OMAGIU ADUS MEMORIEI POLITICIANULUI LASCĂR CATARGIU ŞI MEMORIALISTULUI DIMITRIE HOGEA

LASCĂR CATARGIU

LASCĂR CATARGIU s-a născut pe 1 noiembrie 1823, la Dobreni, ţinutul Neamţ. A fost un cunoscut şi apreciat om politic, fondator şi preşedinte al Partidului Conservator până la sfârşitul vieţii. În epocă, era considerat cea mai avizată voce a conservatorismului românesc.

Primii ani de şcoală, în pensioane particulare. La începutul carierei în administraţie a fost locţiitor de ispravnic la Huşi (1843-1844) şi prefect (pârcălab) de Neamţ.

Ion Luca Caragiale îl considera „român neaoş, fără declamaţii teatrale, fără apucături zănatece, dinastic până la târâre, patriot cuminte şi dezinteresat rână la a refuza un scaun de domnie, cunoscând profund ţara şi lumea ei”.

A deţinut funcţia de Prim-ministru (patru mandate) şi ministru de Interne (cinci mandate), când s-au adoptat: Legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul Dorobanţilor), Legea pentru organizarea comunelor urbane, Legea pentru reînfiinţarea birourilor de paşapoarte (1867), Serviciul fotografic (primul serviciu de identificare şi poliţie tehnică din ţară). Tot în timpul madatelor sale a fost aprobat Regulamentul relativ la atributele comisarilor speciali de poliţie în gările Căilor Ferate, Legea poliţiei vânatului.

A fost ales în două rânduri Preşedinte al Adunării Deputaţilor (1866-1867; 1888-1889).

A trecut în eternitate în ziua de 30 martie 1899, la Bucureşti.

DIMITRIE HOGEA, cunoscutul memorialist nemţean, s-a născut pe 1 noiembrie 1860, la Piatra-Neamţ. După Şcoala Domnească, frecventată în oraşul natal, a urmat Gimnaziul Clasic. Din motive materiale, nu a urmat cursuri superioare; a susţinut examene de specializare la Facultatea de Drept din Iaşi.

A fost funcţionar la Curtea de Apel din Galaţi. Revine la Piatra-Neamţ, în 1902, ca avocat, consilier, ajutor de primar, primar (1914-1918), timp în care a fost finalizat Bulevardul „Emil Costinescu”, s-au reparat unele străzi, şi s-au construit trotuare şi uzina de apă.

A înfiinţat cantine pentru refugiaţi (1916-1918).

I-a cunoscut pe I. L. Caragiale, George Panu, V. G. Morţun, Constantin Istrati. Mihai Kogălniceanu, I. I. C. Brătianu, Alexandru Averescu, însoţindu-i pe muntele Ceahlău.

A făcut parte din redacţia Revistei „Apostolul”. A avut colaborări la „Avântul”, „Îndreptarea”, „Reformatorul”. A scris: „George Panu la Durău”; „Amintiri. Din trecutul Oraşului Piatra-Neamţ”.

A trecut în eternitate în anul 1941, la Piatra-Neamţ.

În foto: Lascăr Catargiu, respective coperta ediţie din 1936 a cărţii semnate de Dimitrie Hogea, „Amintiri. Din trecutul Oraşului Piatra-Neamţ”.