OMAGIU ADUS MEMORIEI ARTISTEI PLASTICE SIMONA CHINTILĂ VASILIU

Simona Chintilă-Vasiliu s-a născut în ziua de 15 octombrie 1928, la Piatra-Neamţ. Fiică a preotului şi profesorului de lingvistică Vasile Vasiliu şi a Lucreţiei Vasiliu-Mândrilă, absolvă in 1954 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (Bucureşti), secţia pictură monumentală, avându-i ca profesori pe pictorii Gheorghe Labin şi Ştefan Constantinescu.

Studiază în paralel muzica, literele și filozofia.

Între anii 1954-1986, este asistent şi conferenţiar universitar la catedra de Artă Monumentală – Restaurare a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.

Membru Uniunii Artiştilor Plastici din România, a participat la numeroase expoziţii anuale, bienale, municipale, republicane din ţară şi la expoziţii româneşti organizate peste hotare (1958-1997): Moscova, Atena, Sofia, Beijing, Washington şi Chicago, Milano, Praga, Koln, Mexic, Alexandria, Leipzig, Paris, Torino, Roma, Helsinki, Varşovia, Belgrad, Tokio, Lagos, Manilla, Rabat, Plovdiv, Bratislava.

A participat cu lucrări în expoziţii internaţionale (1957-1966) la Moscova, la Bienala de la Paris, la Sao Paulo, la Trienala de la Delhi.

A primit: Premiul I oferit de U. A. P. pentru artă decorativă, Premiul II la Festivalul Tineretului de la Moscova, Premiul special al Juriului la Bienala de la Sao Paulo, Premiul „Lascăr Vorel”.

 A avut lucrări de artă monumentală (mozaicuri, fresce) la Bucureşti, Constanţa, Piatra-Neamţ, Tulcea. A practicat desenul în tuş, cretă colorată, ceracolor, acuarelă, uleiul pe pânză, tempera pe lemn şi tehnici mixte.

A publicat volumul de poezii „Sora mea geamănă”, la editura „Vinea”, Bucureşti, 2005.

A trecut în eternitate în ziua de 5 mai 2009, la Bucureşti.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Explicaţie foto: Simona VASILIU CHINTILĂ – „Peisaj CUIEJDI – NEAMT” (tehnică mixtă pe carton subtire, 31 x 43 cm., ramă 49,5×62, semnat şi datat dreapta jos în 1984).

Acest articol a fost postat in Noutati.