LA MULȚI ANI, LILIANA MATASĂ!

Liliana Matasă

Născută în ziua de 15 noiembrie 1957, la Piatra-Neamț, artistul plastic Liliana Matasă este un adevărat ambasador al culturii nemțene. Absolventă a Liceului „Petru Rareș” din localitatea natală, viitoarea artistă a urmat cursurile de artă plastică ale Școlii Populare Piatra-Neamț. În 1980, absolvă Facultatea de Arte Vizuale „Rafael Monosterias” din Maracay, capitala statului Aragua, Venezuela.

Țara sud-americană i-a devenit, începând cu anii ’70, a doua sa casă, loc în care va avea primele expoziții personale în 1985 și 1987.

Ulterior, numele său avea sămai apară pe afișele evenimentelor artei plastice internaționale: expoziție colectivă de ceramică, în Spania (1988); de grafică, în Columbia (1988) și Japonia (1996); expoziții itinerante, în Australia (1994) și la Piatra-Neamț, în două rânduri – 1984 și 1996 – ocazii potrivite pentru a face donații Muzeului de Artă.

Artiștii plastici Constantin Filimon, Liliana Matasă și DAn Cepoi, în anii ’90.

Despre ultimul eveniment pomenit, criticul de artă Lucian Strochi își amintește: „O întreagă expoziție de grafică de la Casa Prieteniei Neamț-Chamagne-Ardenne (Casa Franței) s-a vândut cu succes, iar fondurile rezultate din aceste vânzări au fost donate integral de artistă unor elevi merituoși, olimpici la limba română, matematici și  arte plastică.”

A publicat articole de specialitate în revista „PrintMaking Today”, Londra (Anglia) și cartea „Vientos de Libertad, Caracas, Venezuela.

În urma amplei sale activități creatoare, a primit Premiul „Bernardo Rubinstein” de Artă Grafică, în1991, la Salonul Naţional de Artă „Arturo Michelena”, Valencia (Venezuela).

Surse de documentare: Constantin Tomșa – „Personalități ale culturii din județul Neamț”; „Dor de Neamț”.