MEMORIA LOCULUI – STATUIA LUI ŞTEFAN CEL MARE

Urmând îndemnul venerabilului Profesor Traian Cicoare („încurajat de eficienţa sărbătoririi unor mari personalităţi culturale în satele lor de baştină (…), adresez un apel de sufet oamenilor locului să exploreze zăcămintele spirituale, să scoată la iveală tezaurele intelectuale şi morale nepieritoare pornite de acolo. Cinstirea strămoşilor şi a valorilor care ne tutelează devenirea – uneori chiar şi fără percepţia noastră – este o datorie sacră.”), ne vom referi astăzi, când se împlinesc 47 de ani de la inaugurare, la statuia dedicată de scupltorul Oscar Han, marelui voievod Ştefan cel Mare. (47 reprezintă anii de domnie ai curajosului Domn moldovean!)

În cartea „Piatra-Neamţ, ieri”, Violeta Simina Moşu aduce în actualitate acest eveniment. „Executată din bronz, în atelierele Combinatului Fondului plastic, statuia măsoară 3,60 m. înălţime, reprezentându-1 pe Ştefan cel Mare în picioare şi ţinând un paloş în mână. Solemnitatea dezvelirii statuii de bronz a lui Ştefan cel Mare a avut loc sâmbătă, 26 ianuarie 1974, de ziua lui Nicolae Ceauşescu, «în prezenţa a mii de cetăţeni din municipiul Piatra-Neamţ, bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici. Amplasată în preajma complexului monumental ridicat în anii îndelungatei şi eroicei domnii a legendarului voievod, statuia lui Ştefan cel Mare, rod al creaţiei scu1ptorului Oscar Han, constituie o înaltă cinstire marilor noştri înaintaşi, a luptei şi jertfei poporului pentru libertate naţională şi socială. Aceasta completează în mod fericit complexul monumental existent la Piatra-Neamţ din timpul strălucitului nostru înaintaş şi reprezintă, totodată, împlinirea unui vechi deziderat al locuitorilor acestor meleaguri.”, se arăta în ziarul „Ceahlăul” apărut o zi mai târziu.

Am citat întregul pasaj din presa vremii pentru a fi cât mai aproape de „parfumul” epocii. Cu acea ocazie au avut loc şi o serie de manifestări. Spune „Ceahlăul” mai departe: „Actori ai Teatrului Tineretului, Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Moldova din Iaşi, corurile sindicatelor, tineretului si pionierilor din Piatra-Neamţ, au prezentat, ulterior, un bogat program artistic alcătuit din cele mai alese versuri si cântece închinate patriei şi partidului, trecutului glorios, reventului si viitorului plin de strălucire a României socialiste.”

Sursă foto: colecţia Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ.

Acest articol a fost postat in Noutati.