OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI CONSTANTIN TOMȘA

CONSTANTIN TOMȘA

Una dintre personalitățile marcante ale culturii nemțene din zilele noastre a fost profesorul, scriitorul, memorialistul Constantin Tomșa. Cadru didactic apreciat de colegi și de elevi (lucru, poate, cel mai important pentru un cadru didactic), promotor mereu al culturii nemțene, atât în perioada comunistă (1970-1983), dar și după Decembrie 1989, autor al multor lucrări în care pune pe prim-plan actul cultural, Constantin Tomșa și-a dăruit întreaga activitate profesională CĂRȚII. Și nu s-a oprit nici în anii de pensie. În media culturală nemțeană și națională pot fi citite în continuare texte gândite și trăite de Domnia sa.

CONSTANTIN TOMȘA s-a născut pe 3 noiembrie 1939, în satul Ghelăeşti, comuna Bălăneşti (azi, Bârgăoani), județul Neamţ, în familia lui Constantin şi a Elvirei Tomşa (n. Ciurdea). A urmat, între anii 1953 și 1956, cursurile Şcolii Medii Nr. 1 din Piatra-Neamţ (în prezent Colegiul Naţional „Petru Rareş”). A absolvit, în 1960, cursurile Institutului Pedagogic de învăţători din Iaşi şi Bârlad, iar în anul 1970, cursurile Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii „Alexandru I. Cuza” din laşi.

A desfășurat o carieră didactică de învăţător, institutor şi profesor gradul I, activând în comuna Calu-Iapa (azi Piatra Şoimului), ca profesor şi director de şcoală, (1960 – 1969), apoi la Şcoala Nr. 1 (1983 – 1990) şi la Grupul Şcolar „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamţ (1990 – 2002).

A activat și în domeniul culturii din județ, astfel: în perioada 15 septembrie 1969 – 1 iulie 1970, a fost director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamţ, iar de la 1 septembrie 1970 până la 15 noiembrie 1983, inspector la Comitetul de Cultură şi Artă al Judeţului Neamţ (Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă), funcţie în care a contribuit la iniţierea şi organizarea primelor ediţii ale unor manifestări care s-au perpetuat până astăzi în județul Neamţ: Festivalul Spectacolelor de Teatru pentru Copii şi Tineret de la Piatra- Neamţ, Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, „Şezătoare la Humuleşti”, Sărbătoarea Muntelui Ceahlău, „Sadoveniana”, Salonul de carte «Libris», precum şi la editarea revistei „Petrodava culturală”, serie nouă, număr unic, martie 1980 (împreună cu Marius Alexianu, Valentin Ciucă, Emil Nicolae şi George Podani).

A debutat publicistic (1970) în ziarul „Ceahlăul” din Piatra-Neamţ şi a colaborat la publicaţiile: „Albina”, „Contemporanul”, „Îndrumătorul cultural”.

Debut editorial (1980): monografia Petrodava 2000. Tradiţie şi continuitate (în colab. cu Gheorghe Bunghez şi Marcel Drăgotescu).

După 1989, a colaborat la ziarele „Acţiunea”, „Ceahlăul” şi „Realitatea media”, „Monitorul de Neamţ” (suplimentul literar şi artistic), revistele de cultură „Asachi”, „Antiteze”, „Apostolul”, „La Tazlău”, „Ţara Hangului”, toate din judeţul Neamţ. A fost redactor coordonator al revistelor „Anotimpuri” şi „Anuar” ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, director executiv al revistei „Apostolul”, membru în colectivele de redacţie ale revistelor „Asachi” şi „La Tazlău”.