LA MULŢI ANI, SABIN PĂUTZA! PORTRETUL UNUI NONCONFORMIST AL MUZICII UNIVERSALE

Corala Animosi şi dirijorul ei, Sabin Păutza, în concert la Mănăstirea Neamţ (1972)

Cel care declara că „cea mai mare satisfacţie a mea e să compun muzică” s-a născut în anul 1943 la Câlnic – Reşiţa (Caraş-Severin). Deşi este îndrumat spre studiul ştiinţelor pozitive (a urmat cursurile Liceului de Matematică din Reşiţa), devine, în 1965, absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Acolo i-a avut ca dascăli pe Ion Dumitrescu (armonie), Tudor Ciortea (forme şi analize muzicale), Nicolae Buicliu (contrapunct), Marţian Negrea (compoziţie) şi D. D. Botez (dirijat). La ultima disciplină a beneficiat şi de îndrumarea dirijorului formaţiei „Madrigal”, maestrul Marin Constantin.

După absolvire, îşi desfăşoară activitatea pedagogică la Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la Catedra de armonie şi contrapunct. În paralel cu cariera didactică şi cu cea de dirijor al formaţiei „Animosi”, el s-a afirmat şi printr-o fructuoasă activitate de compozitor.

Între timp, se specializează în arta compoziţiei şi a dirijatului în Italia, la Academia Chiggiana din Siena, cu profesorii Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna.

Sabin Păutza şi studenţii săi (1978)

În 1967 are iniţiativa de a înfiinţa un grup coral, Corala „Animosi”, formaţie care avea să devină una reprezentativă pentru Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi. Ansamblul coral era constituit în exclusivitate din studenţi ai Facultăţii de Pedagogie. Corul desfăşoară, de la data înfiinţării lui, o bogată activitate concertistică sub conducerea tânărului dirijor Sabin Păutza, atât la Iaşi, cât şi în alte centre muzicale din ţară (Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara), la Radio şi Televiziune. Repertoriul grupului abordează cu precădere lucrări mai puţin cunoscute din muzica veche românească şi universală, în special din muzica Renaşterii.

Printre aprecierile de care s-au bucurat membrii Coralei Animosi, demne de amintit sunt premiile obţinute la Festivalul de Muzică Veche de la Bydgoszcz (Polonia, 1972), ori la Festivalul Muzical al Tineretului de la Bayreuth din Germania.

Pentru melomanii din Piatra-Neamţ şi din împrejurimi, sunt încă vii în memoria afectivă concertele inimoşilor studenţi de la „Animosi”. Căci, ani de-a rândul, tinerii artişti, în frunte cu dirijorul şi profesorul lor, Sabin Păutza, au fost oaspeţi de seamă ai Vacanţelor Muzicale.

Din 1984, Sabin Păutza se stabileşte la Playnfield, New Jersey (Statele Unite). Devenit, prin concurs, dirijor al celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey, Playnfield Simfony Orchestra, românul ajunge să-i cucerească pe americani până întracolo încât, primăria locală îi conferă titlul de Cetăţean de Onoare, iar ziua de 7 mai 2007 a fost decretată drept Ziua Sabin Păutza în Playnfield!

Aflat departe de ţară, dirijează frecvent în Statele Unite, Europa şi Australia. Este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie pe la diferite universităţi americane şi europene.

După 2010, revine în România, devenind profesor universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, la Catedra de compoziţie, loc în care a reuşit să uimească, să încânte şi să şi-i apropie înspre muzică pe tinerii studenţi.

Aspect din cadrul vernisajului studenţilor ieşeni de la Arte Plastice. Sabin Păuzta, primul din dreapta.

Cei care ies de la cursurile maestrului extaziaţi. Ovidiu Pop, unul dintre foştii studenţi, mărturiseşte: „sunt mândru că mi-a fost profesor şi un bun prieten! Cu cât stai mai mult de vorbă cu el, îţi dai seama de căldura din inima lui, cu care oferă atâtea lucruri preţioase. Pe lângă faptul că e un compozitor, orchestrator, dirijor extraordinar, e şi un nemaipomenit Pedagog!”

Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor, i-a adus titlul onorific de Doctor în Muzică, decernat de London Institute for Applied Research şi titlul de Doctor în compoziţie al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Sabin Păutza a evoluat ca dirijor în cele mai renumite săli de concerte din întreaga lume – Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Frédéric Chopin din Varşovia ori Philharmonic Hall din Sydney fiind o parte dintre exemple. F

iresc, Sabin Păutza de-a lungul strălucitei sale cariere a cucerit numeroase premii şi distincţii: Premiul “George Enescu” al Academiei Române, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Marele Premiu al Televiziunii Române, Premiul “Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani, Premiul de Compoziţie la Concursul International din Salt Lake City, Utah (Statele Unite), Marele Premiu „Dr. Martin Luther King, Jr.”.

Sursă de documentare: Valentin Andrei, „Patruzeci de ani de Vacanţe Muzicale a Piatra-Neamţ”, Editura Capriccio, Piatra-Neamţ, 2011

Acest articol a fost postat in Noutati.