PERSONALITATEA ZILEI – „LA MULŢI ANI!”, GHIŢĂ HIBOVSCHI!

Astăzi, 29 noiembrie, îl sărbătorim pe omul a cărui viaţă se petrece pe tărâmul Thaliei – Gheorghe Hibovschi. Pentru toţi cei care îl cunosc, Ghiţă. „Înarmat” cu har, carismatic, mereu cu vorbe alese în „tolba” inteligenţei sale, Ghiţă îşi dedică întreaga viaţă scenei. Şi o face cu rost. Pentru a ilustra acest fapt e de ajuns să amintim câteva „năzdărvănii” de-ale sale.

Ghiţă este iniţiatorul Festivalului de teatru „Yorick”, manifestare destinată amatorilor, care a avut o fiinţare efemeră pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, dar memorabilă pentru cei care au participat la ea.

Tot Ghiţă este inventatorul Teatrului de joacă, un spaţiu deloc virtual, cu tot cu scenă, imaginat şi pus în practică acum mai bine de două decenii şi care a funcţionat mulţi ani la Biblioteca „Kirileanu”. De el au beneficiat câteva generaţii de copiii, iniţiaţi în arta teatrului de soţii Hibovschi. Pentru că trebuie să subliniem, Ghiţă este secondat cu brio de jumătatea vieţii lui, actriţa Maria Hibovschi.

Împreună, nu se putea altfel, au pus bazele Teatrului T@ndem, instituţie privată cu care au colindat nu doar judeţul, ci şi ţara, întru bucurarea sufletelor amatorilor de teatru de calitate: „Teatrul descompus – Omul pubelă” (de Matei Vişniec), „Sperietoarea” (scenariu inspirat din folclor) sau „Povestea poveştilor” (de Ion Creangă), acestea fiind doar câteva exemple.

De personalitatea artistică a lui Ghiţă Hibovschi sunt legate şi o serie de cărţi dedicate domeniului teatral – de la „Pisica năzdrăvană”, „Descreieraţii”, „Cloaca Maxima”, „Viclenii de păsărar”, până la „Om şi Mască” şi „Teatrul şi principiile lui generatoare”.

În prima carte amintită, autorul nota hâtru: „nota patru/nu sunt autor de teatru; am încercat să fac/dintr-un motan încălţat/o pisică năzdrăvană/şi dintr-o poveste africană/un dialog ritmat/pentru teatrul sărac; ce-ar fi dacă/fără scenă şi fără costume/aţi intra în această lume/ce-ar fi dacă? Ar fi TEATRU DE JOACĂ!”

Pentru tot ceea ce însemni în mişcarea artistică nemţeană îţi mulţumim şi îţi urăm, dragă GHIŢĂ, LA MULŢI ANI! Cu sănătate şi cu inspiraţie!

GHEORGHE HIBOVSCHI – Fişă biografică

S-a născut pe 29 noiembrie 1949, la Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ.

Poet, autor dramatic, regizor, este absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi. (2008). După cursurile liceale, a practicat diverse îndeletniciri (1970-2006): în domeniul spectacolului teatral (sufleur, regizor, instructor artistic, la Casele de cultură din Bicaz şi Piatra-Neamţ; profesor la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ.

A scris scenarii, caiete de regie şi scenografie şi a interpretat mai multe roluri. A iniţiat proiecte culturale (Teatrul de Iniţiere „Act” şi Festivalul de Teatru „Yorick”, Teatrul de Joacă, Teatrul „T@ndem”).

A primit Premiul pentru proză la Concursul „Mihail Sadoveanu” (1982). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2011) şi UNITER.

Cărţi publicate: „Cloaca Maxima”; „Circus maximus; „Viclenii de păsărar; „Descreieraţii”; „Pisica năzdrăvană!”; „Parcul Libertăţii”; „Caiet de dramaturgie, I-IV”; „Teatrul şi principiile lui generatoare”; „Om şi mască”.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Acest articol a fost postat in Noutati.