PERSONALITATEA ZILEI – ACTORUL RADU BORUZESCU

Radu Boruzescu

Cinefilii îl cunosc datorită rolului titular din filmul „Felix şi Otilia”. Radu Boruzescu a fost considerat la începutul anilor ’70 ai veacului trecut drept un actor carismatic şi foarte talentat. Profeţia avea să fie confirmată în timp.

Născut pe 16 ianuarie 1944, la Secuieni, judeţul Neamţ, Radu Boruzescu avea să se impună şi ca scenograf (a absolvit Facultăţii de Arte Decorative şi Scenografie de la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti), cucerind premii pentru scenografia filmelor „Felix şi Otilia”, „Cu mâinile curate”, „Nuntă în cer”.

Deşi angajat al Teatrului „Lucia Sturdza-Bulandra” din Bucureşti (1970),  joacă în sala de teatru doar ocazional.

Căsătorit cu Miruna Boruzescu, şi ea scenograf şi realizator de costume, a semnat scenografia (iar soţia sa costumele) pentru spectacole de operă din: Bucureşti, Paris, Nancy, Besançon, New York, Vancouver, Cardiff, Bonn, Florenţa, Amsterdam.

Au lucrat cu Mircea Veroiu, Dan Piţa, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Petrică Ionescu.

În 1973 se stabilește în Franța, împreună cu soția, Miruna Boruzescu, după problemele cu cenzura comunistă de la spectacolul „Revizorul”, regizat de Lucian Pintilie. Spectacolul a fost interzis, la intervenţia ambasadorului U.R.S.S., incident în urma căruia Liviu Ciulei şi-a pierdut funcţia de director al Teatrului „Bulandra”.

La Paris colaborează cu mai multe instituții culturale și la unele festivaluri. A lucrat cu Théâtre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris și la Festivalurile de vară de la Aix-en-Provence și Avignon, în America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) și Vancouver Opera, în Europa Occidentală la Festivalul Maggio Musicale (Florența), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), Théâtre Royal de la Monnaie (Bruxelles), Vlaamse Opera (Antwerpen), Grand Théatre de Genève, Opera din Bonn și Münchner Kammerspiele.

Începând din 199,5 colaborează des cu regizorul Robert Carsen la spectacole precum „Café Apocalypse” (Cabaret à Paris), „Cabaret 5 Ute Lemper” (Théâtre du Châtelet Paris), „Fidelio” (Maggio Musicale Florența), „Salome” (Teatro Reggio din Torino, Teatro Real din Madrid), „Mutter Courage und ihre Kinder” (Piccolo Teatro Mailand), „Il Trittico” (Vlaamse Opera Antwerpen), „Nomade – Richard III.” (Stadsschouwburg Amsterdam, Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf), „Mitridate, Re di Ponto” (Théâtre Royal de la Monnaie Bruxelles și Theater an der Wien), „Faust” (Grand Théâtre de Genève) și „Il trovatore” (Festivalul Bregenz).

Surse de documentare şi foto: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ” şi pagina web All About Romanian Cinema.