DESCHIDEREA STAGIUNII ARTISTICE 2023-2024: „MUSICAL PAINTINGS. INTERLUDES OF ARTISTIC FREEDOM” CU PIANISTA GRACE JEE EUN OH ȘI INVITAȚII SĂI

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, invită melomanii nemțeni la recitalul de pian susținut de Grace Jee Eun Oh (Norvegia/Coreea de Sud) și invitații săi.

Sub generosul auspiciu „Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom”, evenimentul va deschide Stagiunea artistică 2023-2024, organizată în parteneriat de cele două instituții, și va prilejui un spectacol de muzică și culoare în care vor fi protagoniști, alături de pianista Grace Jee Eun Oh, alți doi muzicieni – pianistul Dragoș Cantea(Norvegia/Coreea de Sud) și violonistul Bogdan Onofrei (România).

În cadrul acestui spectacol, sonoritățile muzicale se vor împleti armonios cu arta plastică, pictorii Radu Cristian Macavei și Cristian Bistriceanu, membri ai U. A. P., având o substanțială contribuție la crearea unei seri artistice de înaltă ținută.

Evenimentul va avea loc joi, 5 octombrie, de la ora 19:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț. Intrarea se face pe baza invitației emisă de.Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Relații la secretariatul instituției, strada Ștefan cel Mare nr. 3A, Piatra-Neamț, sau la telefon 0233/214026.

Recitalul de pian și vioară, care alătură și artă vizuală, este parte dintr-o rezidență artistică a pianistei GraceJeeEun Oh în România, intitulată „Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom”. Aceasta prevede mai multe vizite de lucru și de cercetare cu reprezentanți din România în vederea stabilirii unor trăsături de analiză dramaturgică între muzică și arte vizuale. Rezultatul acestor cercetări este și recitalul din această seară, unul de natură interdisciplinară, în care programul este ales și în baza relației bilaterale dintre România și Norvegia.

Vom descoperi, într-un cadru evolutiv, opusuri definitorii din patrimoniul muzical românesc și norvegian, de la nume mari, precum Enescu sau Grieg, la noi descoperiri, precum Agathe BackerGrøndahl, GeirrTveitt sau Achim Stoia.

„Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom” se va desfășura și datorită unei initiative bilaterale finanțată prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura.Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre U.E. și Islanda, Liechtenstein șiNorvegia, ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii din România, prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

***

GRACE JEE EUN OH

GRACE JEE EUN OH

Pianista GraceJeeEun Oh, de origine sud-coreeană, și-a dezvoltat drumul muzical în Regatul Unit, mai întâi ca parte a Școlii Catedralei Wells, apoi a trecut la studiile de licență la Academia Regală de Muzică din Londra, finalizându-și Diploma de Master la „GuildhallSchool of Music and Drama”. Din 2018, locuiește în Scandinavia, după ce și-a șlefuit perfecționat studiile la prestigioasa Academie Norvegiană de Muzică din Oslo, cu HåvardGimse și MariannaShirinyan.

GraceJeeEun Oh este beneficiară a unor burse semnificative, precum Mary Barnes și Leverhulme Trust din 2015 și a fost invitată să susțină recitaluri în locații prestigioase precum St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Center în Londra, și în festivaluri precum Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival, Oslo Kammermusikkfestivalen. În această perioadă, Grace este implicată activ într-o cercetare artistică solo intitulată BorderlessEnds of theEastandthe West.

BOGDAN ONOFREI

BOGDAN ONOFREI

Este în prezent profesor de vioară la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași și asistent în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A studiat de-a lungul anilor cu prof. Cătălin Șobachi la Botoșani, iar apoi în perioada universitară și-a definitivat studiile la clasa prof. univ. dr. Elena Pîrvu-Ovănescu și ulterior, la nivel doctoral, sub îndrumarea prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu, obținând titlul de doctor în muzică în 2021.

Desfășoară o bogată activitate pedagogică și concertistică, susținând și turnee alături de Orchestra de Cameră „Sonos Alumni” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași sau alături de alte ansambluri, în Italia, Franța, Spania, Elveția sau China.

DRAGOȘ ANDREI CANTEA

DRAGOȘ ANDREI CANTEA

Pianistul Dragoș Andrei Cantea este, de asemenea, un invitat special în cadrul acestui program. El este un produs artistic al școlii ieșene de muzică, fiind timp de 18 ani sub îndrumarea Ioanei Stănescu, absolvind și studiile doctorale la Universitatea Națională de Muzică „George Enescu” din Iași, sub conducerea maestrului VOCES, violoncelistul Dan Prelipcean.

Este alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, după ce și-a desăvârșit studiile timp de 6 ani la clasele pianiștilor HåvardGimse și KathrynStott. Este manager al DAC Music Performance din 2017, co-fondator și director artistic al Classix Festival din 2020 și susține o impresionantă activitate concertistică în Scandinavia, S.U.A., Canada, Regatul Unit și România, fiind invitat al principalelor orchestre simfonice din țară.

CRISTIAN BISTRICEANU

CRISTIAN BISTRICEANU

Spirit liber și visător, Cristian Bistriceanu este absolvent al Universității „Al. I. Cuza“ din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie“, Secția pictură religioasă și restaurare. Din 2013 este membru al U.N.A.P.R, filiala Neamț.

În perioada 2006-2008 a fost profesor suplinitor la catedra de artă plastică, în cadrul Seminarului Teologic ,,Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, iar din 2016 coordonează clasa de pictură și artă decorativă, în calitate de profesor colaborator, la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură.

Deși specializarea lui este restaurarea și a pictat mii de icoane, inclusiv în biserici, ca artist, Cristian Bistriceanu a fost mereu într-o căutare interioară permanentă. A căutat să se autodepășească și s-a orientat cu succes și spre portrete în manieră realistică dar și spre tehnica cuțitului. 

Cursul pe care-l predă la Școala Populară de Artă are drept scop modelarea abilităţilor artistice și creative atât pentru copii, adolescenţi, tineri, cât și pentru persoane mature. De-a lungul anilor, Cristian Bistriceanu a lucrat cu copii începând cu vârsta de 7 ani, până la adulți de peste 70 de ani. Pe toți i-a îndrumat cu pasiune în primii pași pe tărâmul picturii și ai artei decorative, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

RADU CRISTIAN MACAVEI

RADU CRISTIAN MACAVEI

S-a născut în anul 1965, la Iaşi. A început studiul artelor frumoase la vârsta de zece ani, la Liceul de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, continuând apoi la Academia de Arte  „George Enescu” din Iaşi, pe care a absolvit-o în anul 1989, la clasa maestrului Dan Hatmanu.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România, având numeroase participări la expoziţiişi tabere de creaţie din ţarăşi din străinătate.  Lucrările sale se află în colecţii publice şi particulare în România, Grecia, Cipru, Franţa, Italia, S.U.A., Belgia şi Marea Britanie.

Din anul 2011, s-a alăturat echipei Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, a cărei activitate o coordonează în prezent, în cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Pe parcursul acestei perioade, cursanţii pe care îi îndrumă în cadrul cursurilor de pictură şi grafică, au obţinut importante premii la concursurile naţionale de arte plastice.