DIN VIAŢA ROMÂNILOR DE ALTĂDATĂ – MOARA CU CIUTURĂ, GENIU AL TEHNICII ŢĂRĂNEŞTI

Forţa apei captată de instalaţiile ţărăneşti a fost, până la folosirea energiei aburului şi a motoarelor cu combustie internă, principala sursă de energie pentru prelucrarea materiilor prime textile (pivele, dârstele, vâltorile), alimentare (morile) şi forestiere (ferăstraele).

După sistemul de captare a energiei hidraulice, instalaţiile ţărăneşti sunt grupate de etnografi în două tipuri: cu roată orizontală, numite de români mori cu ciutură, şi cu roată verticală.

Specialiştii care au participat în perioada construirii sistemului hidroenergetic şi de navigaţie de pe Dunăre la proiectul de salvare a patrimoniului cultural inundat de lacul de acumulare al hidrocentralei, aveau să constate că modernele centrale hidroelectrice de tip fluvial de la „Porţile de Fier”, echipate cu turbine de tip Kaplan, funcţionau pe principiul morilor ţărăneşti cu roată orizontală. Acest sistem simplu şi ingenios de captare a energiei hidraulice avea mare răspândire în Oltenia, Banat şi în celelalte provincii româneşti.

Sursa imaginii: http://monumente-etnografice.cimec.ro