OMAGIU ADUS MEMORIEI LUI CAROL ZANI

Carol Zani s-a născut pe 6 noiembrie 1878, la Bazzana, Italia.

Absolvent al şcolii profesionale, în tinereţe a lucrat în nordul Italiei ca muncitor apoi ca maistru zidar. Dispunea de temeinice cunoştinţe tehnice privind rezistenţa materialelor de construcţii şi tehnologia prelucrării şi folosirii acestora.

A venit în România în anul 1900, obţinând „diploma de încetăţenire”  la 1925. A fost cel mai apreciat antreprenor de construcţii din Neamţ. La Piatra-Neamţ. Antrepriza „Carol Zani” a realizat: Şcoala Primară din Tarcău; în Piatra-Neamţ: Palatul Administrativ, Gara (nouă), Biserica „Precista”, Banca Naţională, Şcoala Nr. 1 (azi, Muzeul de Artă), Poşta, Teatrul, Liceul de Fete, Şcolile Normale, Spitalul, multe case particulare (printer care şi Casa Lalu) şi bisericile din: Grinţieş, Dreptu, Hangu.În zona Bicaz realizează Palatul Regal, reşedinţa de vară a suveranilor României şi Şcoala primară din Tarcău.

După primul război mondial s-a stabilit în Piatra-Neamţ, cumpărând o casă veche de pe str. Iordan (fostă proprietate a lui Constantin Dornescu), pe care a renovat-o. După decesul primei soţii (Ana, născută Cezura), se recăsătoreşte cu Cristea Elena (1907 – 1974), profesoară.

A trecut în eternitate în ziua de 17 decenbrie 1950, la Piatra-Neamţ.

După decesul său, Antrepriza „Zani” a fost naţionalizată, fapt ce l-a determinat pe cărturarul G. T. Kirileanu să concluzioneze amar: „totul a încăput într-un camion, soţia şi fiica rămânându-i pe drumuri. Prin tot ce a făcut Zani va trăi în amintirea oamenilor”.

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”; Constantin Prangati – „Dicţionarul oamenilor de seamă din judeţul Neamţ”.

Acest articol a fost postat in Noutati.