, alături de C. D. Stahi, Aurel Băeşu, Iulia Hălăucescu şi Petru Petrescu, din pleiada marilor pictori nemţeni care au imortalizat urbea pietreană şi împrejurimile şi au adus faimă ţinutului.

Despre Nicolae Milord, Valentin Ciucă se exprimă astfel: Personaj pitoresc şi discret, Nicolae Milord, amintea concitadinilor, prin vestimentaţie şi comportament, de perioada interbelică. Era amabil şi capricios, elegant cu măsură, purta permament la gât o lavalieră asortată costumului, mereu acelaşi. Îl enerva la culme apariţia unor noi generaţii de artişti pregătiţi pe sponci de profesori modeşti. Instrucţia sa artistică, riguroasă şi marcată de autoritatea unor mari pictori, l-a stimulat adesea, dar l-a şi timorat uneori. Ambiţia de a-şi depăşi maeştrii ieşeni a rămas doar o iluzie, chiar dacă pictura sa a onorat statutul profesionist al unui pictor aplicat, capabil să sugereze prin artă sentimentele cele mai alese. A pictat peisaje, îndeosebi din spaţiul citadin nemţean şi a ieşit uneori la lucru în plein air. Elabora atent, analiza efectele de lumină, măsura continuu ca un geometru şi stabilea proporţiile adecvate. Cel mai mult a lucrat cu cuţitul de paletă şi, de aceea, impresia de forţă şi tensiune a imaginii este irepresibilă. Florile anotimpurilor  şi-au găsit în pictor un admirator tandru şi generos. Nu a distrus corola de lumini a lumii, ci a identificat-o în universul  culorilor sale, în armoniile personale în care credea. Nu cultiva prieteniile artistice făţarnice şi s-a mulţumit doar cu statutul de Don Quijote de Piatra-Neamţ, admirat de unii, ignorat de alţii.

Nicolae Milord s-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra-Neamţ, loc în care şaptezeci şi nouă de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Şi-a început educaţia pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareş”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu.

Anului debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală” la Piatra-Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980. Trecând prin perioade tulburi, războiul al doilea mondial şi întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activităţii sale artistice, numai de expuneri în ţară, Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie.

În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „a XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei”.

Timp de cincisprezece ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra-Neamţ.

Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare.

A trecut Marele Prag în ziua de 10 mai 1988, la Piatra-NEamţ, fiind înhumat la cimitrul local „Eternitatea”.